První tři minuty
Steven Weinberg
Moderní, ryze vědecká představa o "počátku světa" - přesněji o raných vývojových fázích nynější struktury vesmíru. Je to samozřejmě hypotéza, ale dnes nejuznávanější. Podivuhodně v ní do sebe zapadají poznatky astronomie i rozsáhlých oblastí fyziky. Lidský rozum, sám výtvor evoluce hmoty, zde zatím nejdál přesahuje naše fyzické a historické dimenze a do neuvěřitelných podrobností rozeznává události, které se odehrály dávno před vznikem člověka, života i naší sluneční soustavy, před 10 až 20 miliardami let, v rozmezí pouhých tří minut po "velkém třesku". Doslov napsal Ivan Úlehla.... celý text
Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: 1982 , Mladá frontaOriginální název:
The First three minutes, 1977
Trochu těžší látka pro laika, ale obrovské množství informací o složení a vzniku světa kolem nás. O vesmíru toho ještě mnohem víc nevíme a domníváme se, než víme.
Mnohem přístupnější je Kosmický jackpot od P.D.
Knihu jsem přečetl poprvé už před mnoha lety, letos jsem ji však přečetl znova, abych byl při hodnocení objektivnější. Ovšem líbila se mi i tentokrát. Jako první popularizarční kniha o fyzice se stala hitem a nutno říci, že právem. Byť je napsaná už před desítkami let, tak neztratila mnoho ze své originality a je stále víceméně aktuální, byť některé údaje se za tu dobu změnily a hlavně byla napsána před objevem zrychlené expanze vesmíru. Navíc oceňuji výbornou historickou část o reliktním záření. Dávám jasných 5 hvězd.
Poměrně náročná kniha na hranici populárně vědecké literatury. Mě osobně se nezdála příliš čtivá a samotný popis onoho počátku je kratší kapitolou v knize. Avšak o odborné úrovni knihy nemůže být pochyb. 55%
Neuvěřitelný, fascinující, megahorký, no ba vesmírný zážitek a prožitek (taková vesmírná reportáž) prvních několika minut toho našeho všeho a bytí. Naprosto úchvatná publikace, ve které se vás čtivě ujmou hlavně protony, neutrony, neutrína, fotony a v neposlední řadě hlavně poněkud horko... Tak pravda, toto je už jaksi čtení pro fajnové šmekry, úplné novice na poli vědy a vesmíru to nejspíš nezaujme, respektive se začnou poněkud ztrácet (i já, protřelý bádatel, jsem se polem neutrín a jiných ónů občas slušně prodíral - ale i to je vesmír, jeho ohromita, složitost a zároveň naprostá jednoduchost, to ztrácení se v něm. To jest fascinující), ale já už to nedám z ruky. Takže hurá úprk do antikvariátů a kdo miluje vesmír a zvláště pak ten náš, šup s publikací do knihotéky...
[8/10] Naučná literatura; Přírodní vědy, Vesmír (☉)
.........tak na tohle se v tradiční " knižní čtvrtky" stála neskutečná fronta.......... po přečtení nikdo nevěděl nic, nikdo nerozuměl ........... i na tuhle knihu mne zajímá váš názor -- já jsem "z oboru" takže rozumím a dávám za pět hvězdiček
vesmír astronomie přírodní vědy velký třesk kosmologie (vznik, vývoj, zánik vesmíru)
1982 | První tři minuty |
1999 | Snění o finální teorii |
2004 | Tváří v tvář |
2015 | Ako vysvetliť svet |
1995 | A co Bůh? |
Začala jsem číst 31.12. ráno a dočetla ji právě teď, je to úzká knížka a čtení jde rychle - žádné složité pasáže. Z textu je cítit autorova vášeň pro jeho práci a jeho nadšení z bádání, což mám osobně moc ráda. Taky se mi líbí, že v knize jde jen o téma (standardní model vesmíru) a nejsou tam odstavce o jeho osobě, apod. Poslední dobou mě celkem otravuje, když v populárně naučných knihách je 1/3 věnována dětství autorů a jejich studiu. Od knihy čekám fascinaci přírodou a tahle mi ji dala, i když se jedná o starší knihu, je velmi kvalitní.