Prvá lož vyhráva
Ashley Elston
Evie Porterová má všetko, čo si pekné južanské dievča môže priať: dokonalého, starostlivého priateľa, dom s bielym plotom a so záhradou, skvelých priateľov. Jediný háčik je v tom, že Evie Porterová neexistuje. Je len jednou z jej falošných identít, ktoré využíva pri plnení misií. Tie jej vyberá tajomný šéf, pán Smith, a ani jeho skutočnú identitu nepozná. Všetko ide bez problémov, až kým sa jej terčom nestane istý Ryan Sumner. Ako to, že sa jej dostal pod kožu a ona si zrazu začala predstavovať iný život?... celý text
Literatura světová Thrillery
Bude vydáno: 2025 , LindeniOriginální název:
First Lie Wins, 2024
Bavilo mě to, děj byl napínavý, prolínání dvou rovin vyprávění příběhu přidalo tajemnější zápletku, rozuzlení celkem překvapivé, ale už jsem četla lepší thrillery, žádné "wow" se na konci nekonalo. Chybělo mi takové to pohlcení dějem, kdy musím číst dál a dál, dokud to nedočtu, až tak mě tato kniha bohužel nechytla. Možná nejsem úplně cílovka tohoto typu thrilleru. Čtení rozhodně nelituji, bylo to fajn, ale asi jsem od knihy (vzhledem k vysokému hodnocení) čekala něco víc.
Hodnotím 4,5* a jsem opravdu velmi spokojená. Knížku jsem si užila a při dočítání jsem vydržela i přes půlnoc, tak chytlavé to bylo! Kdo má rád britský seriál Podfukáři, tohle se vám bude líbit. Půl hvězdy dolů je jen proto, že oproti jiným 5* tomu chybělo něco málo k dokonalosti, protože knížku jsem přečetla, ale nepotřebuji se v hlavě k ní vracet. Ale to je čistě můj pocit.
Než se pustíte do čtení, ujistěte se, že máte před sebou několik hodin volného času, protože děj vás nepustí. Asi ve 3/4 románu vás autorka svede na scestí, že znáte totožnost tajemného Smitha, ale kdeže! Jednu * dávám dolů právě za tu probdělou noc.
Jsem naprosto nadšená! Letošní jednoznačně nejlepší thriller a trochu se bojím, že nic lepšího už nepřečtu.
Celou recenzi najdete v záložce "RECENZE".
Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.
Tahle knížka působila svou anotací tak tajemně, až mě navnadila k tomu, že jí budu muset sama přijít na kloub. Přiznávám, že ze začátku jsem vůbec nevěděla, co od toho mám očekávat, ale čím hlouběji jsem se ponořila, tím můj zájem rostl. Autorka má dobrý styl psaní a skvěle vymyšlenou strukturu, což dohromady funguje velmi dobře. Střídají se tu kapitoly z minulosti a současnosti, což jednak nenechává v klidu vaši zvědavost a taky vám postupně servíruje různé střípky, které se spojí do jednoho celku až mnohem později. Příběh mě bavil a cením si toho, že je jedním z těch originálních. V tomto žánru už je opravdu těžké přijít s něčím novým, ale tady se to povedlo a já můžu říct, že jsem se s něčím podobným nesetkala. Líbí se mi, že charaktery hlavních hrdinů nejsou vyloženě dobré a nedá se o nich říct, že stojí na té „správné“ straně, ale to vám nezabrání v tom, abyste si je oblíbili. Evie jsem hodně žrala. Romantická linka byla příjemným rozptýlením. Je nutno zde podotknout, že opravdu nenajdete čas se tu nudit – čím dál v ději se ocitnete, tím větší napětí budete pociťovat. Při rozuzlení se vám až zatočí hlava, protože tolik informací, které zapadnou do skládačky a zvratů, jež se objeví… to vaše hlava nebude zvládat zpracovat, přestože mozek pojede na plné obrátky. Já jsem nečekala nic z toho a zírala jsem s otevřenou pusou. Konec byl pro mě třešinkou na dortu. První slovo platí by jednoduše nemělo uniknout žádnému fanouškovi kvalitních a propracovaných thrillerů.
Hlavní hrdinka Evie Porterová má tajemství. Ale proč to dělá? Její přítel Ryan Summer ji evidentně miluje, Evie se stěhuje k němu domů, vypadá to na život snů. Jenže Evie si musí vyřešit minulost.
Velkou část svého života poslouchá tajemného šéfa pana Smithe, kterého nikdy neviděla. Mění si vizáž a jména, aby splnila jeho úkol. Vše vychází až do té doby, kdy zjistí nemilou věc o svém šéfovi a o ostatních, kteří pro něj plní úkoly.
Navíc Ryan se jí dostal pod kůži, chtěla by život s ním v krásném domě s velkou zahradou. Jenže práce pro pana Smithe nekončí výpovědí na dva měsíce. U něj se končí jinak…
Krásná ukázka psychologie postav, jak se dá v každé práci zdokonalovat. Pod dlouhým vedením psychopata dokáže i Evie být vynalézavá. Příběh je doplněný částmi minulosti, aby nám vše dokonale zapadlo do sebe.
