Nebe přehled
Mieko Kawakami
Mieko Kawakami, autorka bestselleru Prsa a vajíčka, je považována za nejvýraznější japonskou spisovatelku současnosti. Za román Nebe získala japonské literární ocenění (Cenu Murasaki Šikibu) a dostala se do nejužšího výběru na Mezinárodní Bookerovu cenu (2022). Protagonistu a zároveň vypravěče románu, čtrnáctiletého středoškoláka, poznává čtenář pod přezdívkou Šilhavec, kterou mu dali spolužáci. Kvůli tomu je také ve škole objektem šikany. Chlapec mlčky v osamění trpí, dokud nenaváže přátelství se spolužačkou Kodžimovou – ta jediná dokáže pochopit, co prožívá, protože je rovněž terčem šikany. Svět osamělého, do sebe uzavřeného chlapce se rázem změní, když má možnost sdílet své trápení, diskutovat o důvodech šikany, morálce šikanujících, ale i obětí. Kodžimová Šilhavce přiměje, aby se zamýšlel nad vlastní pasivitou tváří v tvář násilí, a přisuzuje morální převahu, ba i jisté vítězství těm, kdo se stávají oběťmi.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebe. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je opravdu silné čtení. Knihu jsem si musela rozkouskovat, abych jí vůbec zvládla. Téma šikany není nic pěkného, zvlášť když na ní pohlížite očima oběti, ale máte i zpětnou vazbu aktéra, který někomu vědomně ničí život, ale ve výsledku ho to ani trochu nezajímá. Smutnější než tahle kniha je fakt, že se tohle děje dnes a denně po celém světě.
Tak tahle kniha byla něco.
tohle je první kniha, kterou jsem četl od Mieko Kawakami a musím říct, že se to opravdu čte jedním dechem. Tuto knihu jsem prvně načal minulý rok, ale při letošní cestě do Prahy jsem ji začal číst a lituji, že jsem nezačal dřív.
Příběh o dvou mladých lidech, kteří se potkávají s častou šikanou a každý pro to má své vlastní řešení.
Velmi dramatický příběh, který vás donutí se zamyslet nad mnoho rozhodnutími.
Vřele doporučuji. :)
Novinka japonské autorky románu Prsa a vajíčka
26.05.2023
Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)
30.04.2023
„Ale lidi můžou mít velkou bolest, přestože na první pohled nemusí být zjevný, že jsou zraněný.“
Kniha Nebe v seznamech
Nebe ve mně vyvolalo několik pocitů, několik myšlenek, všechno. Nezdá se to, ale tento román od Mieko Kawakami má neskutečný přesah, ten do mě vplouval během celého čtení, krásně to vše shrnul a objasnil doslov na konci knihy.