Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny přehled
Karolína Zoe Meixnerová
Národní opruzení série
< 2. díl
Historii přepsat nelze, ale naše fantazie umí zázraky. Pokračování hitu Národní opruzení. Konec dobrý, všechno dobré. Ale osud hrdinů Národního opruzení prvním dílem zdaleka neskončil. Tentokrát se musí popasovat s mocnostmi, které požírají lidskou mysl i duši. Je třeba se opět setkat ve stejný čas na jednom místě a bok po boku se postavit zlu. Ale jak, když Havlíček trčí v Brixenu, Johanka přišla o rozum, Božena se vzdala práva na štěstí a Tyl má co dělat, aby uživil své dvě ženy? Podaří se Nerudovi zlomit prokletí a udržet všechny naživu? A co vy – troufnete si jít za hranice faktů z učebnic?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny. Přihlašte se a napište ho.
Tak jako první díl i tento je skvělý, i když osobně mi tu asi chybí víc tajemna, kterého v předchozím díle bylo víc. Pořád mi připadá naprosto famózní vymyslet fantasy linku do skutečných událostí a skloubit to tak, aby tyto prvky fungovaly pospolu.
ale no tak jo... ač trpím touhle formou fan(fun)fikce, musím Meixnerové přiznat, že se od Opruzení jedničky zlepšila, co se vystavění příběhu a jeho vnitřní logiky týče, dokonce i těch (nezáměrných) chyb v reáliích a faktech je méně (kniha je zařazena do kategorie "naučné", tak když už si učebnici literární historie nemůže přečíst autorka, proč to proboha neudělá redaktor, nebo co třeba požádat o revizi kolegu z oboru?)
myslím, že příběhu by více slušela forma komiksu, nejen s ohledem na cílového čtenáře, ale i pro těch pár dobrých scének založených na gestické a situační komice, které taky musím ocenit; kompozičně mi zápletka a její rozuzlovávání hodně připomíná současné marvelovské filmy, tak co třeba anime?
prý se chystá ještě třetí díl, tak radím učesat značný žánrový nesoulad: ironii vmžiku střídá těžká romantika, z humorného skeče se přeskočí do vážného tónu, a pohádku o tom, jak přelstít smrt a napálit šosáky a pokrytce, uzavírá autorčin doslov, který asi poberou jen její nejbližší
Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)
05.05.2024
Kniha Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny v seznamech
2023 | Národní opruzení |
2022 | Průvodce literární hysterií 19. století |
2024 | Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny |
Tato kniha pro mě byla jako spoustu scének, který na sebe vlastně moc nenavazují a bum.. koruna... a konec.
No, bylo to zajímavé.
Každá kapitola sama o sobě se četla hezky, čtivě, bylo to napsané poutavě.
Bohužel mi vadilo, že většina kapitol opravdu byla o něčem jiném a nenavazovaly na sebe. Vlastně se to zlomilo až téměř ke konci knihy, kdy už šly kapitoly opravdu po sobě a člověk už věděl, kde je a co se děje.