Půlnoční knihovna

Půlnoční knihovna
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492784/bmid_pulnocni-knihovna-RXB-492784.png 4 3744 3744

Mezi životem a smrtí stojí knihovna. Když se Nora Seedová ocitne v Půlnoční knihovně, je přesvědčená o tom, že dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala. To se má ale co nevidět změnit. Každá kniha v Půlnoční knihovně představuje život, jaký by Nora žila, kdyby se v určitou chvíli rozhodla jinak. S pomocí knihovnice se může začíst do jednotlivých knih a zjistit, kam by ji jiná rozhodnutí dovedla. Nora cestuje mezi vlastními životy a snaží se najít jeden, ve kterém by opravdu žít chtěla a mohla v něm zůstat. Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností je pak postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos

The Midnight Library, 2020

kaczka79
06.03.2022 5 z 5

Přečteno během dne a můžu říct, že jsem ještě teď plná dojmů... určitě všem doporučuji! V knize se každý najde a nejeden z nás měl někdy myšlenku "co by kdyby... někdy někde...."

Maeven

WOW. Tohle bylo úžasné.

Musím říct, že jsem byl poněkud skeptický? Protože ten nápad je TAK dobrý, že jsem si nebyl jist zda ho Haig dokáže zpracovat tak, aby se zalíbil. Ale díkybohu to zvládl. A že se teda předvedl.
Půlnoční knihovna je svižná a čtivá, ale také uvěřitelná a hluboce filozofická. Styl psaní mi NESKUTEČNĚ sedl a já můžu jen tleskat Haigovi za tento skvost.

tereza8418
06.03.2022 5 z 5

Takhle ctivych a pri tom hlubokych knih moc neni. Myslim,ze si ji casem budu chtit precist a navnimat jeste jednou,protoze napoprve cloveku spousta veci unikne.

blacktea48
06.03.2022 5 z 5

Rozhodně jsem od této knihy nečekala tolik, kolik jsem si odnesla. Uvědomila jsem si dost věcí a zamyslela se nad životem. Doporučuji.

Dancaa1
06.03.2022 5 z 5

Knížka mě pohltila hned po pár stránkách. Mít více času, tak ji přečtu během pár dní, takhle mi to zabralo šest dní. Aspoň jsem si ji ale vychutnala déle!
Místy vede k zamyšlení, styl psaní mi strašně sedl a kniha se četla “sama”.
Myslím, že co se týče beletrie, tak se dostává velmi dopředu do pomyslného žebříčku nejlepších knih, které jsem kdy z beletrie četla. Doporučuji všem!

Jenny46
05.03.2022 5 z 5

Kniha asi nesedne každému, ale kolik lidí má deprese a je nespokojený se životem ?!
Jak se zachováme, když dostaneme šanci a můžeme si vybírat jiný životy?

Řekla bych, že nemožné se stává skutečným jen tím, že žijeme.
Bude odted´můj život jako zázrakem prostý bolesti, zoufalství, zármutku, žalu, těžkostí, osamělosti, deprese? Ne.
Ale chci v něm žít?
Ano. Ano.
A ještě tisíckrát ano.

Kniha je psána s lehkostí a skvěle mi sedla. My jsme páni osudů " Jak zastavit čas"
Vážit si maličkostí, otevřít oči...
Změnit pohled na život! Určitě zajímavé k zamýšlení v této nelehké době!!!!
Zkuste si přečíst, doporučuji 5*

" Otázka není na co se díváš, nýbrž co vidíš"

MarNe
05.03.2022 5 z 5

Na knížku jsem se dlouho těšila a rozhodně mě nezklamala. Čte se sama a místy vede k zamyšlení. Občas si sama říkám, co by se stalo, kdyby...
Vřele doporučuji. Ale asi po ní člověk musí sáhnout v tom správném rozpoložení.