Dokáže svou chytrostí přelstít svého šéfa? Dokáže se ubránit obvinění, které na ní má policie? V začátku knihy si musíte ujasnit, co se to děje, ale jak postupně čtete, všechny střípky minulosti začínají dávat smysl.
Kniha je plná zvratů, které vás nutí číst dál. Konec, přibližně 150 stran do konce jsem si vyloženě užívala. Začínáme všemu rozumět a jen čekáme co Evie vymyslí, aby se z toho vymanila. Drží se poučky “PRVNÍ SLOVO PLATÍ “.
Příběh mě zaujal od první strany, protože začíná spíše jako vztahový psychothriller. Postupně se ale vracíme do minulosti a zjistíme, jak se Evie ke své práci dostala a kolik životů již žila. Chvílemi mi to trochu připomínalo Mission Impossible pro holky (rozuměj nebyly tu zbraně, ale spíše emoce) a opravdu jsem si to užila.
Kniha je plná nečekaných zvratů a složitých vztahových vazeb, což mě udržovalo v napětí až do poslední stránky. Přestože se jedná o thriller, autorka skvěle zvládla vykreslit i vnitřní boj hlavní postavy.
Knížka se ke mně dostala na doporučení, sama bych si ji asi nevybrala, ale rozhodně mne nezklamala. Bylo to napínavé, zprvu jsem měla problém se začíst a naladit se na hlavní hrdinku. Později, když jsem pochopila, o co v příběhu půjde, jsem si čtení užívala. Některá vyprávění z minulosti mi přišla zdlouhavá a nudná a trochu mne zklamal i závěr, který byl na můj vkus až příliš ideální.
Skvělá knížka se spoustou zvratů s překvapení. Upozorňuji ,že anotace vyzrazuje příliš mnoho a může vás o nějaké to překvapení připravit. Naštěstí jsem ji četla až po přečtení knihy.
Příběh začíná v okamžiku , kdy hlavní hrdinka dostává nový úkol a další novou identitu . Čtenář ani Evie dlouho neví, pro koho Evie pracuje , co kdo vlastně ví, jestli se jedná o skutečný úkol nebo zkoušku. Postupně se dozvídáme o minulosti hlavní hrdinky, jak se dostala až sem a proč dělá to co dělá. Konec je naprosto nečekaný zvrat.
Knížka je napínavá. Hlavní hrdinka velice sympatická a chytrá. Vše do sebe neuvěřitelně zapadá, ale čtenář u knížky musí hodně přemýšlet.
Skvělé, naprosto skvělé! Zbožňuju příběhy s podvodníky, co na sebe berou různé identity a mají tajemné šéfy. Autorka skvěle napsala postavy i zápletku, vede nás současností i minulostí. Dozvídáme se, jak se Evie k takovéto "práci" dostala, jaké úkoly musela splnit, a proč se chce z područí šéfa pana Smithe vyvázat. Užívala jsem si každou stránku a vřele ji doporučuju. Doufám, že autorka napíše další thriller, protože tenhle se jí neuvěřitelně povedl.
P.S. Kniha bude zfilmována :-)
Autorka mě mile překvapila. Líbilo se mi, jak postupovala – postupně prozradila vše, čím si hlavní hrdinka v minulosti musela projít. Chvílemi je tempo vyprávění pomalejší, ale následné zvraty vám to vynahradí.
Hodně dobrá kniha, svižně tempo, parádní zápletka a překvapivé rozuzlení... Sice mi chvíli trvalo než jsem se zorientovala mezi totožnostmi, ale vše do sebe dokonale zapadlo... Doporučuji
Příjemné překvapení, tohle mě hodně bavilo.
Zápletka originální (nebo jsem alespoň na podobný příběh nenatrefila), ne moc předvídatelné, bez nudných míst. Super!
2021 | 10 pravd a spousta odvahy |
2020 | Mojich 10 rande naslepo |
2024 | První slovo platí |
2017 | Toto je náš príbeh |
Kniha je rozdělená do ne moc dlouhých kapitol, takže se dobře a svižně čte a střídají se nám zde linky z minulosti a současnosti.
Příběh nám ze svého pohledu vypráví mladá dívka Evie, která má momentálně vše, co si dívky v jejím věku můžou přát. Skvělého a zajištěného přítele, s velkým domem, zahradou. Bezstarostný život....ovšem není všechno zlato, co se třpytí a tak postupně odkrýváme Eviinu pravou identitu, její minulost a hlavně velmi specifické zaměstnání.
Musím říct, že začátek knihy byl opravdu skvělý, tajemná dívka, tajemná minulost a tajemný šéf. Je zde velký prostor pro fantazii čtenáře, jak to všechno asi nakonec bude. Což se mi moc líbilo, mám ráda knihy, u kterých musím zapojit mozkové buňky :-)
Jen bohužel střed knihy mi přišel malinko překombinovaný a hlavně neuvěřitelný a to je hrozná škoda :-( Závěr a samotné rozuzlení už byly zase super, jen škoda té druhé třetiny knihy, stačilo jen malinko ubrat.
Celkově se mi kniha líbila a určitě ji doporučím i dál :-) Je to zase trošku něco jiného, než klasické thrillery, takže určitě stojí za přečtení.