Tajemství červa přehled

Tajemství červa
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516634/bmid_tajemstvi-cerva-nlG-516634.jpg 4 42 42

Dvacet povídek z pera autora proslulého Psycha, který na počátku své literární kariéry psal kratší prózy v duchu H. P. Lovecrafta. Základ sborníku tvoří příběhy z třicátých let minulého století, jež vycházely na stránkách časopisu Weird Tales. V nich Bloch zvolna se rozvíjející lovecraftovskou mytologii obohatil o nový prvek – tajuplný svazek Tajemství červa (De Vermis Mysteriis), dnes již nedílnou součást tohoto kulturního fenoménu. Hrdiny Blochových příběhů jsou často učenci, cestovatelé a dobrodruzi, kteří se navzdory všem rizikům snaží odhalit ta největší tajemství lidské existence. Rané atmosférické texty doplňuje několik delších barvitých a svižnějších prací z let čtyřicátých a padesátých a celek tvoří makabrózní kompendium, které by si neměl nechat ujít žádný milovník temné fantastiky první poloviny 20. století. S předmluvou Roberta M. Price a doslovem Lina Cartera.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Fobos

Mysteries of the Worm, 1981

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství červa. Přihlašte se a napište ho.

kralika
18.11.2024 5 z 5

Já jsem navýsost spokojen. Za mě je to částečné splacení dluhu vůči českému publiku, které se veze na Lovecraftovské weird vlně, kterou Bloch obohatil o Egypt. A protože se jedná o výběr textů na toto téma, není překvapením, že je to místy trochu na jedno kopyto...
To ovšem implicitně znamená, že se tu najdou skutečné perly jako "Chrám Černého faraona", "Černokněžníkův drahokam" nebo "Nepopsatelné zásnuby."

olle3
07.11.2024 3 z 5

Nakonec jsem nedočetl. I když Bloch dokáže navodit temnou atmosféru, podle mě se jeho styl nepřibližuje hloubce, kterou nabízí samotný Lovecraft. Možná se k tomu vrátím, až budu mít Lovecraftovo dílo kompletně za sebou.

Disease
04.11.2024 3 z 5

Kvalita povídek se zlepšuje, jak se Bloch postupně vypsal. Jen holt ty stále stejné pointy "a pak tam byl bubák"... Četl jsem s přestávkami, v kuse bych to asi nedal.

Vražedná temnota, Nezkrotná říše a další knižní novinky (39. týden)

24.09.2023

Kniha Tajemství červa v seznamech