Prvok, Šampón, Tečka a Karel
Patrik Hartl
První audiokniha Patrika Hartla! Literární předloha stejnojmenného filmu. Nahořklá groteska o čtyřech kamarádech, kteří se rozhodnou řešit svou krizi středního věku provokativní hrou. Při setkání na třídním srazu dvacet let po maturitě dojdou k závěru, že jejich životy jsou na hony vzdálené představám, které o nich měli na gymnáziu. A tak si společně vymyslí úkoly pro osvěžení dávné odvahy a svobodomyslnosti. Co je náročnější? Svléknout se na veřejnosti donaha, nebo říkat za všech okolností pravdu? Audiokniha obsahuje jako bonus doslov namluvený Patrikem Hartlem.... celý text
Humor Romány Literatura česká
Vydáno: 2021 , Supraphon (Editio Supraphon)Interpreti: Martin Hofmann , Patrik Hartl
Tak nevím jestli bych splnila úkoly, do kterých se čtveřice pustila. :-) Asi bych byla za zbabělce. Príma knížka. Autora jsem si zamilovala.
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Styl Patrika Hartla mě velice zaujal. Bavila jsem se, smála jsem se a na konci jsem se dojala. Velice čtivá kniha, kterou ráda doporučím dál.
Knížka byla moc hezká vtipná jen ten konec byl trošku smutny . Se čte se to dobře je to skvělá oddychovka .
Kniha mi bodla :-) Potřebovala jsem něco stylem psaní svěžího, čtivého, nepříliš vyumělkovaného. Bod číslo jedna splněn.
Potřebovala jsem něco, co mě lehce bez násilí a nucení pohltí. Bod číslo dvě splněn.
Bylo mi sympatický se chvíli pohybovat v mužském uvažování. V knize bylo tak jako hezky čisto :-D Žádné rozbředávání ve vztazích. Prostě se něco sem tam v životě posere, tak se to řekne, vyčistí a jede se znova. Žádný velký prostor pro ženskou domýšlivost :-D. Úleva.
Skvělý humoristický počin, ke kterému jsem se dostal až v době, kdy největší vlna hartlerismu již opadla. Z toho by mohla být skvělá komedie točená Bohdanem Slámou!
Neskutečně čtivá knížka a nevadí mi ani trošku banální zápletka, jednoduše mě bavila. Několikrát jsem se zasmála, občas mi i ukápla slza, takové příjemné, oddechové čtení.
Docela příjemný příběh o přátelství (a sexu - tím se bohužel pan Hartl hned zařadil na seznam českých autorů #Neumímnapsatnicpořádnéhoanižbytobyloplnésexu k Vieweghovi a Třeštíkové). Místy pobavil, místy dojal a četl se moc dobře.
Kde se na tohle hrabe Viewegh. Patrik Hartl prostě umí psát vtipné romány a čtenář určitě neprohloupí, ať sáhne po čemkoli.
Všemi oceňovaný autor, který pro mě byl velká neznámá. Jedni chválili do nebes, druzí haněli. Pro mě zlatý střed. Knížka čtivá, příběh zajímavý a logické vyústění příběhů jednotlivých postav.
Téma mi asi nesedlo. Nevím, nelíbila se mi. Ale jsem ráda, že jsem jí přečetla až do konce, ten mě celkem překvapil.
Přestože jsem knihu četla jako poslední a patřím mezi ty čtenáře, kterým se podobný styl příliš nelíbí, příběh se mi zdál z trojice románů, které od pana Hartla dosud vyšly, jednoznačně nejlepší. Pozitivně hodnotím především zajímavý a zdánlivě banální nápad - hrdinové - bývalí spolužáci ve středním věku si uvědomují, že žijí životy, s nimiž nejsou spokojeni, a tak si vymyslí úkoly, které musí splnit, aby získali nové sebevědomí a neztratili respekt ostatních. Jednoznačně by se román dal rozpracovat lépe, o tom určitě není pochyb, také jazyková úroveň je tristní a ke konci jako by příběh ztrácel na tempu a autor potřeboval vše rychle vyřešit. Znovu se objevují závažná témata, o který se píše s nadhledem a humorně, aby vše skončilo v záplavě padajících konfet:-) Je to jednoduché čtení, pro nenáročného čtenáře, které po přečtení ihned zapomenete a tak je to třeba brát!
Za mě slabé. Ale je to jen jeden názor z mnoha. Pana Hartla miluju, Erotikon byl úžasný, Okamžiky se mi také velice líbily, Provok mne zklamal. Někdo holt musí být poslední. Ale tesim se moc na další "hartloviny"
Ve skutečnosti velmi temná a smutná kniha...
Težko lze nepropadnout hluboké trudnomyslnosti a pustému zoufalství z životní reality, ve které je jedno, kterou cestou se vydáte, protože vaše rozhodnutí budou vždy chybná a vše dopadne špatně. Jediným lékem je pak dosavadní hodnoty i způsob žití hodit za hlavu a začít znovu a jinak.
Prazvláštní “deus ex machina” knihy se pokusí, pravděpodobně neúspěšně, alespoň maličko zvrátit pocit marnosti, beznaděje a smutku, kterým Vás přečtení naplní. Prvoplánový humor se jej pak snaží maskovat - o to krutější je i kontrast k celkovému vyznění.
Celkově shrnuto: dokud jsem knihu nečetl, neměl jsem pocit, že by se mě krize středího věku jakkoli týkala...
Oddychovka. To je podle mě nejlepší recenze. Místy humorná, bavila jsem se, ale rozhodně znovu ji číst nebudu.
Právě dočteno... v jednu chvílí jsem myslela, že jsem totálně šlápla vedla. Jsem ale ráda, že jsem to nevzdala...
nevěra přátelství prvotina láska muži satira humor zfilmováno partnerské vztahy česká literatura rodina dobrodružství čeští spisovatelé rományAutorovy další knížky
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |
2018 | Nejlepší víkend |
2021 | 15 roků lásky |
2023 | Gazely |
Jednu dobu jsem v metru vídala spoustu lidí s touto knihou v ruce. Musela jsem si ji tedy přečíst taky. :) Je opravdu skvělá!