Ako vysvetliť svet přehled
Steven Weinberg
Kniha Ako vysvetliť svet je fascinujúcou správou o tom, ako dejiny fyziky ovplyvnili naše uvažovanie a vývoj ľudstva. Nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Steven Weinberg, sprevádza čitateľov od antického Milétu cez stredoveký Oxford a katedrálnu školu v Chartres až po najnovšie výskumy v CERN-e. Ukazuje, že antickí a stredovekí bádatelia nielenže nevedeli o svete to, čo vieme dnes, ale ani nechápali, čo znamená svetu rozumieť alebo ako toto pochopenie dosiahnuť. Weinberg skúma historické zápasy i spoluprácu fyziky so súperiacimi oblasťami – náboženstvom, technikou, poéziou, matematikou a filozofiou. Publikácia sprostredkúva pohľad súčasného vedca na prácu svojich predchodcov a objasňuje, akú dlhú a náročnú cestu prešla fyzika, kým sa stala vedou, ako ju poznáme dnes.... celý text
Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: 2015 , Slovart (SK)Originální název:
To Explain the World. The Discovery of Modern Science, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ako vysvetliť svet. Přihlašte se a napište ho.
Nehodnotím, odkládám. Miluji antické autory a nevadí mi, že se mýlili.
Vadí mi, že jsem se napálila a vyhodila jsem dost peněz.
Jak je patrné už ze zdejších komentářů, kniha bude čtenáře nepochybně rozdělovat. Weinberg totiž své pátrání po původu moderní vědy odpálil docela zostra a jeho povýšené vysmívání se řeckým filosofům působí, pokud ne slabomyslně, tak alespoň nepatřičně. Nicméně zcela jasně vyplývá z jeho názoru, že na dějiny vědy je třeba pohlížet měřítkem dnešních znalostí, což je sice pro profesionální historiografii vědy víceméně zapovězené, ale Weinberga v žádném případě nelze považovat za historika vědy. Na druhou stranu by byla škoda svazek kvůli autorovu občas arogantnímu vyjadřování odložit, protože nabízí mnoho zajímavých informací a pěkný, i když nutně omezený souhrn vývoje moderní vědy, který je však doplněn o zajímavé matematicko-fyzikální analýzy některých zásadních historických děl.
Kniha Ako vysvetliť svet v seznamech
fyzika přírodní vědy věda dějiny vědy
1982 | První tři minuty |
2004 | Tváří v tvář |
1999 | Snění o finální teorii |
2015 | Ako vysvetliť svet |
1995 | A co Bůh? |
Antičtí klasici se často mýlili, dnešní vědci se také občas mýlí. Rozdíl je v metodě, jakou jednotlivá tvrzení posuzujeme. Básníky vnímáme s úctou, byť jejich básně nepopisují realitu. Vnímejme tak i klasiky, kteří předcházejí Newtona. Jimi popsaný svět sice neodpovídal realitě, kterou mohli pozorovat, ale i tak mohl být krásný.