Národní opruzení přehled
Karolína Zoe Meixnerová
Národní opruzení série
1. díl >
Fiktivní detektivka s romantickou zápletkou postavená na historických událostech českého národního obrození. Jak přesně probíhalo národní obrození? To netuším! Ale představuji si ho jako Národní opruzení – smyšlený příběh, kdy Neruda byl ještě kluk, Světlá neměla zábrany, Němcová toužila po lásce a Havlíčkova drzost hýbala dobou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Národní opruzení. Přihlašte se a napište ho.
Vzpomínám, jak jsem ve dvanácti četla Počátek mé detektivní dráhy. Byla to slátanina jako Národní opruzení, ale tehdy mě bavila. Prostě divácká adresa je úplně jinde, než na kterou by rád cílil vydavatel - a zjevně i autorka... p.s. Obraz, jak si Němec vyklopí horký čaj do klína a důstojně prohlásí, že "si chce jenom dočíst román", hned tak z hlavy nedostanu. :-D
(SPOILER)
Tak nevím, kdo byl ve větším omylu - já, když jsem knížku koupila do školní knihovny nebo autorka, když se pustila do psaní. Já podlehla pocitu, že se jedná o zpopularizované převyprávění národního obrození. Aby bylo stravitelnější pro současné žáky a studenty. A ono tam z obrození zbylo jen pár hlavních jmen - ta autorka zamíchala, okořenila "kriminální, až hororovou" zápletkou a z této pozoruhodné směsi uplácala cosi, po čem mi zbyla tak akorát pachuť na jazyku. Zpočátku se to celé rozjíždělo ještě zvolna, ale pak už se obrozenci, lehké děvy, démoni a žárlivá vraždící monstra (?!) zmítají v jednom klubku a myslím, že ani sama autorka nevěděla, jak z toho ven. A to jsem teď z údivem zjistila, že už vyšlo i pokračování. No, to už si nepřečtu. Díkybohu aspoň za ty hodiny na obálce.
Čtenářská výzva 2024: 19 - Kniha, která má na obálce hodiny
Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)
07.05.2023
Kniha Národní opruzení v seznamech
Jan Neruda, 1834-1891 historie zábavně české detektivky a krimi české národní obrození Karolina Světlá, 1853-1912 Božena Němcová, 1820-1862
2023 | Národní opruzení |
2022 | Průvodce literární hysterií 19. století |
2024 | Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny |
Jak se národní obrození oprudilo? Myslím, že tuším, protože po dočtení mám podobný pocit.
Mohla to být tak dobrá kniha, čtenář dostal peprné špičkování českých obrozenců, zakázanou lásku, esenci doby.
Krása tkvěla až do půlky knihy v její jednoduchosti, jenže autorka chtěla epickou zápletku s ještě dramatičtějším vyvrcholením, ale vzala to za špatný konec. Všechno bylo překombinované, postavy se staly plochými a ty jejich citečky ještě víc. Všechno se začalo svažovat k honbě za vrahem, jenže světe div se konec nedával smysl, tak jako spousta scén. (Nejvíc ulítlý okamžik je ovšem, když Havlíček strčí palici pod gilotinu a myslí si, že se o jeho krk snad ostří zastaví a jeho milenku to zachrání)
Druhému dílů ale dám šanci, protože i tato nezdařená věc měla nakročeno k potenciálu, který možná autorka u druhého dílu vykřesá.