Nebe přehled

Nebe
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498289/bmid_nebe-642c56b556fe5.jpg 4 159 159

Mieko Kawakami, autorka bestselleru Prsa a vajíčka, je považována za nejvýraznější japonskou spisovatelku současnosti. Za román Nebe získala japonské literární ocenění (Cenu Murasaki Šikibu) a dostala se do nejužšího výběru na Mezinárodní Bookerovu cenu (2022). Protagonistu a zároveň vypravěče románu, čtrnáctiletého středoškoláka, poznává čtenář pod přezdívkou Šilhavec, kterou mu dali spolužáci. Kvůli tomu je také ve škole objektem šikany. Chlapec mlčky v osamění trpí, dokud nenaváže přátelství se spolužačkou Kodžimovou – ta jediná dokáže pochopit, co prožívá, protože je rovněž terčem šikany. Svět osamělého, do sebe uzavřeného chlapce se rázem změní, když má možnost sdílet své trápení, diskutovat o důvodech šikany, morálce šikanujících, ale i obětí. Kodžimová Šilhavce přiměje, aby se zamýšlel nad vlastní pasivitou tváří v tvář násilí, a přisuzuje morální převahu, ba i jisté vítězství těm, kdo se stávají oběťmi.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Heaven , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

martin6849
23.04.2024 4 z 5

(SPOILER) !!!POZOR SPOILERY!!!

Když se to vezme do důsledku, tak největším padouchem této knihy je vlastně Kodžimová (přechylování toho jména mě dost rozčilovalo a kazilo mi čtení). Zatímco hlavní hrdina trpěl kvůli svému postižení (a tomu, že byl v kolektivu slabý kus a neuměl se vzepřít), ona si v zájmu svého vyššího principu svůj osud řídila sama. Zvolila si mučednickou cestu a dokud se to týkalo jen jí, tak (z pohledu jejího výběru) ok, byla to její volba. Nicméně hlavního hrdinu si vyvolila z toho samého důvodu, proč ho ostatní šikanovali - jen a pouze kvůli jeho oku. A ve chvíli, kdy se dozvěděla, že on by své postižení byť jen teoreticky a možná chtěl změnit, ho bez milosti (v souladu s heslem "kdo nejde s námi, jde proti nám") odvrhla. V čem teda byla lepší než ti šikanisti?

Jinak samozřejmě ostatní postavy jsou vlastně jen ploché figurky (Ninomija) nebo symboly (Momose).

lydie7986
03.04.2024 5 z 5

Knížku mi dala přečíst dcera a trochu jsem se bála, jestli jsem správná cílová skupina. Ale jsem ;-) Je to tak silná knížka (emocionálně), že má člověk chvílemi chuť zavřít ji do mrazáku... Moc jsem se bála, když šla řeč o sebevraždách... Velmi dobře zpracované téma šikany s náhledem z obou stran. Rodiče ani učitelé nic netuší, protože všechny stopy jsou zakryty přímo těmi týranými dětmi, které taky nechtějí, aby se na to přišlo... Síla! Přečtěte si to!


kuky921
14.03.2024 3 z 5

Na knížku jsem byla zvědavá, ale bohužel má očekávání splněna nebyla. Věděla jsem, že hlavním tématem je šikana, ale očekávala jsem nějaký vývoj, řešení, něco ... ale v tomto případě nic takového nenastalo. Jediným plusem je, že se kniha velmi dobře četla.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Novinka japonské autorky románu Prsa a vajíčka

26.05.2023


Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)

30.04.2023


Citáty z knihy (1)

Ale lidi můžou mít velkou bolest, přestože na první pohled nemusí být zjevný, že jsou zraněný.


Kniha Nebe v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených193x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených8x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst223x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

přátelství japonská literatura šikana střední škola

Autorovy další knížky

Mieko Kawakami
japonská, 1976
2021  76%Prsa a vajíčka
2023  75%Nebe