Ako spôsobiť škandál
Sophie Irwin
Průvodce dámy / Návod pre dámy série
< 2. díl
Keď sa nesmelá slečna Eliza Balfourová vydala za grófa zo Somersetu, bez pochýb išlo o svadbu sezóny. Strohý a o vyše dvadsať rokov starší muž však Elize okrem majetku nemal čo ponúknuť. Až ako vdova preto prvýkrát spoznáva, aké to je mať život vo vlastných rukách. S titulom a zdedeným bohatstvom by bola škoda premrhať čo i len deň falošným smútením. So sesternicou Margaret sa preto rozhodnú vyraziť do Bathu. Eliza konečne nemusí dodržiavať prísne pravidlá a odopierať si potešenia, ktoré sa jej núkajú. Všetko má však svoju cenu, a keď sa správy o Elizinom správaní dostanú do uší nového grófa zo Somersetu, mohla by na to doplatiť. Kto je tento muž, aby jej diktoval, ako má žiť? Slobody sa tentoraz nevzdá tak ľahko.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Ikar (SK)Originální název:
A Lady's Guide to Scandal, 2023
Rozhodně to není čtení pro každého. Souhlasím s tím, ze v prvních 2/3 knihy není skoro žádný dej.
Konec to docela vynahradil. A zápletka o které jsem netušila, ze nějaká vůbec je se pěkně rozjela.
Mne vyhovuje autorčin styl psaní, líbí se mi doba, do níž je příběh zasazen a hlavně pomalý a nenápadný přerod nesmělé Elizy v osobnost, kterou chtěla být.
Hodnocení: 3,5/5
Doma mám už první díl, ale zatím jsem ho nečetla, takže nemůžu porovnávat, ale osobně se mi tato oddechovka líbila.
Sledujeme život Elizi po smrti jejího manžela. Jako čerstvá vdova toho nemůže moc dělat a společnost jí dělá její sestřenice. Pak se jí do života vrátí její první láska a nakonec se to zamotá tak, že miluje rovnou dva pány. Kterého si vybere?
Neměla jsem od knihy nějaká zvláštní očekávání a za mě by mohl být děj svižnější. Celá kniha se četla dobře a za pár dní jsem jí přelouskala. Přirovnala bych to k takovému mixu Austenové a Bridgertonů. Já tyhle historické romantiky prostě můžu.
Zápletka není nic složitého, ale i tak se našlo pár věcí, které mě překvapily.
Hlavní hrdinka mě tedy svým chováním ze začátku pěkně štvala, protože víc zakřiknutou ženu jsem snad v žádné knize neměla, i když samozřejmě chápu, že taková společnost dříve bývala.
U Somerseta jsem měla hned od začátku jasno, že je to upjatej blbeček, který chce poslušnou a mlčící ženušku a Melville mi přišel jako naprostý arogantní sukničkář, kterého nic jiného nezajímá.
U některých postav jsem si ke konci upravila mínění a u nějakých jsem se jen utvrdila v tom, že občas mám vážně skvělý odhad
Každopádně nejoblíbenější postava se za mě stává Margaret s prořízlou pusou a vlastně i Caroline, protože jsou povahou dost podobné.
Je to takové odlehčené čtení k bazénu nebo na dovču a osobně se moc těším, až si přečtu i předchozí díl.
Ajaj, jak tohle hodnotit… První díl se mi moc líbil. Slovní přestřelky, společenské konvence, pomalé sbližování hrdinů. Připomínalo mi to modernější Austenovou. Ovšem s touto knihou jsem měla trochu problém. Byla jsem na asi 120. stránce a zjistila jsem, že se neděje vlastně nic, že mě hlavní hrdinka celkem štve a že se vlastně nudím. Pak se to naštěstí rozběhlo a já se bavit začala. Hlavní hrdinové se vybarvili a uznávám, že jsem neodhadla konec hned na začátku. Ovšem příběh dobíhal zase dost ztěžka, byl zbytečně natahovaný. A slovní humor, který mě tak bavil v první knize, se tu nevyskytoval prakticky vůbec. Když to shrnu, vlastně se mi to celkem líbilo, ale až tak od půlky a jen něco. Škoda… Pokud bude autorka v sérii pokračovat, další díl si ještě přečtu a budu doufat…
Anglie 19. století partnerské vztahy anglická literatura historické romance romány pro ženy
Druhá kniha romantické série z Anglie na začátku 19. stol. Zatím co v první šlo o námluvy svobodné dívky, ve druhé o zpočátku krušný život mladé vdovy. Abych pravdu řekla, raději bych byla služkou na zámku (jako moje prababička) než slečinkou z bohaté šlechtické rodiny v době regentství, která je sešněrovaná tolika předpisy a stále se bojí o svou dobrou pověst. Vůbec se nedivím, že v Anglii vznikl tak militantní
feminismus. Děj knihy se rozjížděl hodně pomalu, ale nakonec zajímavě vygradoval. Eliza mi moc sympatická nebyla, i když se z "puťky" vybarvila v docela sebevědomou ženu. Osobně bych asi tak neriskovala. Ale nakonec je to romance, tak musí končit "happy endem".