Pusa z Albertiny
Vincent Riva
Amalia již tři roky pracuje jako advokátka v kanceláři García & Pérez v Barceloně. Tvrdá práce se jí vyplatila. Je povýšena a má vést tým zaměřený na německou klientelu. Ještě předtím je však vyslána do Vídně na letní jazykový kurz pořádaný Vídeňskou univerzitou. Stává se tak opět studentkou, jako by se o několik let vrátila v čase. Setkává se zde se studenty z celého světa a také s Václavem, pražským studentem druhého ročníku práv. Uprostřed Vídně, sluncem rozpálených habsburských památek a galerií plných báječného umění tak začíná romantický letní příběh, který Amalia vůbec neplánovala…... celý text
(SPOILER)
Určite nie som jediná, ktorá bola zvedavá ako sa s romantikou popasuje mužský autor a musím povedať, že to dopadlo nad očakávania. Hlavný rozdiel proti autorkám, ktoré čítam, som spozorovala najmä v chýbajúcom rozpitvávaní sa v pocitoch hlavných hrdinov. A nemôžem povedať, že to je na škodu! Celý príbeh bol tak oveľa viac priamočiarejší a odľahčenejší.
Priamočiarosť sa tu týka aj spicy scén. Pár ich bolo, na mňa, až príliš explicitných, ale všeobecne boli napísané vkusne.
Kniha má skvelú dynamiku, obohacujúce popisy miest a tiež som ocenila rozprávanie nie len z pohľadu hlavných postáv, ale aj tých vedľajších (dostal ma hlavne Bolek).
Napriek celkovému kladnému hodnoteniu, mám pár vecí, ktoré mi kazili dojem. Osobne som nevedela sympatizovať ani s Amaliou, ani s Vaclavom. Trocha som im závidela ich ľahkomyselnosť a to, že vedeli žiť prítomným okamihom, no na druhej strane som bojovala s morálnou stránkou veci. Obaja mali partnerov doma, ale v knihe neboli takmer žiadne náznaky vnútorného boja s ich neverou, z čoho mám dojem, že sa tým vôbec nezaoberali. S neverou tam prišlo do styku viacero postáv a ani jedna s tým nemala najmenší problém, čo mi nepríde veľmi reálne (aspoň vo svete v akom žijem ja). S tým sa bohužiaľ neviem vnútorne stotožniť.
Napriek tomu knihu za seba doporučej niekomu, kto hľadá jednoduché a svieže čítanie z nádhernej Viedne. Sama som bola v období, kedy sa mi do ničoho nechcelo púšťať a táto kniha to prelomila. Záver zostal otvorený, tak možno nás bude čakať pokračovanie?
České autory čtu opravdu minimálně, proto jsem moc ráda, že mě oslovil pan Vincent Riva a nabídl mi zaslání jeho prvotiny Pusa z Albertiny z nakladatelství Moba k recenzi. Jinak by mě kniha s velkou pravděpodobností minula.
Příběh nás zavede do letní Vídně, kde se setká mladá, ambiciózní advokátka Amalia ze Španělska se studentem práv Václavem z Česka. Prožíváme s nimi jejich letní lásku odehrávající se během srpnového jazykového kurzu. Poznáváme i další studenty z různých koutů světa, kteří celý příběh hezky dokreslují.
Obě hlavní postavy mi byly sympatické. Z Amalie čišela radost ze života a chuť užít si každý okamžik. Její spontánní a temperamentní povaha dodala celému příběhu tu správnou jiskru. Václav byl milý, mladý muž, ale bez Amalie by mě moc nezaujal. S Amalií jakoby ožil. Vedlejší postavy byly příjemným zpestřením příběhu. Jednu vedlejší postavu, Giorgiu, jsem ale neměla vůbec ráda, od samého začátku mi nesedla a ke konci jsem ji už nemohla vystát.
Mám jednu obrovskou výtku. Zarazilo mě chování postav po příjezdu do Vídně z hlediska milostného života... jakoby jejich starý život přestal existovat. Jako lusknutím prstů se začali všichni chovat jako single a absolutně neřešili, že mají doma nějaké závazky. Nevěra bez mrknutí oka, všudypřítomná... to mi rozum zůstával stát. Mám pochopení pro nějaký zkrat, úlet... ale tohle bylo vědomé, dlouhodobé podvádění. Bohužel se to tak moc bilo s mým vnitřním nastavením, že jsem to během čtení nedokázala vytěsnit a hodně to ovlivňuje moje hodnocení. Kdyby aspoň postavy projevily nějaké výčitky svědomí, tak bych to možná překousla.
