Průvodce literární hysterií 19. století
Karolína Zoe Meixnerová
Průvodce českou literární historií 19. století od úspěšné influencerky. Ve škole nás naučili, že Babičku napsala Božena Němcová. Zív. Aktivnější učitelé pro zajímavost dodali, že to byla pěkná rajda, tedy Božena, nikoliv Babička. Aha – a to je všechno? Ani nápad! Literární hysterie instagramerky Karolíny Meixnerové alias @cojezoe zbavuje známé postavy české literatury nálepek a popisuje jejich životy tak, jak skutečně proběhly. Plus minus. Literatura je sexy, pojďte si ji zamilovat!... celý text
Myšlenka dobrá...ale těch zajímavostí čili špeků je tam ve výsledku až tolik, že to k té literatuře už nenaláká, ale naopak ji to úplně přebije ... a co (zvlášť v publikaci o literatuře) neodpouštím je množství chyb a překlepů!!! Autorka má zjevně problém se skloňováním, navíc napíše jednou Kutná hora podruhý Kutná Hora...a čtenáři vyber si.
Zajímavý vhled do zákulisního života českých významných osobností. Ztratila jsem opět další iluze o umělcích jako takových... Kniha se velmi dobře četla, měla jsem ji přečtenou za jeden den. Za mě bych ale úplně odstranila stránky, do kterých si má čtenář zapisovat – za mě zbytečné. Dále mi připadalo, že některé kusy textů na sebe nenavazovaly a akorát to člověka mátlo, že v jednu chvíli četl o jedné osobě a náhle mu tuto linii přerušil rušivý medailonek o někom jiném. Dále mi vadilo hodně překlepů a stylistických chyb, příště bych zvážila pečlivější korekturu knihy, ale i přes tyto moje poznatky mohu knihu doporučit dále.
Pokud člověk patří mezi ty, kteří mají o českých autorech 19. století nějaké povědomí, tolik nových informací se v knize nedočte. To jsem ale nevnímala ani jako její úděl. Mně pomohla utřídit některé údaje, a především jsem se nesmírně čtivou formou dozvěděla spoustu pikantností na národní obrozence. Pro středoškolské studenty je to perfektní čtení.
Příjemné, čtivé, nápadité, přehledné, zajímavé i pro nefanoušky, vtipné (i když někdy je ten vtip tak trochu na sílu). Mně osobně moc nesedly ilustrace, ale vnímám je jako vhodný doplněk. Zcela obecně mohu podotknout, že tleskám jakýmkoli počinům, které se snaží zpřístupnit a zatraktivnit mnohdy suše a nezáživně podávané učivo. A zde se to jednoznačně podařilo. Tudy vede cesta k modernímu vzdělávání!
Nemůžu říct, že se mi kniha nelíbila, ale přišlo mi, že se autorka snaží být vtipná za každou cenu a občas mi kniha přišla trochu nepřehledná (v národním obrození se úplně neorientuji, což se možná u čtenáře takové knihy předpokládá)
Hrozně jsem se na knížku těšila a musím říct, že to bylo mnohem lepší než jsem čekala. Moje obrozenecké srdéčko zaplesalo.
Slyšela jsem na knihu hned několik negativních reakcí a nevím, odkud se berou. Kniha byla rozhodně informační, zároveň ale velmi vtipná, doplněná povedenými ilustracemi. Nemyslím si, že autorka tvořila učebnici plnou přebytečných faktů, ale chtěla prostě zprostředkovat tato témata trochu originálnější formou. Já byla velmi spokojená.
Tohle mě příjemně překvapilo. Nic jsem nečekala a spíš jsem tak nějak počítala s tím, že kniha bude výtahem drbů 19. století, lehce okořeněných tak, aby to bylo dost "trendy". Co mě překvapilo, byl vypravečský talent autorky, jak dokázala jednotlivá témata propojit, jak jim dala život skrz příběhy, které jsou čtivé a snadno zapamatovatelné.
Zároveň oceňuji, že autorka držela celou knihu jednotný styl, nikdy se neuchýlila k prostému výtahu faktů, ale všechny pasáže protkala svým typickým humorem.
Říkala jsem si, že jako studentka bohemistiky se nebudu ani přiznávat k tomu, že tohle čtu. Ale! Bylo to skvělý, moc mě to bavilo a odnesla jsem si z toho tisíckrát pozitivnější dojem z 19. století, mnohem větší než z Macurova Znamení zrodu. Pardon. Teda, ne pardon.
