Půlnoční knihovna
Matt Haig
Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
The Midnight Library, 2020
Tato kniha měla hrozně zajímavý námět, a to zkoušku životů, když zemřeme. Hlavní hrdinka má život na nic, má deprese a všechno je špatně. Rozhodne se tedy spáchat sebevraždu tak, že spolkne prášky. Dostane se ale do Půlnoční knihovny, která nemá východ. Je v ní spousta knih a jedna knihovnice. Tuto ženu zná ze školy, kde dělala žena knihovnici. Existuje zde kniha výčitek, kde jsou všechny výčitky hlavní hrdinky, prostě to, co se nepovedlo. Díky tomuto si může vybrat život, kde by udělala něco jinak a jak by to vypadalo. Vyzkoušela si například, když zůstala se svým ex a založila s ním hospodu na venkově, stala se profesionální plavkyní, rockovou hvězdou, žila v Austrálii, atd... Kniha byla strašně zajímavá, co se myšlenky týče. Člověk se sám nad sebou zamyslí, co by - kdyby... Trošku se děj ke konci táhl víc, než by si asi zasloužil, ale jinak opravdu skvělá kniha, kterou jsem hltala stránku za stránkou! Konec byl trošku předvídatelný, ale nevadí. Autor také napsal Chlapec, kterému říkají Vánoce - to jsem viděla pouze ve filmovém zpracování a byla to pecka.
Kniha mi připomněla dávno čtené knihy Raymonda A. Moodyho. Bavilo mě ji číst mnohem víc než např. Život po životě, protože Půlnoční knihovna má příběh, i když v některých komentářích označen za plytký a s předvídatelným koncem. Mně celá knížka evokuje myšlenku Clive S. Lewise: "Nemáš duši. Jsi duše. Máš tělo.“
Zajímavá kniha dle anotace, realita je už ale trochu jinde.
Po prvních stránkách mi bylo hned jasné, že bude kniha super, ale zhruba po přečtené třetině knihy už mě to přestávalo bavit a ve třetí třetině už jsem přeskakovala mezi řádky. Z mého pohledu je kniha mizerně zpracovaná, v některých částech jsou pasáže o kvantové fyzice, které mi z nenáročného čtení udělaly ,,kovbojku". Neustálý zmatek v knihovně a mezi životy, trochu mi nesedělo, že pokaždé když Nora vplula do nového života, tak o něm nic netušila a když nakonec i z toho posledního života zmizela, bylo mi už jedno jak kniha dopadne. Původní vize byla přečíst knihu za 2 večery, ale vyklubalo se z toho 6 dní než jsem jí přečetla. Pokud by někdo napsal knihu s podobným námětem cestování mezi životy, ráda si ji přečtu, ale k této se již nevrátím.
(SPOILER) Zajímavý námět na knihu, kdy si Nora postupně uvědomila, že v žádném životě ji nečeká 100 % štěstí a spokojenost, ale všude je něco, což jí otevřelo oči, aby mohla být spokojená ve svém původním životě.
Celkem zklamání. Bavily mě asi tak dvě první kapitoly. Ty krátké:-) Námět mohl být zajímavý, ale zpracování zbytečně rozvláčné, přecházející do nudnosti a konec byl nepříjemně předvídatelný v podstatě od chvíle, kdy se Nora dostane do knihovny. V podstatě by se kniha dala zkrátit do jednoho motivačního citátu a motivační citáty fakt nemusím:-)
Kniha se četla velmi dobře. Skvělý námět, bohužel občas to zpracovaní trochu pokulhávalo... určitě by se dal zkrátit výčet dalších životů (to mě vcelku nudilo) a naopak bych ještě víc rozvinula konec (v hlavě jsem si doplnila Nořin happy ending). Líbí se mi, jaké kniha přináší poučení. A je to příjemné počtení na 2-3 večery. Za mě asi 3,5 hvězdičky.
Nikdy bych si nemyslela, že knížka o člověku, plném zoufalství a výčitek, může být tak krásně optimistická. Autor sám si protrpěl vlastní psychické peklíčko, takže rozhodně má o čem vyprávět. Knížka sama o sobě není slohový skvost, ale příběh, jeho konstrukce i drobné narážky (konstrukt knihovny, knihovnice jako průvodkyně, Kniha výčitek jako taková nebo obchod s hudebninami pojmenovaný Teorie strun) - to všechno bylo pro mě krásné. Hlavní hrdinka Nora uvízne v bezčasí mezery mezi životem a smrtí, který je pro ní prezentovaný Půlnoční knihovnou (a když jsem tak nad tím filozofovala, tak knihovna by to byla ve stejné situaci asi i pro mě). Formou výběru (naprosto skvěle zmaterializované do Knihy výčitek) si odžívá různé "paralelní" životy a hledá ten pravý. Konec je sice trošičku předvídatelný, ale přesto krásný, optimistický a hřejivý!
