Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny

Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534146/bmid_narodni-opruzeni-2-65f0229e0a177.jpg 4 125 125

Národní opruzení série

< 2. díl

Historii přepsat nelze, ale naše fantazie umí zázraky. Pokračování hitu Národní opruzení. Konec dobrý, všechno dobré. Ale osud hrdinů Národního opruzení prvním dílem zdaleka neskončil. Tentokrát se musí popasovat s mocnostmi, které požírají lidskou mysl i duši. Je třeba se opět setkat ve stejný čas na jednom místě a bok po boku se postavit zlu. Ale jak, když Havlíček trčí v Brixenu, Johanka přišla o rozum, Božena se vzdala práva na štěstí a Tyl má co dělat, aby uživil své dvě ženy? Podaří se Nerudovi zlomit prokletí a udržet všechny naživu? A co vy – troufnete si jít za hranice faktů z učebnic?... celý text

Šárušš
18.11.2024 3 z 5

Tato kniha pro mě byla jako spoustu scének, který na sebe vlastně moc nenavazují a bum.. koruna... a konec.
No, bylo to zajímavé.
Každá kapitola sama o sobě se četla hezky, čtivě, bylo to napsané poutavě.
Bohužel mi vadilo, že většina kapitol opravdu byla o něčem jiném a nenavazovaly na sebe. Vlastně se to zlomilo až téměř ke konci knihy, kdy už šly kapitoly opravdu po sobě a člověk už věděl, kde je a co se děje.

Pokreslenej
03.11.2024 4 z 5

Tak jako první díl i tento je skvělý, i když osobně mi tu asi chybí víc tajemna, kterého v předchozím díle bylo víc. Pořád mi připadá naprosto famózní vymyslet fantasy linku do skutečných událostí a skloubit to tak, aby tyto prvky fungovaly pospolu.

los
13.10.2024 2 z 5

ale no tak jo... ač trpím touhle formou fan(fun)fikce, musím Meixnerové přiznat, že se od Opruzení jedničky zlepšila, co se vystavění příběhu a jeho vnitřní logiky týče, dokonce i těch (nezáměrných) chyb v reáliích a faktech je méně (kniha je zařazena do kategorie "naučné", tak když už si učebnici literární historie nemůže přečíst autorka, proč to proboha neudělá redaktor, nebo co třeba požádat o revizi kolegu z oboru?)

myslím, že příběhu by více slušela forma komiksu, nejen s ohledem na cílového čtenáře, ale i pro těch pár dobrých scének založených na gestické a situační komice, které taky musím ocenit; kompozičně mi zápletka a její rozuzlovávání hodně připomíná současné marvelovské filmy, tak co třeba anime?

prý se chystá ještě třetí díl, tak radím učesat značný žánrový nesoulad: ironii vmžiku střídá těžká romantika, z humorného skeče se přeskočí do vážného tónu, a pohádku o tom, jak přelstít smrt a napálit šosáky a pokrytce, uzavírá autorčin doslov, který asi poberou jen její nejbližší

Iwíček
11.10.2024 5 z 5

Pokračování pro mě překvapivé knihy s názvem Národní opruzení nabídlo opět zajímavou zápletku. Čtenář je neustále nucen přemýšlet nad tím, s jakou překvapivou pointou přijde autorka ve svém vyprávění tentokrát. Čtení mě opět bavilo a závěrečný wau efekt se i tentokrát dostavil. Je to kniha, která vás vezme do doby národního obrození a nechá vás nahlédnout na životy tehdejších osobností z úplně jiné perspektivy. Mohu vřele doporučit nejen dospělým čtenářům, ale i těm školou povinným. Před autorkou smekám klobouk, protože se jí podařilo zaujmout nejen názvem série, ale také příběhem.

Bětuu
05.10.2024 4 z 5

Dej plynul možná až moc rychle, ale dobře se to četlo a bavily mě milostné zápletky. Už se těším na poslední díl!

lusabl
28.09.2024 4 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem měla velká očekávání, a přestože se je autorce podařilo splnit, zůstává jednička mým favoritem - asi díky té detektivní zápletce. Tajemství trnové koruny mi přišlo vážnější, temnější a mystičtější, což mi ale vůbec nevadilo, k příběhu se to hodilo. Naprosto nečekaně jsem si oblíbila Tyla a o to větší radost jsem měla z konce, který autorka vymyslela. Nebudu prozrazovat víc, ale těším se na další díl.

