Národní opruzení přehled
Karolína Zoe Meixnerová
Národní opruzení série
1. díl >
Fiktivní detektivka s romantickou zápletkou postavená na historických událostech českého národního obrození. Jak přesně probíhalo národní obrození? To netuším! Ale představuji si ho jako Národní opruzení – smyšlený příběh, kdy Neruda byl ještě kluk, Světlá neměla zábrany, Němcová toužila po lásce a Havlíčkova drzost hýbala dobou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Národní opruzení. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle byla katastrofa. Kniha mě absolutně zděsila, horší příběh jsem dlouho nečetla. Přišlo mi to trochu jako neúcta k slavným osobnostem, ale jde čistě o můj názor.
Tohle mě teda bavilo moc! Úplně rozumím, že to není pro každého (moji češtinářku ze střední by to asi moc nepotěšilo), ale já knihu zhltla během dvou dnů a královsky se bavila, moc mě potěšil mix faktů a záměrné mystifikace. Ideální pro čtenáře, kteří mají rádi literaturu, ale doba národního obrození jim vždycky přišla trochu moc naškrobená. Takhle si díky (alespoň pro mě) vtipným postřehům o známých spisovatelích něco zapamatujete.
Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)
07.05.2023
Kniha Národní opruzení v seznamech
Jan Neruda, 1834-1891 historie zábavně české detektivky a krimi české národní obrození Karolina Světlá, 1853-1912 Božena Němcová, 1820-1862Autorovy další knížky
2023 | Národní opruzení |
2022 | Průvodce literární hysterií 19. století |
2024 | Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny |
Asi se nedá nesouhlasit s tím, že tohle prostě opravdu není pro každého. Ale mě se to líbilo. Číst něco takového na střední, možná bych si byla zapamatovala aspoň nějaké střípky (minimálně jména) k testům z literatury :-D Pravda, na konec jsem čekala taky trošku zajímavější rozuzlení, ale co... Kniha se mi četla dobře, něco z ní mi zůstalo v hlavě a to občas stačí. Dvojku si rozhodně brzy přečtu a na trojku se těším.