Psycho přehled
Robert Bloch
Když se před ní z bouře vynoří Batesův motel, je Mary Craneová přesvědčená, že je to její spása. Za sebou má mnohahodinovou cestu za mužem, jehož miluje a kterému chce připravit nečekané překvapení. Nyní ale silnici, na kterou se mezitím snesla tma, bičuje déšť a ona touží po jediném – odpočinout si.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psycho. Přihlašte se a napište ho.
Mám ráda staré horory, mají tu svoji zvlaštní atmosféru a nezapomenutelné záporáky. Psycho jsem četla za posledních 20 let už po několikáté a pořád mě to hodně baví.
Hitchcockův film je klasika, scéna ve sprše je legendární a populární. Totéž platí i o samotném Normanu Batesovi. Anthony Perkins je démon. Kniha se četla úplně sama. Není nijak tlustá a pořád se něco dělo. Bloch všechno dávkuje velmi pomalu a pěkně si čtenáře vede za ručičku až do samotného konce. Škoda, že jsem nejdříve viděla film. Ve finále se ale všechno perfektně spojilo. Jak málo stačí k vystavění příběhu, jedna špatná odbočka a starý motel a co z toho vyleze.
Zvrácená pouta, Netvor a další knižní novinky (48. týden)
28.11.2022
Kniha Psycho v seznamech
2014 | Psycho |
2006 | Vlak do pekla a jiné povídky |
2014 | Psycho II |
2014 | Psycho III |
2023 | Tajemství červa |
Kniha je výplodem své doby. Je strašidelná, ale ne tolik, abych se bála sprchy. Bylo vtipné, jak na konci autor nezapomněl opomenout případ, který ho k napsání knihy vůbec inspiroval. A pokud případ Eda Geina znáte, tak tam spoustu podobností najdete. Jen nejsou tak brutální. Myšlenka ale zůstává stejná - vychází ze strachu z lidské povahy, z toho, že i lidé, kteří se zdají být "normální", můžou v útrobách své mysli skrývat monstrum. A taky připomíná pradávné moudro, že karma je svině.