Psycho
Robert Bloch
Když se před ní z bouře vynoří Batesův motel, je Mary Craneová přesvědčená, že je to její spása. Za sebou má mnohahodinovou cestu za mužem, jehož miluje a kterému chce připravit nečekané překvapení. Nyní ale silnici, na kterou se mezitím snesla tma, bičuje déšť a ona touží po jediném – odpočinout si.... celý text
![danny_21 danny_21](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/108025/m_danny-21.png?v=1729584638)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Klasika psychothrilleru, která by nezískala nesmrtelnost nebýt adaptace v podobě nejslavnějšího Hitchcocka filmu a logicky ztrácí pro čtenáře, který se k ní dostal, až dlouho poté, co viděl filmovou verz, svoje kouzlo ve smyslu už dopředu známé pointy. Zvědavost je nicméně silnější a tak i přes výše zmíněný fakt a díky tomu, že se jedná o útlounkou, přímočarou knížku, kterou jsem ztrestal za odpoledne, dávám čtyři hvězdy s lehkým nadprůměrem - 75 %
![Coolniczka12 Coolniczka12](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187002/m_187002-nq6.jpg?v=1492332842)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klasicky horor. Ne az tak napinave, ale dokonale vykreslene. Velky prostor pro predstavivost.
![Roubas Roubas](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38325/38325-UNA.png?v=1509386019)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nadprůměrná klasika, která by se podle všeho nestala klasikou nebýt Hitchcocka a jeho legendární filmové adaptace. Věřím, že číst knihu v době vzniku muselo vést čtenáře k absenci spánku a rozsvícení všech domácích světel. Tržby motelů u silnice musely také závratně klesnout a pokud už se někdo ubytoval, nevěřím tomu, že vlezl do sprchy.
![LiLinka LiLinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jelikož se nedívám na filmy, tak jsem měla to štěstí, že jsem děj knihy předem neznala od Hitchcocka. Před touto knihou jsem však dostala volné pokračování Psycho: Sanatorium a v něm jsem se děj téměř dozvěděla. Jelikož mě pokračování nadchlo a to hlavně díky psychologii postavy, musím toto dílo ohodnotit pouze 4 hvězdičkami. Je to však skvělé dílo, které rozhodně stojí za to si přečíst.
![cantona cantona](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17132/17132-MQv.jpg?v=1410195829)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klasický horor, který fakt nezklame. Krátký oddychový, bez zbytečného natahování. Film jsem viděl už několikrát a teď jsem se konečně dostal i k románu a jsem naprosto spokojen. Těším se na další díl.
![Mark. Mark.](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi pěkně sepsáno, asi se překonám, a kouknu i na ten film, abych to prožila ještě jednou.
![Shinju Shinju](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54640/m_shinju.jpg?v=1736752597)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Příběh psycho obdivuji pro úžasný nápad na příběh, ale knížka mě překvapila, zároveň nebyla pro mne dost napínavá, ale zajímavá a dobře se četla.
Doporučuji, je krátká a dá se rychle přečíst.
A kdo nezná doporučuji také seriál Bates motel.
:-)
![Andrée Andrée](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61316/m_andree.jpg?v=1730750149)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Je tady někdo, kdo nezná Normana?
Pochybuji...
Kniha se mi líbila, stejně tak i filmové zpracování od nesmrtelného Hitchcocka.
Jedno schizofrení dobrodružství s velmi zajímavým rozborem na závěr.
![Peta1607 Peta1607](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/92622/m_92622-uBX.jpg?v=1459855070)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha byla čtivá a místy i napínavá, ale na 5 hvězdiček tomu přece jen něco málo chybělo.
![Schneeba Schneeba](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha mi nepadla do oka jen proto že stála jako krabička cigaret ale i pro její název a ilustraci. Cena už byla jen příjemným benefitem, Kniha se četla velice dobře a to až tak, že hned druhý den jsem se do knihkupectví vrátil a koupil si i zbylé dvě pokračování. Závěr knihy mě velice překvapil a potěšil byl tak nějak správně "Psycho".
![moore.allonsy moore.allonsy](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99714/m_99714-u0E.jpg?v=1464101204)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knížku jsem četla v angličtině a buď to mělo vliv na můj dojem z celkového děje, nebo jinak nevím. Každopádně mě to nijak moc neoslovilo a příběh mi přišel poněkud nudně podán - snad to bylo tím překladem. Uznávám snahu za popsání charakterů postav, ale jinak mi to přišlo jako jeden z mnoha příběhů o ničem.
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Samozřejmě jsem viděl Psycho od Hitchocka i seriál Batesův motel, ale s hanbou musím přiznat, že mi souvislosti došly až po přečtení této knihy. Kniha sice není tak vizuální jako film, ale bohatě to vynahrazuje lepším pochopením jednání a motivů postav. Vyprávění je starosvětsky přehledné až jednoduché a trochu vás postraší pochmurná atmosféra jako z horrorů E.A. Poea a jemu podobných. Současní spisovatelé tohoto žánru se už musí snažit více, ale výsledek není podle mne bohužel u mnohých tak dobrý, jako u Blocha.
![sgjoli sgjoli](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13145/sgjoli-K7p.jpg?v=1540819697)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Začátek knihy je trochu pomalejší, ale jen co se Mary dostane do motelu, tak se příběh dost rychle rozjede, nabyde na spádu a čím víc se kniha blíží ke konci, tím je akčnější, napínavější, hraje si se čtenářovými nervy a psychikou. Pro příznivce krváků to asi nebude, ale máte-li rádi psychologické příběhy, přijdete si v Psychu na své, protože psychické napětí z knihy jen sálá. Norman je správně „creepy“ a člověku z něj naskakuje husí kůže. Rozhodně jde o výborně napsané dílo, jedno z nejlepších svého žánru a rozhodně stojí za pozornost.
![Misan1993 Misan1993](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29787/29787-Uml.jpg?v=1476388507)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V knihkupectví jsem to zahlédl mezi zlevněnými kousky za 79Kč, tak jsem to zkusil a udělal jsem dobře!
2006 | ![]() |
2023 | ![]() |
Poutavá klasika jež byla předlohou pro stejnojmenný film.Asvak zastávám názor,že kniha dává vždy víc prostoru k fantazii a každý si tak nad příběhem Normana Batese udělá "svůj" obrázek ;)