Půlnoční knihovna
Matt Haig
Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
The Midnight Library, 2020
Polnočná knižnica nie je zlá kniha.
V jej príbehu sa nájde asi každý človek, ktorý si aspoň raz za život predstavoval, aká mohla byť jeho budúcnosť, keby nejaké zo svojich minulých rozhodnutí robil inak.
Knihe samotnej sa nedá uprieť, že sa dobre číta. Dej plynie hladko a ani sa nenazdáte a ste na konci.
Zároveň je však dosť predvídateľná. Mne osobne to nevadilo, ale trochu tomu čítaniu chýba čaro, keď Vás kniha ničím neprekvapí, nie?
Viac ma však rozladilo, že som po celý čas mala pocit, akoby som takýto príbeh s nejakou drobnou obmenou už kdesi videla/čítala/počula. A nie raz. Skrátka mi do života nedal nič nové, a keďže ma z nôh nezrazil ani štýl, akým je Polnočná knižnica napísaná, hodnotím ju ako priemer.
Od románu, čo sa stal víťazom kategórie beletria portálu Goodreads 2020, som čakala omnoho viac...
sebevražda smrt naděje deprese psychoterapie zklamání knihovny život alternativní vesmír fantasy britská literatura alternativní realitaAutorovy další knížky
2022 | Půlnoční knihovna |
2018 | Vězeň času |
2011 | Radleyovi – Upíři odvedle |
2016 | Důvody, proč zůstat naživu |
2022 | Kniha útěchy |
(SPOILER) (četla jsem v anglickém originále) - Tahle kniha mi připomněla, že bych se měla raději zaměřit na časem prověřené knihy. Obrovský hype, který dle mého nebyl odůvodněný. Už po prvních 20 stranách víte, jak příběh skončí (samozřejmě že vyzkouší stovky životů a ukáže se, že ten její byl ze všeho nejlepší bla bla). Jako oddechovka dobré, ale bohužel jsem čekala víc.