Prsa a vajíčka

Prsa a vajíčka
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446857/bmid_prsa-a-vajicka-rJb-446857.png 4 262 262

Co byste dělali, kdyby vám rodiče jednoho dne řekli, že nejste jejich syn, že jste byl počat ve zkumavce a donošen v cizí děloze? Srovnáte se s identitou člověka bez minulosti? A co když jste stále mladá, ale už zdaleka ne nejmladší žena – bez partnera, bez vidiny rodinného štěstí, o mateřství ani nemluvě? A jako na potvoru jste sice šťastně single, ale také bez chuti na sex a zmítaná nezvladatelnou touhou po dítěti… Po celosvětovém úspěchu románu Prsa a vajíčka se i k českým čtenářům dostává příběh, který vypráví nejen o etických dilematech a rozčarováních, rodinných poutech a rozkolech, ale také o (ne)porozumění vlastnímu tělu, jeho potřebám a smyslu. Haruki Murakami o knize řekl: Nikdy nezapomenu na pocit naprostého úžasu, když jsem dílo poprvé četl.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

夏物語 (Nacumonogatari), 2008

sioux
27.08.2021 ztráta času

Neuvěřitelná kravina za neuvěřitelné peníze.
Koupil jsem si to, protože tam bylo napsáno, že to pro Murakamiho byla senzace roku nebo tak něco. Prvních 100 stran se tam řešilo, jak si zvětšit prsa u jedné dámy a u druhé dívky jak pracovat s vložkami a kam je dávat a tak podobně a pořád dokola. Pak jsem to zahodil. Fakt hrůza za 600 korun.
Beru to tak, že toto je doporučení pro pány, ženy a dívky a jiná pohlaví si tam možná něco najdou, ale já tam nic nenašel, aspoň tedy po prvních 100 stránkách, pak jsem to poslal do Reknih. Třeba si to čtenáře najde a já dostanu část peněz zpět.
Howgh!

Medovnice
25.08.2021 3 z 5

Za těžký prachy trochu zklamání. Stylistika odpovídá blogu (však je autorka údajně populární blogerka), dialogy spíše v podobě šablon. První část moc pěkná, v druhé části rapidní sešup dolů korunovaný sentimentálním a banálním koncem. Překlad na jedničku, ovšem v porovnání s fenomenálním Murakamim autorka nevychází dobře.

Petra21
25.08.2021 3 z 5

Po celou dobu čtení mě provázely rozpaky a neopustily mě dosud. Téma znělo úchvatně vzhledem k jeho citlivosti a kosmopolitní povaze, těšila jsem se, že sama naleznu odpovědi na řadu vyřčených i nevyřčených otázek o mateřství a ženství vůbec. Očekávala jsem více úvah, nebo snad lepší kompozici i stylistiku... nicméně celý román vyznívá jako plochý dialog mezi ženami, a to nijak umný. Máte-li kolem sebe člověka velmi blízkého, pak jste jistě mnohokrát vedli sympozium o morálním odůvodnění chtít dítě, či zcela zavrhnout tuto myšlenku. Nechtěla jsem nějaké instantní řešení a univerzální odpověď, ale potřebovala jsem od této knihy intelektuálně víc... Bolí mě skutečnost, že Kawakami nevědomky podtrhla stereotypy o ženách a jejich "klevetění", absenci racionálních rozhodnutí a "divnosti". S nesmírným zklamáním přirovnám knihu jediným shrnujícím adjektivem: zbytečné.

Atuin
19.08.2021 4 z 5

Kniha je to zajímavá ( bezpochyby vytažená překladem : palec nahoru, možná i oba palce) ovšem z mého pohledu maličko překombinovaná. Po pocitové stránce by mi bylo lépe kdyby si autorka uměla vybrat téma trochu víc z rozmyslem, protože takhle to na mě působilo neurovnaně. 3,5/5

Douška : A možná už by Odeon mohl zapracovat na tom přeběleném papíře, zase jsme sto let pozadu. Já myslela že mu jde o čtenáře a ne o dojem.

vendylein
17.08.2021 4 z 5

Vůbec se nedivím, že Prsa a vajíčka doporučuje Haruki Murakami. Stylem je poměrně podobná. Prostě taková japonská divnost v nejlepším slova smyslu :) zaměřující se na ženská témata. Velmi zajímavý pohled na kulturu, která je sice technologicky velmi napřed, ale v některých otázkách naopak - z pohledu Evropana - vlastně dost pozadu. Nebo spíš odlišně...
Nutno podotknout, že moc nechápu vydání původně dvou novel v rámci jedné knihy. Hlavní hrdinka sice zůstává stejná, ale mezi první a druhou knihou zestárne o 8 let. Zatímco první kniha Prsa se zaměřuje na otázku zvětšení prsou, dospívání a sebepřijetí, ta druhá řeší hlavně touhu po mateřství. Jasně, to jsou všechno dost ženská témata a hodí se k sobě, ale obě části se od sebe liší stylem a působí prostě slepeně dohromady. Nicméně - a je to velké nicméně - je tahle kniha skvělá. Velmi intimní a zároveň otevřená, plná palčivých úvah a pohnutých osudů.

Terinka-ka
15.08.2021 5 z 5

Tohle je zas uplně jinej pohled na japonskou literaturu než znám. Otázky ženství, umělého oplodnění, postavení žen v patriarchální společnosti Japonska.
Chvílemi se neděje nic, pak zase hodně přemejšlení a pak vás strhne napínavej děj.
Za mě super!