Tak z tohohle jsem nadšená, opravdu! Zjistila jsem, jak může být národní obrození zajímavé, a to mě to ve škole i celkem bavilo :-). Autorka má neskutečně dobře sepsané souvislosti, kniha se čte úplně sama a vizuální stránka je taky skvělá.
Doporučuji, doufám, že se dočkáme dalšího dílu :-).
Taková legrácka pro zoomery.
Ani nevím, proč mě to tak pobavilo, že dám pár hvězdiček navíc...
Snad že jsem ty básníky čítával v hospodě u piva a jsou to spíš kámoši z mokré čtvrti než nějaké relikvie národního písemnictví :-)
Obzvlášť Vrchlický:
"...Kudy libo jeď si k peklu,
já pojedu nad propastí,
i kdybych měl srazit hlavu,
nebudu se v smrti třásti ..."
... V tom se často chybuje: Text skutečně nepochází od kapely Mötorhead :-)
Nevím jak vy, ale já jsem nikdy moc národní obrození neměla ráda, i když do něj spadají naši nejznámější čeští spisovatelé. Když jsem se dozvěděla, že bude Průvodce literární hysterií 19. století od @cojezoe vycházet, byla jsem nadšená. Určitě všichni znáte Karolínina videa, ve kterých nám s humornou nadsázkou představuje životy spisovatelů. Tak si asi dokážete představit, co najdete uvnitř této knihy. V jedné recenzi jsem četla, že je to vlastně takový mix historického románu, spicy telenovely a bulvárního časopisu. A tahle definice se mi líbí!
Mimo informací o jednotlivých spisovatelích a jejich životě zde najdete tipy na méně známá díla a místa, která můžete jet navštívit. V poslední řadě bych chtěla vyzdvihnout grafickou stránku knihy, která tomu všemu dodává šmrnc. Troufnu si říct, že by tento průvodce mohl být budoucí učebnicí literatury. Nebo alespoň povinným doplňkovým materiálem k tématu národního obrození.
Díky slečno/paní Meixnerová!
Díky Vaší knize, podcastu a přednáškám už nejsou KHB, Mácha, Němcová a další pouhými jmény z maturitní přípravy, ale reální lidé s reálnými životy.
Dokázala jste to, co zástupy češtinářů před Vámi nedokázaly, dokázat nechtěly nebo dokázat neuměly.
Kniha je báječná, beru ji jako vstupní bránu do problematiky a už se nemohu dočkat, až si budu moci přečíst životopisy jednotlivých osobností, které jistě sepíšete.
Ještě jednou díky.
A na tuhle knížku jsem se tak těšila!
@cojezoe_ sleduju hrozně ráda a na jejího Průvodce Literární hysterií 19. století jsem byla vážně zvědavá...
Zklamaná rozhodně nejsem! Textu je v knize tak akorát a doplňující ilustrace byly fakt top!
Pokud vás Národní obrození doteď nebavilo, tak po přečtení této knihy bude!
Jako milovnice české literatury jsem se téhle knihy nemohla dočkat, má očekávání bohužel nebyla tak úplně naplněna.
Přiznám se, že jsem čekala trošku obsáhlejší publikaci. Nevím, zda k tomu autorka nedostala prostor, či to tak sama chtěla, ale knížka je opravdu velmi útlounká a přelouskáte ji za dva večery :) Není to na škodu, když vezmu v úvahu, že je to určené převážně lidem, kteří se v české literatuře zase tolik neorientují, případně si dokážu představit, že to budou učitelky ČJ hojně doporučovat svým studentům na SŠ, případně jim odtud i nějaké pasáže citovat. Pokud se však v této problematice nějakým způsobem orientujete (např. jste ji studovali jako já nebo jste navštívili nějaké autorčiny besedy), patrně Vás tu zase tolik nových informací nečeká. Věřím, že ale existuje hodně lidí, kteří sice mají povědomí o profesních životech spisovatelů a jejich dílech, ale o tom osobním životě už toho moc neslyšeli, a v tom případě budou rozhodně nadšení. Jedná se o skutečně milé a úsměvné bulvárové vyprávění plné nejrůznějších teorií, které Vám pomůže vnímat tyto spisovatele jako skutečné lidi, kteří měli svá trápení stejně jako my všichni.
Líbilo se mi, jak autorka zakomponovala do "výkladu" dopisy a úryvky z děl a básní, skvěle vybrané jsou i tipy na knihy a výlety. Ocenit musím také nádhernou grafickou úpravu celé knihy, ty pastelové tóny a krásné ilustrace mě neskutečně bavily. Docela mě však rozesmutnilo, obzvlášť u této knihy, to obrovské množství chyb v textu, které mě rušily při čtení. Není to poprvé, co se s tím u Albatrosu setkávám, a mrzí mě, že mají takto nezvládnuté korektury. Snad se u příští autorčiny knihy polepší :)
Zajímavě podané příběhy předních literátů 19. století. Určitě by si mnozí zasloužili více prostoru, nicméně jako vhled do jejich neobyčejně obyčejného života je tato kniha fajn.