Knížka se četla skoro sama. :) Děj svižně plynul a knížka se mi těžko odkládala, protože mě zajímalo, jak celá love story dopadne. Musím ale říct, že konec mě malinko zklamal. Čekala jsem nějaké definitivnější uzavření, ale spíše jsem z toho nabyla dojmu, že pro hlavní postavy věrnost opravdu neznamená vůbec nic a nevěra prolínající celý příběh se znormalizovala. :(
Měla jsem trošku strach z toho, jak budou vypadat spicy scény, když je psal muž. Ale autor se s tím popral statečně, byly napsané vkusně, stručně a jasně. :D Teda... jedna scéna byla napsaná až tak jasně, že ji z hlavy nejspíš nedostanu. Když jsem tu pasáž četla, obočí mi vyletělo nahoru a ne a ne spadnout dolů. :D
Autor bravurně popisuje místa z historické Vídně. Při čtení jsem měla chuť si sbalit kufr a okamžitě do Vídně vyrazit a objevovat její krásná zákoutí.
Celkově knihu hodnotím jako povedenou a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst. Děkuji. :)
Milý oddychový příběh z prostředí jazykového kurzu ve Vídni vás pohltí a nepustí. Škoda, že jsem nenašla nějaké info o autorovi tohoto příběhu, jasné je jen to, že pochází z českého prostředí a kniha je jeho prvotinou. Musím říct, že se čte velmi lehce a zejména čtenářky dostanou velkou porci lásky.
Hned na začátku se seznámíme s hlavní hrdinkou, mladou Amalií, která vystudovala práva a již tři roky pracuje v jedné advokátní kanceláři v Barceloně. Nezná volno, dovolenou neměla od doby, co začala pracovat. Zastupuje klienty u soudu, v obchodních jednáních, kupuje pro ně nemovitosti a pozemky. Pro svou práci žije a moc ji to baví. Denně se vrací za tmy domů, kde na ni čeká její přítel a dva kočičí kamarádi. Na firemním večírku se dozví, že si její práce nadřízení váží natolik, že se stane nejmladším partnerkou v jejich advokátní kanceláři a bude se starat o důležité německé klienty. To vše má ale jeden háček. Musí se zdokonalit v německém jazyce. Proto ji firma vyšle na celý měsíc do Vídně, na intenzivní kurz německého jazyka. Pro Amalii je to velká výzva a ona ví, že svoji šanci využije naplno.
Václav je vysokoškolák z Prahy, také on se chystá na jazykový kurz do Vídně. Žije v malé garsonce, kterou mu rodiče vybudovali z malé prádelny. V bytě rodičů měl málo soukromí, neměl prostor pro sebe, studium, ale také pro svou dívku Veroniku. Ta by se k němu nejraději nastěhovala na stálo, nejen na občasné přespání. Václav je milý a hodný kluk, u kterého by měla zázemí a unikla tak neutěšeným podmínkám, v kterých žije. Její rodiče holdují alkoholu, denně se u nich pije, pak přijde křik a pro facku už není daleko. Bohužel jednou z podmínek Václavových rodičů bylo, že mu garsonku zařídí, ale Veronika se k němu na stálo nenastěhuje. Přece jen mají před sebou oba ještě několik let studia a všechno má svůj čas. Veroniku celá tahle situace moc mrzí a Václava také, oba ale doufají, že se časem všechno změní a jejich společnému bydlení nebude nic bránit. Teď Václava čeká měsíční jazykový kurz ve Vídni a s Veronikou se dohodnou, že za ním ke konci kurzu přijede a společně si užijí pár dní ve Vídni.
Ale osud zamíchá kartami a vše bude trochu jinak. Ve Vídni se na jednom kurzu sejde devět lidí, různého věku a z různých koutů země. V jedné studijní skupině se setká Amalia a Václav, dále pak mladá studentka z Říma, dvojice mladých lidí z Francie, jeden mladík z Varšavy a jedna Američanka z Bostonu, dále pak student z Budapešti a celou skupinu uzavírá starší muž z Tokia. A rozjede se intenzivní jazykový kurz.
