Psychologie souhlasu: Hlubinná studie o bytostném sjednocení
Pjér la Šé'z (p)
Jakmile lidská bytost vstupuje na fyzickou pláň, okamžitě na ni začíná působit psychomentální pole, které představuje cosi jako současný stav vývoje kolektivního lidského vědomí. Mohli bychom také daleko jednodušeji říci, že na tuto bytost okamžitě začíná doléhat tíha tohoto světa. Není to samozřejmě jenom tíha, ovšem ta nás teď bude zajímat především. Koneckonců tradiční indická filosofie pojímá celou naši vezdejší existenci jako utrpení. A to jistě z velmi dobrých důvodů. Novorozená bytost přichází z jiného světa, jemuž zřejmě nevládne nám zde tak dobře známý lidský egoismus, takže novorozenec přichází - bráno z hlediska duchovní perspektivy - jako projev jednoty. Zdá se však, že tato jednota si dosud není sama sebe vědoma - alespoň ne takovým způsobem, jaký zná a respektuje naše vědomí. Tato bytost - dítě - ještě nezná naše lidská pravidla, způsoby a zvyky, takže na ně zprvu spíše naráží, aniž by jim mohla nějak více rozumět. Časem dítě zjišťuje, že na ně jen nenaráží, nýbrž jsou mu dokonce ještě také vnucována. Samozřejmě pokud to bereme z pohledu dítěte, protože rodič se zase potýká s tím, že dítě zprvu nechápe výhodnost toho nebo onoho způsobu. Přesněji řečeno výhodnost oné dohody, kterou mu rodič nejrůznějšími cestami předkládá. Instinktivní nedůvěra dítěte k těmto dohodám je tím pochopitelnější, čím více tyto naše zvyky podrobujeme kritické analýze. Když dítě například ve své blízkosti ucítí něco toxického - třeba jen disharmonickou auru jiného člověka - dá se do bezpříkladného řevu. Na úrovni instinktu je to jasná zpráva ke zvýšení bdělosti. Rodič však bude dítě učit, aby v zájmu dobrého vychování tuto toxicitu přehlíželo, což ale ve výsledku může ohrozit jeho zdraví i život.... celý text
Vždy jsem pochopil, co chce autor říci, ale asi mi nesedí to přehnané hraní se slovy a s jazykem...Jak píše níže vlkcz...nejedná se o jednoduchou četbu a asi mi dělají radost (nejen intelektuální) čtvivější knihy i na stejné téma než tato. Tím nechci říct, že je to vina knihy, ale nemůžu dát víc *.
Rozhodně se nejedná o jednoduchou četbu. Ale zároveň to je čistá intelektuální radost. Z velmi lehce dávkovaného humoru, z poznání, a pro ty, kdo k tomu najdou odvahu, ze zrcadla všem našim nevědomým souhlasům, díky kterým se z nich třeba stanou souhlasy vědomější nebo i třeba vědomé nesouhlasy.
Vím, že Milan Buchta není vydavatel a já jsem možná v zajetí typografických předsudků, ale ty vdovy a sirotci prostě nevypadají dobře a tahají za oči.
Čtením jsem se nesnadno prodírala a přitom jsem spěchala, abych knihu vrátila co nejdříve. S hodnocením si naprosto nevím rady. Zajímavý a zároveň značně frustrující byl například moment, kdy jsem si uvědomila, jaké je (ještě stále) vnitřní nastavení mých buněk.
sebepoznání, sebepoznávání spiritualita rozvoj osobnosti, osobní rozvoj názory a postoje hlubinná psychologie archetypy
2008 | Den svatého Ignora aneb Léčivý román |
2011 | Cesta |
2019 | Zmrdztvýchvstání |
2015 | Psychologie souhlasu |
2015 | Indián - Zpráva o archetypu |
Výborná...jen je v ní tolik že to má hlava prostě nedává dočíst.