sabi_z_knihy
21.09.2024 5 z 5

Upřímně? Hodně jsem se toho bála. Jedničku jsem si naprosto zamilovala (slyšíte? Celou knížku, ne jenom Havlíčka... I když ten tomu hodně pomohl xd) a bála jsem se, aby to dvojka nepokazila. Ale omyl! Bylo to pomalu ještě lepší než 1!
Opět se můžeme těšit na všechny naše oblíbené postavy! Ovšem už nám trochu zestárly. Upřímně nejtěžší úkol byl si představovat malého Jana Nerudu jako už dospělého člověka. A největší překvapení celé knížky? Oblíbila jsem si Tyla! Pokud jste moje čtení prvního dílu sledovali trochu víc, možná jste si všimli, že to nebyl zrovna můj oblíbenec.
Ale teď už vážně - byla to další naprosto skvělá a čtivě napsaná knížka. Neměla jsem jedinou chvilku, kdy bych ji odložila s tím, že mě nebaví.
A ten konec... jako jo, možná už bylo lehce moc, jak to celé dopadlo, ale když se to tak vezme, nemám si vůbec co stěžovat. Co četli a znají můj postoj k těmto autorům/postavám, pochopí, co myslím. Vám jen řeknu, že ona trnová koruna mi zachránila srdce. Bylo to možná lehké sci-fi, ale bavilo mě to.

Pokud se vám líbil první díl, tak s tímto neuděláte žádnou chybu.

4,3/5

instagram: @sabi_z_knihy

Kuxka
15.09.2024 5 z 5

Byla to pěkná oddechovka. První díl se mi ale asi líbil víc. Tady na mě bylo moc magie, ačkoli musím uznat, že do osudů hlavních hrdinů sedla. Zajímavá mi přišla kapitola napsaná jako drama. Autorčin styl psaní mi opravdu sedne – čte se to rychle a ještě se zasmějete.

Spoiler:
Přišlo mi krásné, že jelikož má autorka Havlíčka ráda, nechala ho naživu.

Fortuna7
23.08.2024 3 z 5

No abych byla upřímná, tak na mě tady bylo už trochu moc magie a fantasy prvků. Oproti prvnímu dílu jsem měla pocit, že příběh řeší hlavně milostné vztahy a kvůli tomu nebylo tolik prostoru pro akční scény. Opravdu mi je líto, že knihu musím hodnotit jako průměrnou, hlavně kvůli tomu, že předchozí díl měl za mě trochu větší přesah.

NikyTaky
10.08.2024 3 z 5

Musím říct, že jsem trochu rozčarované z druhého dílu, první se mi asi líbil více. Nicméně se v druhém díle vracíme po pár letech k původním postavám, které stíhá kletba. Kniha se četls dobře, jen co je pravda čtivé to bylo, ale pořádně se něco dělo až 3 kapitoly před koncem a to na knihu o 180 stranách, je takové “cožeee. Konec tedy napovídá, že třetí díl, jež si autorka přála napsat tedy bude, a já jsem zvědavá, o čem bude. 3*

Miunka15
04.08.2024 4 z 5

Dobrá oddechovka, po prvním díle jsem věděla, co čekat. Ta konspirační teorie na konci se mi hodně líbila a vlastně jsem v ní doufala. Prý se můžeme těšit na třetí díl

Amneris
26.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Stejně jako první díl i tento byl super, přečetla jsem na jeden zátah. Velmi mě zaujala myšlenka, že by Havlíček a Tyl mohli mít novou identitu a svoje úmrtí jen předstírat. Snad bude i další díl, bylo by to super :-)

Ella_85
22.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Dobry to bylo, jen by me zajimalo jestli se autorka pusti do pokracovani…kdyz Havlicek s Tylem zacali nove zivoty. A hrozne me stvala Nemcova, ani nevim proc..

Áňa 998
14.07.2024 5 z 5

Po prvním dílu Národního opruzení jsem byla nadšená, ale malinko jsem se bála druhého dílu, aby nezklamal. Ale statečně jsem se do něj dala a musím říct, že toho vůbec nelituji!
Pokud neznáte @cojezoe_, koukejte to napravit. Nevím o nikom, kdo by líp a vtipněji předával nějaké vědomosti, a to se daří jak po stránce besed, tak Instagramu, ale i knižně.
Národní opruzení 2 opět představuje významné osobnosti jako je Božena Němcová, Jan Neruda, Karel Havlíček Borovský nabo Josef Kajetán Tyl a další. Tentokrát v novém příběhu, kdy nad nimi visí prokletí...
Líbí se mi, jak jsou reálné fakty zabaleny do fikce, tak hladce, že čtete a čtete. Navíc všechno podtrhuje obálka s hravými barvami, kterou když si prohlédnete po přečtení, objevíte různé detaily.
Mě osobně kniha donutila opět zkouknout několik reelsů autorky, ale i pogooglit některé vystupující osobnosti a nechtěně si tak i oprášit seznam knih, které jsem si po maturitě vypsala k přečtení.
Národní opruzení 2 je snad ještě lepší než jednička. Neskutečně čtivé, tajemné, ale i místy humorné. Kapitoly jsou navíc docela krátké, takže jsem jela místy jak fretka. Pokud Vás baví česká literatura nebo si chcete přečíst něco nevšedního, jak první, tak i druhý díl moc doporučuji!

