Proměny (výbor)
Publius Ovidius Naso
Svazek obsahuje ukázky z proslulého díla klasika římské starověké poezie. Ovidius na základě dávných bájí a legend vypráví příběhy o proměnách člověka do nejrůznějších podob. Svým přístupem k zobrazení antických bohů autor navíc zesvětštil a zlidštil hrdiny bohaté antické mytologie, kterou převedl do do srozumitelné a přístupné podoby. Tak se staly Proměny nesmrtelným dílem, z něhož čerpaly po řadu staletí celé generace umělců. Básně vycházejí v novém, moderním a čtivém překladu Dany Svobodové.... celý text
Přečteno vrámci povinné četby. Kvůli jazyku se nečte moc dobře. Nic mi to nedalo, ale vzalo jenom hodinu, takže za mě slabé tři hvězdičky .
Na dlouhé zimní večery je to vhodná četba na pokračování, ačkoliv ve větších dávkách nedoporučuji - člověk se začne ztrácet a přesycovat.
Četla jsem pouze Výbor, nicméně se mi líbilo a myslím, že i stačilo. Jen z těch Picassových kresbiček a malbiček jsem se těšit nemohla. A přišlo mi docela zarážející, že mi až teď, tedy po přečtení došlo, kde se vzal pojem hermafrodit *stydí stydí*.
římská literaturaAutorovy další knížky
2006 | Umění milovat |
1969 | Proměny |
1964 | Listy heroin |
1969 | O lásce a milování |
1985 | Verše z vyhnanství |
Celkově mám ráda řecké/římské báje a jejich zpracování od Ovidia je krásné. Překlad v tomhle výboru se navíc velmi dobře čte.