Půlnoční knihovna
Matt Haig
Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
The Midnight Library, 2020
Jednoduchá a příjemná četba, avšak s velkým potenciálem. Na začátku knihy jsem z ní měla dojem, že je to sympatické čtení, ale nijak zvlášť mě příběh nezaujal. Avšak postupně jsem v knize nacházela čím dál více hlubších myšlenek, ve kterých jsem se do jisté míry poznávala. Autor pracuje s velmi aktuálním tématem, kdy se spousta lidí necítí dobře kvůli vlastnímu či cizímu očekávání ohledně prožití života plného možností. Ano, žijeme ve světě plném možností, kde "každý může být tím, kým chce", což je skvělá věc, ale může být pro mnoho lidí také stresující. Během čtení této knihy jsem si uvědomila, že si sama s sebou pořád nesu jakési výčitky ohledně životů, které jsem nežila a teoreticky jsem mohla. Četba byla tedy taková forma relaxace až meditace, připomenutí, jak v tom velkém světě neztratit hlavu.
"Mezi životem a smrtí stojí knihovna. A v té knihovně se police táhnou donekonečna. S každou knihou máš možnost vyzkoušet si život, který jsi mohl vést."
Zajímavé téma, spousta krásných myšlenek a ponaučení. Čtení jsem si užila a příběh ve mně zanechal hluboký dojem.
Žijme svůj život, dokud můžeme a zaplňme nepopsané listy, protože: "Smrti se nechodí naproti. Smrt k tobě přijde sama."
(SPOILER) Z literárního hlediska se určitě nejedná o dokonalý počin, ale kouzlo téhle knížky se skrývá v její myšlence, která se mi moc líbila. Věřím, že donutí spoustu lidí podívat se na svůj život z jiné perspektivy a na konci příběhu pohladí po duši.
(SPOILER) Krásná kniha, která v sobě ukrývá mnoho moudrosti :) můžeme na ni nahlížet jako na pohádku nebo jako na reálný příběh s dlouhým snem na pomezí života a smrti, kdy nám podvědomí odhalí, co sami víme. Že spoustu problémů si tvoříme sami v hlavě. Že nemá cenu litovat toho, co nelze změnit. Že každý má své vlastní bolesti a starosti, jen je zvenku ne vždy vidíme a podléháme iluzi. Že sami můžeme učinit život ostatních hezčím, aniž bychom si to uvědomovali. A že čím náročnější je pro nás cesta k vysněnému cíli, tím nás dělá jeho dosažení šťastnějšimi (aneb když dostaneš pohádkový život beze snahy, není to zárukou spokojenosti). Vše zní jako klišé, ale v tomto příběhu nám to bylo tak hezky naservírováno, že nás to nutí zamyslet se (aspoň na chvíli) i nad námi samotnými :).
Zajímavá kniha. Zpočátku jsem si říkala "hm zajímavé, ale nic pro mě." Pak když knihu odlozite, najednou si po chvíli uvědomíte, jak přemýšlíte nad osudem Nory. Bude žít? Zůstane uvězněna v půlnoční knihovně? Najde svůj vysněný život? Nedá vám to a než si stihnete uvědomit co děláte, sedíte a bedlivě čtete o dalších životech, které Nora prožívá. Knihu vřele doporučuji. :)
Páni.. To by se mi líbilo, kdybych si mohla projít různé verze mých životů. Strašně by mě zajímalo, jaký bych vedla život, kdybych se v něčem rozhodla jinak.
Kniha se mi četla velice dobře a proto dávám 4*.
(SPOILER)
Dlouho jsem se do této knihy nemohla začíst, ale asi od půlky mě příběh nutil se zamyslet a dělat mezi čtením pauzy. Ihned po dočtení jsem musela vzít lístek a napsat si své myšlenky a i tak mi zůstala dlouho po kůží, než jsem mohla začíst číst něco dalšího.
Můžeme si představovat různé životy, příběhy a scénáře, ale ani knihy vždy nemají jasný závěr. "To je na tom to krásné že? Nikdy nevíš, jak to skončí..."
Nejlepší kniha, kterou jsem tento rok četla. Tento autor mě ještě nezklamal. Patří mezi knihy, o kterých přemýšlíte ještě dlouho poté co jste ji dočetli.
Psaná čtivým způsobem, popisování jejích alternativních životů působí tak trochu jako krátké povídky pojednávající o různorodých životech, což mě bavilo. Děj poměrně rychle odsýpal, neměla jsem pocit, že bych se během čtení nudila.
