Prvok, Šampón, Tečka a Karel
Patrik Hartl
První audiokniha Patrika Hartla! Literární předloha stejnojmenného filmu. Nahořklá groteska o čtyřech kamarádech, kteří se rozhodnou řešit svou krizi středního věku provokativní hrou. Při setkání na třídním srazu dvacet let po maturitě dojdou k závěru, že jejich životy jsou na hony vzdálené představám, které o nich měli na gymnáziu. A tak si společně vymyslí úkoly pro osvěžení dávné odvahy a svobodomyslnosti. Co je náročnější? Svléknout se na veřejnosti donaha, nebo říkat za všech okolností pravdu? Audiokniha obsahuje jako bonus doslov namluvený Patrikem Hartlem.... celý text
Humor Romány Literatura česká
Vydáno: 2021 , Supraphon (Editio Supraphon)Interpreti: Martin Hofmann , Patrik Hartl
Hartla jsem dosud znala jen jako divadelního tvůrce, tohle bylo pro mě první setkání s ním coby autorem literárním. Kniha mi přišla skvělá: oddechovka, kterou čtete jedním dechem, zhltla jsem ji za dvě odpoledne. Líbila se mi zápletka, vykreslení postav, schopnost děj gradovat i včas šikovně uzavřít. Je to příjemné, uvěřitelné, upevní to ve vás víru, že lze věřit v naději a dobré konce. V segmentu "knih pro oddech a pobavení" naprostá jednička, které nic nechybí.
Zároveň to ale není nic literárně obohacujícícho, proto nechápu tu masovou zálibu v "hartlovkách", myslím, že máme v tuzemsku i schopnější autory, jejichž knihy nejsou jen pro rychlou konzumaci, ale něco vám dají a budou ve vás rezonovat ještě dlouho po přečtení. Hartl je spíše jako časopis: přečtete, odložíte, účel splnilo, mohu zapomenout. Jedno přečtení bohatě postačí.
Po velké mediální a marketingové masáži mi to nakonec nedalo a také jsem se rozhodl zkusit si přečíst nějakou knížku od šíleně se smějícího Patrika Hartla. Jako první jsem si vybral tuhle, která mě svým obsahem asi lákala nejvíce a má i zde velmi slušné hodnocení. Zároveň mi popisem na přebalu knížky přípomínala knížku Víkend v Londýně od Jana Folnéh, která se mi líbila. Hartlův styl (alespoň, co prozatím mohu soudit pouze z této knihy) mi přijde takový poměrně plytký, hodně jednoduchý, kapku estrádní, žoviální a někdy až kýčovitý. Docela dost mě štvaly všudypřítomné zmínky firem a výrobků, kde jsem si nebyl jistý jestli mají ve čtenáři vzbuzovat reálnost a realitu českého prostředí, ve kterém se děj odehrává anebo jestli se spíše jedná o reklamu. Bobužel častěji bych se asi klonil spíše ke druhé variantě. Styl psaní mi dost připomínal české novodobé komediální filmy. Na druhou stranu se musím přiznat, že se mi to četlo lehce a na čtení jsem se těšil. Z úvodu knížky jsem byl nadšený, pak přišlo zklamání, kdy na mě byl děj dost ztřeštěný a pro mě ne moc realistický a k závěru mě to opět velmi chytlo a závěr se mi líbil hodně a po přečtení mi to jako celek začalo dávalo celkem smysl a přišlo mi to i ve výsledku celkem poučné, jako taková sonda do několika lidských životů a příběhů. Když to shrnu, tak bych řekl, že se nejedná o nijak hluboké čtení, ale jako letní oddechovka nebo pro čtení před spaním, je to knížka naprosto ideální. Je to knížka, u které se člověk dost zasměje a pobaví a třeba se tam i někdo najde. Je to také knížka o naději a o tom, že žádná krize netrvá věčně.
Je to kniha pro pohodu.Vtipné, jednoduché, čtivé.Žádné hluboké myšlenky netřeba hledat.
První kniha od Hartla. Nic jsem od toho nečekala, takže mě nemělo nic co zklamat. Přečteno za odpoledne, skvělá oddychovka, nemusela jsem u toho nijak výrazně přemýšlet a krásné mi to zkrátilo čas ve vlaku. I když dej mi přišel moc urychlený, hlavně že 3/4 knížky popisoval autor během 3 dnů a pak vzal několik měsíců v posledních kapitolách (tyhle skoky nemám ráda) tak jsem byla spokojená. srdcovka to nebude, ale na oddych doporučuju
Po přeslazených Okamžicích štěstí příjemné překvapení. Tentokrát ne tak klišoidní, sice očekávaný konec, ke kterému se ale nehnalo takovým trapným tempem, jako v Okamžicích. Škoda konce, přišel mi trošku uspěchaný, a klidně bych si přečetla ještě nějakou výzvu čtveřice :) Přečteno za tři dny v metru.