Knihotyna
13.07.2024 5 z 5

Na tuhle knížku se v naší knihovně stojí řada a tak jsem neváhala a vzala si ji sebou dnes do práce, aby se co nejdříve dostala k dalším čtenářům! :)

V příběhu se shledáváme se všemi našimi hrdiny, jen o pár let později. Já mohu říct, že byt to nebyl hlavní účel knihy, tak mě slzely oči! Když jsem měla osudy hlavních hrdinů napsány takto pohromadě a hned za sebou, došla mi slova! Osudy jsem samozřejmě znala, ale nikdy mi asi nedošlo, kolik bolesti se dalo prožít v tak krátkém čase.

Knížka je stejně jako první díl úžasná! Historická fakta, reálné údaje a zároveň tolik fantasie a možností! Ani ve snu by mě nenapadlo, jak kniha skončí!
Líbí se mi chování hlavních postav, jejich motivy i projevené (neprojevené) city - líbí se mi to, co si můžeme domyslet!

@cojezoe_ má skvělý způsob a styl jak vysvětlit a přenést do našeho vnímání celou jednu éru! Toto si zapamatujete, protože chcete! Žádná nudná fakta, ale skvěle vystavěný příběh s pořádnou dávkou napětí!

Doporučuji! :)

kaca1530
13.07.2024 3 z 5

Knížka musela stát hodně práce a je to na ní vidět. Obecně autorce musím přiznat body za chvályhodný počin a taky krásnou obálku. Proto je mi trochu líto, že jsem se do četby místy musela nutit. Ale stejně jako u prvního dílu mě obohatila a ponoukala k vyhledávání některých dalších informací.

kalinkacz
13.07.2024 4 z 5

Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny od Káji Zoe Meixnerové jsem si po loňském moc fajn prvním díle, nemohla nechat ujít!
1. díl, který vyšel loni, byl skvělým mixem žánrů - humor, romantika, ale i detektivka! A stejně tomu bylo i v případě pokračování.
Havlíček se ocitá v Brixenu... Tyl musí uživit své blízké... A nechybí ani linka Boženy Němcové nebo Jana Nerudy...
Kája si mě získala už svým debutem Průvodce literární hysterií 19. století. Hrozně mě baví její tvorba a to, jak popularizuje čas obrozenců.
Tím, že toto období mám sama moc ráda, včetně osobností, které tehdy působily, tak není překvapení, že mě Národní opruzení zkrátka baví.
Líbí se mi, jak je kniha svižně napsána, nechybí spousta dialogů a díky své délce se čtenář nemusí obávat, že by narazil na nějaké výplňové pasáže.
Jo a ta obálka? Zase bomba!
Kája plánuje i díl třetí a já jsem po konci dvojky opravdu zvědavá, co se v příběhu bude dít dál!

kniho_terka
09.07.2024 5 z 5

Miluju maluju!
Kdo by kdy řekl, že si takové prostředí tolik oblíbím. A kdo by řekl, že si oblíbím někoho jako je Karel Havlíček Borovský?

Začátek není úplně tak růžový jak by se očekávalo po prvním díle. To mě celkem bolelo, protože jsem se nejvíc těšila na Borovského s Němcovou, ale ten byl ve vyhnanství... Ale později se mi to velmi vynahradilo!
Jak se řeklo v prvním díle, tak se zde shledaly všechny hlavní postavy. Tentokrát však nehledaly žádného vraha, ale způsob zlomení kletby. Světlou stránkou toho všeho je právě alespoň to setkání.

Hlavní postavy jsou všechny úžasné a dobře zpracované. Můj oblíbenec, byl a stále je Havlíček. Toho nikdo v tomto příběhu nepřekoná. Ani Neruda, který je v tomto díle dospělí a dostal větší prostor. A ten Havlíčkův vztah s Němcovou? Znovu miluju maluju!

Co ten konec? Já tomu opravdu věřila, až mě to rozbrečelo. Pak otočím stránku, čtu a najednou koukám s otevřenou pusou a skoro nedýchám! Naštěstí mi to zvedlo náladu.

Národní opruzení doporučuju všem. Jsou to boží, dvě skvěle napsané knihy, které se čtou rychlým tempem, protože jsou krátké. Já sama tento díl zhltla za jeden den.
Víc takových knih!

lucakuca
07.07.2024 3 z 5

Příjemné čtení.

Ronnie68
02.07.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila... historicky doložené postavy z českých dějin v zajímavém příběhu o prokletí... konec byl zajímavě řešený... četlo se dobře...

humor historie zábavně

2023  75%Národní opruzení