Snad si kniha najde místo v knihovně zvídavých studentů středních škol.
Hodně nepříjemné na čtení je font, kterým jsou zapsány úryvky korespondence autorů.
Tuto knihu vnímám velmi pozitivně a to hned z několika důvodů:
1) je psaná velmi čtivým způsobem - určitě se nudit nebude a to i pokud vás literatura zajímá jen okrajově,
2) díky tomu, že je autorka dosti populární na instagramu se kniha dostane k širšímu publiku a také k lidem, kteří se normálně o literaturu příliš nezajímají, ale protože je baví autorčina tvorba, dají šanci i knize,
3) nečekejte učebnicový výklad, ale skutečně zajímavé proniknutí do pikantních životů našich českých autorů - kdo s kým, kdy a kde, jak k tomu došlo - já jsem upřímně netušila, že jsou autoři, o kterých je kniha psána, tak velmi propojení.
Shrnu to do závěru: knihu rozhodně doporučuji, mne obohatila o velký počet informací a moji lásku k literatuře ještě mnohonásobně prohloubila, nutno podotknout, že mě zajímala spíše světová literatura než naše česká, což se po dočtení této knihy změnilo - takže s chutí do toho!
P.S.: Jako jediné minus vnímám hrubky, které se v knize občas objeví, jen škoda, že je to zrovna v typu této knihy, ale dokážete-li to skousnout požitek ze čtení vám to jistě nezkazí.
Národní obrození jsem ve škole ráda neměla. Přišlo mi nudné, moc politické, orientace na nule. Představit si pod samými daty narození a soupisu jejich děl skutečné lidi bylo nemožné. Tuto odlehčenou a zajímavou formu vylíčení tohoto období, jsem si přečetla ráda a kupodivu mně to i bavilo :) Nikdy v životě jsem si nemyslela, že si dobrovolně budu chtít přečíst nějaké dílo spisovatele řazeného k národnímu obrození. Teda kromě Babičky (patřím k těm, kterým se Babička líbí :)) a myslím si, že jsem už kdysi četla i něco od Karolíny Světlé - nevím už o čem to bylo, ale v hlavě mám, že to bylo docela fajn. No a teď, po přečtení této knihy se chystám do těchto vod jistě zabrousit a zkusit to :)
Pokud se o toto velice důležité období v naší literatuře zajímáte nebo o něm naopak toho moc nevíte a chtěli byste si rozšířit své znalosti, rozhodně sáhněte po Průvodci, neuděláte chybu ani náhodou.
Dozvíte se o době, která byla pro naši zemi velice důležitá, poznáte osobnosti, které bojovaly za český národ, dostanete doporučení na jejich tvorbu, nějaký ten tip na výlet a v neposlední řadě se dozvíte i nějaké ty pikantnosti.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
19. století čeští básníci literární historie, dějiny literatury čeští spisovatelé o literatuřeAutorovy další knížky
2023 | Národní opruzení |
2022 | Průvodce literární hysterií 19. století |
2024 | Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny |
K těmto mainstreamovým knihám přistupuji vždy lehce skepticky. Ale přiznám se, že toto dílo pro mě bylo milým i nemilým překvapením zároveň. Začněme negativy - po přečtení na váš může padnout mírná až silná deprese, protože prakticky žádný z vyjmenovaných autorů prakticky nezažil šťastný život a happyend (v knize byl zmíněn jen jeden). Druhým a pro mě daleko podstatnějším negativem je fakt, že zajímavosti (tipy na výlety a četbu) nejsou prakticky rozlišitelné od samotného textu. Nejednou sem i stalo, že jsem strávila poměrně dlouhou dobu rozlišením toho, co je text zajímavosti a co navazující text z předchozí strany. Pro některé to může být drobná chyba, ale mě to při čtení docela otravovalo.
A teď k těm pozitivům - hodně oceňuju čtivost a ve většině případů i lehkost textu, stejně jako narážky a domněnky autorky. A hodně VELKÉ PLUS jsou tipy na méně známou literaturu spisovatelů - zatím jsem takto přečetla tři tipy a musím říct, že všechna doporučená díla pro mě byla příjemnou novinkou, o které bych maximálně zavadila a Wikipedii.