Oddechovka na dovolenou na doporučení kamarádky. Četla se pěkně, v knihovně jí ale mít nemusím :-)
Kniha je pokusem pobavit čtenáře plytkým humorem a zaujmout ho pózami, vydávanými za hluboké životní úvahy. Podobně vnímám i divadelní kusy, spojené s osobou P. Hartla, jež jsem měl tu možnost vidět. Jistě módní a úspěšný autor. Z mého pohledu je to tak vše.
Moje druhá kniha pana Hartla. Okamžiky štěstí se mi líbily víc. Překotný styl vyprávění mi občas připadal nudný, moc vyumělkovaný. Ale humorný styl vyprávění tam je, nečekané zvraty také. Další knihu vyzkouším.
Tak za mě ne . Jsem ráda, že jsem knihu od Pana autora nečetla jako první. ( to by totiž dost pravděpodobně byla i poslední a to by byla škoda) Záměrně dávám velké p protože Patrika Hartla si jakožto autora jinak velmi vážím, a tak jsem ale zvyklá na úplně něco jiného tohle mě nebavilo. do čtení jsem se musela nutit a celé to bylo takové utahané. Patrik Hartl má natěstí v záloze jiné 100x lepší knihy. Jetě že tak :)
Dokonale naplnila moje očekávání.
Je-li toto oddechovka, pak se ptám od čeho??
Laciný, podbízivý humor lehce za hranou. Vtipné do chvíle než si uvědomíte, že muži s tímto přístupem k životu žijí nejen v knihách. Zábava jako životní priorita, které se podřizuje vše. Vztahový rozklad a znevážení křehkých lidských hodnot, umocněno primitivně pubertální vulgaritou. Navíc styl psaní na úrovni středoškolského slohu. A mnohé stereotypy.
Závěr v rádoby katarzi a poučení jen umocňuje celkovou trapnost a nudu.
Komerční čtení bez hlubšího smyslu a myšlenky - Amazonka to vyjádřila super!
Nemusím stále pít jen nejkvalitnější vína, ale než krabicové . . . . . to raději čistou vodu.
P.S. Ale film byl díky hercům celkem fajn :o)
Pro mě byla první Hartlová kniha zajímavá, plná zvratů, velmi vtipných situacích a skvělých historek, psána jednoduchou a přitom velmi zábavnou a čtivou formou. Myslím, že je to líbivá knížka, kterou přelouskáte během pár "hodin" :-)
Toto je kniha leda tak na čtení do lázní... Já jsem si ji vzala na týden do hor, když jsem měla na starosti 24 puberťáků. A nebýt toho, asi bych ji nedočetla. Nesdílím nadšení čtenářů pana Hartla, příběh mi připadá laciný, vlastně i nudný... a děsím se toho, jestli je opravdu "normální" léčit si krizi středního věku tímto způsobem. Přeci nejsou všichni muži tak omezení, aby jim jako důkaz toho, že ještě za něco těsně před čtyřicítkou stojí, stačí, že ... nebudu prozrazovat těm, co se knihu teprve chystají číst. A ti, kteří ji přečetli, vědí. Zkrátka, asi není důvod cokoli dodávat, je to ryze komerční čtení, bez hlubší myšlenky. Bez jakéhokoli smyslu. A jsem moc ráda, že můj život je podstatně barvitější a smysluplnější, i když jsem si také prošla "divokým obdobím", které souvisí s dosažením magické věkové hranice 40 let. A co teprve přijde při dosažení 50? To si v podání pana "spisovatele" Hartla nedovedu představit. A vlastně ani nechci.
První kniha od Patrika Hartla, kterou jsem četla a za mě byla moc pěkná, krásně a poutavě napsaná svým způsobem i napínavá jak příběhy čtyř kamarádů dopadnou. Určitě sáhnu i po dalších knihách tohoto autora.
Je jasné, že v době, kde na nás kouká odevšad něco zajímavého musí autor tasit těžké kalibry aby zaujal. Povedlo se. Po přečtení jsem si jen řekl, že snad takovéto chování není už ve městech standart...třeba píchat manželku kamaráda u nich doma....
Kniha, na kterou jsem se opravdu těšila a nezklamala mě. Několikrát jsem se zasmála i nahlas, což se mi často u knih nestává :) Je to taková čtivá oddychovka. Určitě si od tohoto autora přečtu další knížky...
nevěra přátelství prvotina láska muži satira humor zfilmováno partnerské vztahy česká literatura rodina dobrodružství čeští spisovatelé rományAutorovy další knížky
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |
2018 | Nejlepší víkend |
2021 | 15 roků lásky |
2023 | Gazely |
Druhá kniha od Partika Hartla, kterou jsem četla. První byl Erotikon a ten se mi líbil o trochu víc. Možná i proto, že byl delší. Tato kniha byla taková jednohubka. Teprve jsem začínala mít hlavní hrdiny ráda a najednou byl konec.
ČV 2019 - Kniha, která vás zaujala svou obálkou.