Je to ale první kniha, u které musím říct, že konec mohl být kratší. Za mě zbytečně moc táhlé, ale k tomu řeknu to, že já jsem ve svém životě spokojená a žít chci. Pro někoho, kdo má sebevražedné myšlenky, či prostě "jen" zrovna nemá dobré období, věřím, že každá věta, každé slovo, může být něčím, co mu pomůže se z toho dostat. Nebo aspoň trochu nakopne. Některá filozofická témata mi ještě nějakou chvíli zůstanou v hlavě. A pokaždé, když se někdo nebude chovat tak, jako obvykle, si zřejmě pomyslím, zda to zrovna není kluzák v novém těle. :)
Tato kniha mne uchvátila hned od první stránky. Počáteční příběh, který začíná poněkud temně se posléze rozvine v něco jedinečného. Každé naše životní rozhodnutí přináší určité důsledky; někdy dobré, někdy špatné. Leckdy přemýšlíme, jak by se nám žilo, kdybychom se v určité etapě našeho života vydali jinou cestou. Žilo by se nám líp? Nebo hůř? A jak dlouho budeme sami sobě vyčítat minulé "chyby"? A kolik dalších výčitek si ještě naložíme?
Vřele doporučuji všem.
P.S: Fakt, že autor sám bojoval s depresemi a suicidálními myšlenkami, činí knihu ještě smysluplnější https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/nov/17/matt-haig-i-wanted-to-end-it-all-surviving-and-thriving-is-the-lesson-i-pass-on
Od knihy jsem čekala hodně, těšila jsem se na ni a věřila, že bude dobrá. Špatná nebyla, ale mé očekávání nesplnila, děj mi přišel už od půlky knihy stálé opakovaný a bylo to dokola to samé, věřím, že se kniha někomu líbí, ale u mě doma nezůstane. Omlouvám se všem co mají knihu mezi oblíbenými.
Hezká kniha se zajímavým příběhem s pár zajímavými až skoro filosofickými otázkami. Příjemně překvapila.
A já po dlouhé době můžu konečně s dobrým pocitem napsat "Krásná kniha"
Nádherný přebal zaujme na první pohled, dobré recenze a námět tuplem. A vše, co jsem od knihy očekával, jsem dostal. Člověk by si možná řekl, že něco takového je vhodný pro ženský do červené knihovny, ale s tím nesouhlasím, jako chlap určitě ne. :D
Asi dost záleží v jakém rozpoložení knihu čtete. Já jí četl ve chvíli, kdy mě naprosto pohltila a příběh mě bavil od první do poslední stránky.
I přesto, že jsem závěr předpokládal takový jaký byl, tak ve mně kniha vyvolává takové pocity a emoce, že to je přesně to, co od dobré knihy chci. A to jsem zde dostal!
Upřímně mě to vůbec nebavilo. Spíš než o příběh šlo o několik kratších povídek poslepovaných jediným motivem, tzv. půlnoční knihovnou. Kniha má zcela nevyužitý potenciál, příště méně Nory a více knihovny. Na stranu druhou asi chápu, co se na tom líbí ostatním. Konec je takový terapeutický a povzbudivý.
Pěkná oddechovka s jednoduchým příběhem. Popravdě jsem čekala malinko víc ale svoje poslání příběh plní. Přínosné a inspirující pro lidi vyčítající si rozhodnutí ve své minulosti. Pro ty, kterým neustále běží v hlavě "co by kdyby".
Já jsem se teda nemohla odtrhnout! Wow! Donutilo mě to přemýšlet sama nad sebou, zda opravdu žiji svůj život tak jak bych chtěla. Nora měla několik milionů možností, jak svůj život prožít a kdykoliv mohla říct STOP a prostě z něj odejít. Ale my tuto možnost nemáme, máme jen několik cestiček životem, kterými se vydáváme a naše rozhodnutí nejdou vrátit zpět ba naopak.. formují naše životy, naši cestu, naši budoucnost.
Doporučuji.
sebevražda naděje deprese psychoterapie zklamání knihovny alternativní vesmír fantasy britská literatura alternativní realita
2022 | Půlnoční knihovna |
2018 | Vězeň času |
2011 | Radleyovi – Upíři odvedle |
2016 | Důvody, proč zůstat naživu |
2022 | Kniha útěchy |
Moc milá knížka se super “poselstvím, jen bohužel hodně předvídatelná