Milé čtení, docela originální a zábavné, nicméně příliš předvídatelné, s hlavní hrdinkou, kterou jsem nemohla vystát.
Kniha se hezky čte, je napsána jednoduchým jazykem. Myšlenka celého příběhu je pro mě neotřelá a i když jsem zhruba od poloviny tušila, kam cesta hlavní postavy Nory povede, závěrečný pocit z knihy mi to nezkazilo. Během čtení jsem sama přemítala, co bych třeba ve svém životě udělala jinak a kolikrát už se ve mně objevila touha žít jiný život na zkoušku. Ale život máme jen jeden, alespoň tedy ten, který si pamatujeme. Tak ho pojďme prostě žít, bez coby kdyby...
Za mě kniha nenadchne a neurazí. Množství životu, které Nora prožije vede k tomu, že se rozhodne žít, ale zakončení bylo takové nijaké....
Pěkná beletrie u které se člověk i trochu zamyslí. Líbil se mi citát: otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš
Promarněná šance na super knížku. Téma a nápad dobré, ale díry v logice a mělké filozofování. Hvězda navíc za přese všechny výtky nepopiratelný motivační náboj.
Nejdříve jsem byla ráda, že jsem knihu začala číst. Objevovala se spousta k zamyšlení. Čím víc jsem se blížila konci, tím víc mě kniha přestávala bavit. Dle mého pocitu, autor začal velmi dobře, ale jakoby pak nevěděl, jak to celé ukončit. Tak to vzal jak v rychlíku. A podlesních pár stránek již pro mě byl velký problém dočíst. Ale i přesto má tato kniha své kouzlo.
Asi nejsem cílovka, pro život měnící knihy plné hlubokých myšlenek. Rozhovory jsou naprosto stupidní, postavy nijak zajímavé, příběhy jak ze slohové práce žáků šesté třídy na téma Moje vysněné povolání. Jedna hvězda za docela lákavé téma a druhá za skvělý marketing ke knize.
Strašně se mi líbil nápad na téma knihy, ale musím souhlasit, že zpracování nic moc. Příběh se nese tak hodně na povrchu, nezabíhá do hloubky, nedotkne se ničeho, nad čím byste se zamysleli. Potvrzuje, že člověk má být rád za život, který má (pokud se bavíme o takovém tom normálním životě, normálních problémech a životních osudech). Protože jiný život muže být v nějakém směru lepší, ale zároveň drhnout jinde, kde byste neměnili. Věřím, že kdyby toto téma zpracoval/a PAN/Í spisovatel/ká, mohla by to být úžasná kniha.
Kolikrát si každý z nás představoval co by bylo, kdyby.... Člověk si naivně myslí, že kdyby se rozhodl tak či onak, byl by šťastnější.
Knížka měla ze začátku trochu depresivní obsah, ale mě se četlo dobře a nenudila jsem se, ale asi jsem čekala něco trochu jiného a něco jakoby tomu příběhu chybělo.
Dávám 4 hvězdy, protože mě donutila k zamyšlení a čtení mě bavilo.
Musím přiznat, že mě kniha lehce zklamala. A mrzí mě, že ji musím dát negativní hodnocení. Největší problém jsem měla s hlavní hrdinkou Norou, která mi nebyla moc sympatická a bohužel jsem ji tak nemohla litovat za to, co udělala a jaký měla život. Když už jsem se konečně začetla do jednoho příběhu, tak najednou skončil a začal nový. Knížka mě tak vůbec nevtáhla a bylo mi jedno, jak celá skončí. Nezachránila to ani zápletka na konci, která byla na můj vkus velmi krátká a nenapínavá. Autorovi se tak moc nepovedlo vykreslit důležité téma a to mě zklamalo asi nejvíce.
31/2022
Tak tohle byla teda ale ultimátní bejkárna!
Proč je to tolik opěvovaný? Dialogy jak po lobotomii sekáčkem na led, Nora je na tečku (a to si myslím, že téma deprese je vážný, ale tady fakt debilně uchopený), konec je evidentní.
30%, vřele nedoporučuju!
sebevražda naděje deprese psychoterapie zklamání knihovny alternativní vesmír fantasy britská literatura alternativní realita
2022 | Půlnoční knihovna |
2018 | Vězeň času |
2011 | Radleyovi – Upíři odvedle |
2016 | Důvody, proč zůstat naživu |
2022 | Kniha útěchy |
Slovy klasika:"Melodie je chytlavá, ale choreografie trochu pokulhává"