Kniha se čte lehce, stránky letí a je moc fajn, že každá z postav dostane svůj prostor. Čtenář tak má možnost poznat všechny, kteří se v příběhu vyskytují, není to jen o vášnivé lásce mezi hlavními hrdiny. Poznáme tak skvělé lidi, kteří se na kurzu sešli. Moc hezky je vykreslená Vídeň, její historie a památky. A jak už název knihy napovídá, celý příběh velké lásky a vášně začne jednou pusou v galerii Albertina v samém srdci Vídně. A na závěr dám čtenářům dvě rady: za prvé příběh je opravdu návykový a budete chtít vědět, jak to celé skončí a za druhé, nedoporučuji zkoušet vše, co si v knize přečtete, ano, myslím tím scénu s dárkem, ale víc už neprozradím. Jinak směle do čtení, příběh vás vrátí do studentských let a užijete si jedno vášnivé léto.
Už od začátku mi příběh hodně sedl, miluju vše španělské, popis ulic Barcelony a jídla mě přesunul do doby, kdy jsem ve Španělsku sama byla. A pak přesun do Vídně byl též skvělý - Vídeň neznám, takže dozvědět se něco o památkách, o historii (a to nejen Vídně) bylo fajn zpestřením.
Trochu jsem bojovala s celou tou zápletkou. Přišlo mi, že příjezdem do Vídně jak Amalia tak i Václav hned zapomněli na své životy doma. Ale jak příběh pokračoval, tak jsem se od toho nějak dokázala odprostit a vnímala a užívala si tu jejich letní lásku.
U erotických scén musím vyseknout poklonu, byly fakt dobře napsané a to nesmíme zapomínat, že autor je muž. Kolikrát člověk převrací oči jaké výrazy jsou v těchto scénách použité, ale tady se nic takového nedělo, a v podstatě do celé té atmosféry příběhu mi to sedlo.
Jenom tedy dvě scény mi přišly už trochu moc a úplně jsem je nefeelovala a k postavám mi nesedly. A to scéna u sochy a potom při předávání dárku.
Ale celkový dojem z příběhu je jinak skvělý. Přechody mezi scénami byly tak jemné a sledování děje z různých pohledů postav bylo též bezchybné, až jsem měla pocit jako bych sledovala film.
Musím ještě zmínit, že ke knize existuje i playlist na Spotify a YouTube pod názvem Kiss from The Albertina. Sice jsem ho vyloženě neposlouchala během čtení, ale při nějaké zmínce jsem si konkrétní písničku pustila a jsem ráda za připomenutí písničky od Neka. Ale všechny vesměs skvěle vykreslují atmosféru příběhu.
Moc děkuji autorovi, že mě oslovil a zaslal mi knihu na recenzi v rámci spolupráce.
První, co musím vyzdvihnout je styl, jakým je kniha psaná. Nemohla jsem se vůbec odtrhnout a stále mě to nutilo číst dál a dál. Moc se mi líbilo, že tam jsou pohledy všech postav najednou a čtenář alespoň pozná důvěrněji všechny postavy, jak ty hlavní, tak ty vedlejší.
Prostředí univerzity, Vídně, studentských kolejí, kaváren a galerií jsem si hned zamilovala. Autor umí vážně krásně popsat konkrétní místa.
Co se týče hlavních aktérů děje, tak Amalia mi upřímně moc nesedla svou povahou. V některých situacích se chovala pro mě hrozně nesympaticky a nedokázala jsem si k ní najít cestu. Za to Václav byl super. V knize měl víc prostoru, takže jsem mu do hlavy mohla nahlédnout víc než Amalii.
Ze začátku jsem moc necítila mezi nimi chemii, ale po pár stranách to tam jenom jiskřilo. Milostné scény jsou decentně popsané a překvapilo mě, že jich je tam víc než jsem čekala.
Takhle kniha je o lásce, přátelství a nových zkušenostech. Ideální čtení na léto. Můžu doporučit.
(SPOILER)
Jak začalo chladnější počasí, tak jsem se vrhla na tuto knihu. Která mě hned vrátila do příjemných teplých dnů.
Kniha je lehká, čtivá a oddechová.
Popis postav a Vídně je krásný. Nic přehnaného, to se mi velice líbilo. Nezastavovalo se to zbytečně na zdlouhavém popisu, nebo hlubokých myšlenkách. Najdete tam jak romantický příběh, tak i žhavé scény.
Amalia je chytrá a vyspělá žena, působila na mě velice sympaticky. Ale i přes to všechno mi přišlo že se nechala strhnout okolím.
To že kolem sebe měla mladší lidi. Oproti všem byla jinde ale očividně nespokojena.
Václav je milí a hodný kluk. Amalia ho okouzlí a prožívají spolu krásný měsíc plný vášně, dobrodružství a nejednoho poprvé.