Tereziee
04.03.2022 4 z 5

Půlnoční knihovna je poklad. Donutí totiž čtenáře ponořit se do krásně plynoucího příběhu a zároveň se zamyslet nad svým životem a nad tím, jak moc i malinká rozhodnutí ovlivňují naši životní cestu. Hlavní hrdinka Nora se ocitne někde mezi životem a smrtí a má možnost prožít nekonečné množství variant svých životů. Co by kdyby... Kniha rozhodně stojí za přečtení, ale člověk si k ní musí najít cestu v ten správný čas.

Inka063
04.03.2022 5 z 5

Je to výborné, dobře se to čte, je zde spousta lehce filozofických otázek a zamyšlení. Celá kniha k zamyšlení donutí a v konečném efektu působí takovým osvobozujícím pocitem, že život, po jakém se nám stýská, co si vyčítáme, že jsme neudělali, nemusí být pro nás vůbec ideální. A že vlastně to, co je, je ta nejlepší možnost, je to náš život, v němž se necítíme jako cizinci, je to naše cesta, kterou jsme se vydali a jen na nás je, jakým úhlem pohledu se na svůj život díváme.
„Otázka není, na co se díváš, ale co vidíš“.
„Nora si uvědomila, že se nepokusila skoncovat se životem proto, že se cítila zoufale, ale protože se jí povedlo samu sebe přesvědčit, že z toho zoufalství není cesty ven“.
Svou myšlenkou trochu podobnost s knihou „Staň se, kým chceš být“ od Erica Greitense, která je mimochodem také výborná.

OFKitsune
02.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Upřímně čekala jsem asi víc než dostáváme u zaběhnutého stereotypního schématu příběhů "opakuje se mi dokola ten stejný den". Tady se nejednalo o jeden den, ale měli jsme možnost nahlédnout do různých životů. Kniha v podstatě jen propojuje již fungující šablony a nápady, hodně jsem z ní cítila "vykradení" mojí srdcovky "Veronika se rozhodla zemřít" od P. Coelha. Vlastně celá "Půlnoční knihovna" se dá shrnout větou: "Vědomí smrti v nás podnítí vůli k životu."
Kniha se četla dobře a upřímně jsem si i užívala, když postava procházela životy, kde byla výzkumnicí, rockovou hvězdou, olympijskou medailistkou, ... ale závěr mě hodně zklamal až to vlastně zničilo celkový dojem z knihy. Více by se mi snad líbil, a dokonce se mi k tomuto příběhu i hodil, otevřený konec. Hrdinka mi bohužel moc sympatická nebyla, přestože jsem soucítila s její situací, kdy se jí hroutil celý svět, ale její charakter byl takový mdlý a nijaký. Trochu mi přišlo, že se autor snaží čtenáře přimět "stát se Norou" a prožívat všechno s ní, ale bohužel to z mého pohledu bylo velmi nešťastně zpracované, takže k Noře jsem neměla absolutně žádný vztah.
Plus má kniha za citáty filosofů, i když mi připadalo, že autor žádné filosofické dílo doopravdy nečetl a jen si zadal do Googlu "citáty filosofů" a pár z nich vybral.
Chápu, proč je kniha oblíbená a propagovaná, ale mě bohužel tak moc nenadchla. Hvězdy dávám především za čtivost.

Libris_Na_Ex
02.03.2022 5 z 5

Půlnoční knihovna pro mě byl velmi ojedinělý knižní zážitek. I když se zaobírá velmi vážnými tématy, jako je sebevražda, deprese a ztráta blízké osoby (velmi dobře nutno říct). U čtení jsem se cítila neskutečně dobře.
Už samotný koncept mě velmi bavil. Ze začátku jsem měla strach, že to bude jedna z těch knih, kde magický/fantasy prvek nebude vysvětlen, ale naopak, autor svůj nápad skvěle propracoval a vysvětlil i přes fyziky. Nvíc Nořiny jednotlivé životy mě velmi bavily, hlavně když byla glacioložka.
Nejvíc na mě ale působila samotná Nora, se kterou jsem se velmi sžila, jak se zájmy, tak s pocity, které prožívala.
Díky tomu mi kniha velmi příjemně plynula a vždy jsem se těšila až se k ní budu moct vrátit.