S Amalií vyspěl, ona mu ukázala že vztah může vypadat i jinak.
Všichni, kdo na letní kurz přijeli byli příjemní a přátelští. Taková super parta se na kurzu sešla. Musím teda zmínit že Bolek je vážně unikát
Jsem zvědavá jestli bude pokračování.
Zajímalo by mě jestli Amalie a Václav nějak překonají dálku.
Doporučuji si knihu přečíst teď. Určitě vás vrátí do teplých dnů jako mě.
Kniha je ideálním oddechovým čtením na letní dny, k vodě nebo na zahradu. Co bych na knize určitě vyzdvihl, tak je vykreslení postav, nejen hlavních hrdinů, ale také vedlejších postav. Autorův smysl pro humor při čtení různých komických situací mě opravdu upřímně pobavil. Také popis letní Vídně úplně vybízí k procházce po různých významných památkách a místech spojených s uměním, ve stopách naší třídy jazykového kurzu. I já jsem si tu přišel na své. V knize se ukrývá i trochu historie a také musím přiznat, že pokud jde o celkový příběh, během čtení jsem byl zvědavý, jak celý příběh dopadne.
Příběh, který autor napsal, ale i ukrývá hlubší myšlenku. Člověk by měl žít ne proto, aby něco nebo někoho měl, ale proto, aby opravdu žil spokojeně, naplno si užíval všech momentů a dopřál si toho, co má rád. Aspoň takto na mě působilo, že nám autor skrze příběh chce sdělit.
Dámy, které rády čtou letní románky, si myslím, že určitě přijdou na své.
Advokátka Amalia se vydává na kurz němčiny do Vídně a ve svých 27 letech se opět cítí jako studentka. Na stejný srpnový kurz se vypraví i několik dalších studentů z různých koutů světa. Mezi nimi je i 21 letý Václav. Stane se samozřejmě to, co je nevyhnutelné. Václava a Amálii tak čeká zajímavé prožití letního měsíce.
Romantický příběh plný svobody, lásky, touhy a sexu. To vše obohaceno o krásné popisy Vídně. Takto bych shrnula debutový román autora. Jedná se o oddychový příběh, který se čte lehce a rychle. A to nepatřím mezi romantické duše...
Kniha se pochopitelně neobejde bez spicy scén. Trochu jsem se obávala, jak to bude v podání mužského autora vypadat, ale zbytečně. Vše je popsáno velmi vkusně.
Rušivě na mě působilo rozebírání politiky a období komunistů. Do knihy mi to nezapadalo.
Autor v rozhovoru uvádí, že je příběh trochu inspirován skutečnými událostmi. Zda autor odkazuje pouze na své pobyty ve Vídni nebo v ní někdy potkal svoji Amálii si můžeme jen domýšlet.
Debutový román byl vydán pod pseudonymem. Pro knihu byl také vytvořen playlist.
Můj dojem z této knihy je rozpačitý. Námět příběhu na pozadí Erasmu je fajn, ale kombinace letního románu s rádoby intelektuální přidanou hodnotou je poměrně křečovitá a vsuvky o Havlovi, Masarykovi, EU a pod. mi přišly docela otravné a strojené. A to v podstatě sdílím autorovy "hodnoty".
Chytrá romantická knížka plná mladé energie. Úplně mi připomněla můj Erasmus. Je tam hodně sexu, který je moc hezky napsaný. Taky je vtipná. Některé postavy jsem si úplně zamilovala.
(SPOILER) Príbeh je na prvý pohľad veľmi romantický a v tomto smere sa mi aj páčil, ale ,,vážne témy,, by som radšej vynechala lebo môj dojem z knihy pokazili. Najviac mi však vadila normalizácia nevery a absolútna absencia nejakých výčitiek. Pre mňa bolo v knihe taktiež príliš veľa sexuálnych scén.
Amália mi postupom času prišla, že nemá nie len morálku, ale ani nejaké prirodzené hranice či rešpekt k čomukoľvek. O to horšie, že jej postava, s týmto charakterom a vnímaním sveta bola advokátka.
václav bol celý čas opisovaný ako vzorný a čestný skaut, takže som až do konca dúfala, že Amáliu trochu ,,skrotí,, ale bohužiaľ to bolo presne naopak.
Najviac sa mi v knije páčila postava Bolka, a teda možno aj jeho zamilovanosť mi prišla ,,čistejšia,, a romantickejšia než hlavný vzťah Amálie a Václava.