Marfulka007
02.03.2022 4 z 5

Vzhledem k tomu, jak byla kniha před vydáním všude propírána, měla jsem hodně vysoká očekávání, což může být vždycky trochu problém. A vlastně trochu byl... Překvapilo mě, že téma bylo pojato trošku odjinud, než jsem očekávala. Hlavní hrdinka mě chvílemi začínala štvát svou věčnou nespokojeností. A občas mi to všechno přišlo prostě tak nějak moc... Ale kniha se četla dobře, stránky ubíhaly. Závěr se mi líbil a co chtěl autor říct dává smysl. Takže za mě spokojenost.

Desdemona18
01.03.2022 3 z 5

Trochu nafouknutá bublina... Ale chápu, že se to většině líbí.

KatChiss
01.03.2022 5 z 5

Sebevražda. Ztráta blízké osoby. Nemoc. Autonehoda. Smysl života. Radost z maličkostí. Láska. Rodina. Přátelství. Světlo na konci tunelu.
“The only way to learn is to live.”
Půlnoční knihovna vypráví o Noře, která byla se svým životem tak nespokojená, že se ho rozhodla ukončit. Ale neumřela. Objevila se v knihovně plné zelených knih obsahující její alternativní životy. Mohla si vybrat jakoukoliv z nich. Stačilo změnit nějaké rozhodnutí, které v životě udělala. Mohla si vyzkoušet jiné životy a najít ten, ve kterém bude šťastná. Mohla být slavnou rockovou hvězdou, olympijskou plavkyní, učitelkou filozofie, spisovatelkou, glacioložkou nebo třeba matkou.
“Never underestimate the big importance of small things.”
Příběh je smutný, místy až depresivní. Všechny pocity, které Nora zažívá, prožíváte spolu s ní. Představujeme si, jak by asi vypadaly naše alternativní životy. Kým bychom byli? Já bych možná nenechala tance kvůli škole, ale pokračovala bych a “dotáhla” to daleko. Nebo bych odletěla na čas do Anglie jako au pair a už tam zůstala. Nebo bych nevystudovala pedagogiku, ale knihovnictví, o kterém jsem uvažovala. Nebo bych nepřestala psát příběhy. Víc bych se věnovala hře na klávesy. Těch “kdyby” je opravdu hodně. Ráda bych viděla, jak se daří mému alternativnímu já. Ale víte co? Všechna rozhodnutí, která jsme v životě udělali, z nás dělají to, kým teď jsme. A já jsem s touhle svou verzí celkem spokojená. Vidíte, kniha je trochu filozofická a donutí nás i přemýšlet. Tak neváhejte a přečtěte si ji.
Hodnocení | 4,5 hvězdiček

Sibel
01.03.2022 4 z 5

Půlnoční knihovna je kniha,která má čtenáře dovést k zamyšlení se nad smyslem života.
Hlavní hrdinka Nora, léčící se s depresí, je reálná postava, kterou si každý, kdo se s depresivním člověkem setkal, dokáže hned a dobře představit. Žena, které se nikdy nic nedaří. Žena, která je ve svých očích jen zbytečná existence bez smyslu života.
Sebelítost, méněcennost, bezradnost, neustálá vina jí tíží natolik, že nevidí další důvod, aby na světě zůstala. Právě v tu chvíli se objeví v Půlnoční knihovně. A právě v tu chvíli si smí vyzkoušet, jaké by to bylo, kdyby se v minulosti vydala jinými cestami.

Kniha se čte krásně plynule. Je psána především v jednoduchých větách a krátkých kapitolách. Což mi vyhovuje. Daří se mi díky tomu lépe vnímat obsah a rychleji ho zpracovat.
Moc se mi líbí téma paralelních vesmírů. Příběh polemizuje o tom, co je dobrý život a co je v něm zásadní a důležité. A především mám ráda motivující citáty jenž jsou v knize bohatě obsaženy.

Samsullka
01.03.2022 5 z 5

Tak to já knihu slupla jak malinu. Vždycky jsem si říkala, co by asi tak bylo, kdybych se na svých cestách nevydala vpravo, ale vlevo.
Nora má možnost zkusit si několik svých životů, kam by se ubírali, kdyby se tenkrát rozhodla jinak.
Za mě plný počet.

magnolia
01.03.2022

Na takové knihy musí být čtenář naladěný, a to já teď nejsem, tak ji odkládám.

Peyka
28.02.2022 4 z 5

Téhle knihy je všude habaděj, té knihy má každý dost - doslova plné zuby, ale v dobrém slova smyslu.

Celosvětový humbuk kolem Půlnoční knihovny započal již v roce 2020. Kdo Matta Haiga znal předtím, ví, že v mládí trpěl depresemi a svými self-help knihami motivuje čtenáře k lepším zítřkům. Psaní je pro ně terapií. Např. jeho Důvody, proč zůstat naživu se hodně povedly.

Půlnoční knihovna přináší sice spoustu zajímavých myšlenek, ale zároveň se nám tak trochu vysmívá! Jasně, kdo by nechtěl do-over, vrátit se zpátky v čase a jisté věci změnit. Bohužel to takhle nefunguje a jako smrtelníci čelíme běžnému životu a smrti denně.

Autor se ale i snaží vyvrátit fakt, že ne každá špatná zkušenost nebo pro nás fail musí mít negativní vliv na budoucnost a vývoj osobnosti. Nora byla pro mě malinko pesimistická a neobjevila se u ni zpočátku žádná sebereflexe. Moc se litovala a hned to zabalila, to je hrozně snadné.

Každopádně, některé životy byly zajímavější, některé nudnější. Možná to ve výsledku bylo až moc překombinované. Jak to dopadne, je vcelku jasné už od začatku.

Kniha se čte velmi dobře, co se týče kompozice. Krátké věty, krátké kapitoly, jednoduchá angličtina (četla jsem v originále).

Takže lidi, chybama se člověk učí, po jednom neúspěchu se nezahrabejte, naopak vás to posílí. A jestli potřebujete zvednout náladu a začít myslet pozitivně, přečtěte si Půlnoční knihovnu, protože "the only way to learn is to live"! :) (jediný způsob, jak se poučíme, je začít žít.) Život je přeci krásný a vše, co nás srazí na kolena, nám zároveň dá obrovskou dávku kuráže!

85098211
28.02.2022 4 z 5

Vůbec jsem nevěděla, co mám od této knihy očekávat. A podle názvu jsem předpokládala, že bude o něčem jiném. Až později jsem si přečetla anotaci. Bohužel kniha nebyla úplně můj šálek čaje, i když jsem ji poslouchala jako audio v němčině a namluvila ji moje oblíbená herečka ;-). Začátek je doslova depresivní, Nora se totiž rozhodne skoncovat se životem a při pokusu o sebevraždu se ocitne v jakémsi mezisvětě, konkrétně v půlnoční knihovně. Zde se setkává s knihovnicí, která jí vysvětlí, jak všechno funguje. A Nora se vydává na cestu od jedné varianty života k druhé. A těchto tzv. životů bude hned několik. Přičemž si hlavní hrdinka může vybrat, který jí bude vyhovovat nejvíc. Ale je toto rozhodnutí vůbec správné a vyřeší se tím něco? Na to už musí Nora přijít sama... Kniha je dost zvláštní, obsahově určitě neobvyklá, ale mně úplně nesedla. Zároveň je však dobře a čtivě napsaná, proto jsem se u ní nenudila. A závěr se mi líbil, pro mě osobně byl asi jediný možný ;-). No a za to všechno si kniha poctivé čtyři hvězdičky plným právem zaslouží...

onik6141
28.02.2022

Podle popisu nebyla tato kniha úplně můj šálek kávy, ale vzhledem k tomu, kolik má pozornosti, jsem neodolala a vrhla se do četby.
Kniha je napsána moc pěkně, přečtená byla coby dup.
V recenzích je poměrně často zmiňováno, že je v knize plno zajímavých myšlenek. No, čekala jsem jich více, ale i tak mě kniha donutila přemýšlet nad vlastním životem a začít si vážit života, který vedu, i když jsem si ho plánovala jinak.
Abych to shrnula, kniha se mi líbila, ale čekala jsem něco víc.