Pytel kostí

Pytel kostí
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475757/bmid_pytel-kosti-OO4-475757.jpg 4 1549 1549

Ústřední postavou románu je slavný spisovatel Mike Noonan, který ztratil tragicky ženu a s ní i nenarozené dítě. O to urputněji se ujme mladé ženy Mattie, která ovdověla a jejíž movitý tchán jí chce připravit o dcerku. Po celou tu dobu je trýzněn nočními můrami a jeho dům se mění v čím dál tím záludnější past. Je na vině Noonanova žena, která mu zatajila, že čeká dítě, či někdo, kdo bydlel v domě kdysi dávno? Odpověď je skryta v umně provázaném ději, jenž spojuje horor a love story a nalézá přirozené řešení v propojeném osudu děvčátek, jejichž jména začínala, či měla začínat písmenem „K“…... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Bag of Bones, 1998

tomaserd
06.08.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a přidávám jí do nejlepších knih roku 2016

estrius
26.07.2016 5 z 5

Tohle je moje nejoblíbenější Kingovka. Napínavá jako kšandy. Líbí se mi, jak se vše postupně odhaluje přesně s dokonalou kadencí. Prostě paráda :)

Anet1994
03.06.2016 5 z 5

Tohle mě prostě baví :-) Pan King opět potěšil a ukázal, že je mistrem hororů. Musela jsem se hodně krotit aby mi kniha vystačila aspoň na pět dní :-D Můžu jen doporučit

Šárka345
02.05.2016 5 z 5

Tak po zklamání ze Strážců zákona si u mě pan King opět napravil reputaci. Skvěle čtivé a neskutečně popsané "strašidelné" pasáže.

DickBach
20.04.2016 5 z 5

Pan spisovatel opět exceluje.
Co dodat?
Nevím jak vy, ale já bych s Kingem na tábor kde si u ohně vyprávíme strašidelné historky nejela ani za nic.
Tolik ďábelskosti v tak nevinné tváři.... Vidíte ten úsměv v pravo???

Bilky
20.04.2016 4 z 5

Priznávam, že som troška v rozpakoch, lebo sa radím ku KINGofilom a táto kniha je napísaná so všetkými jeho trademarkami. Napriek tomu som jej celkom neveril. KINGove knihy zaberajú v mojej knižnici skoro 2metre a to mám väčšinu v češtine, kedže Ikar dokáže objem knihy nafúknuť aj o 20% aby ospravedlnil tie ceny. Okrem série PISTOLNÍK som čítal všetky jeho knihy a patrí k mojím top autorom. Ale to čo som na jeho dielach obdivoval, sa mi v tomto diele javilo umelé, odkukané z béčkových duchárskych hororov.

Celý román sa skladal z 3 rôznych rovín, a musím s úľavou potvrdiť, že tá hlavná bola absolútne brilantná. Popisovala skutočný život spisovateľa vyrovnávajúceho sa so stratou milovanej manželky a s autorským blokom (v jemných obmenách často používaný autorov prvok) - to bolo vskutku dokonalé. Expozícia je ale tradične KINGova silná stránka.

Druhá rovina, ktorá mala byť osou príbehu bola romantická línia nového vzťahu s mladučkou matkou a jej malou dcérkou a problémy spojené so zverenectvom či adopciou v štáte Maine (kde inde, však?) - tá bola stále veľmi dobrá, tradične geniálne zapracované detaily z minulosti postáv do ich charakterov. Dôkladné budovanie napätia, skvelo využitá tenzia a pomaly sa odkrývajúca história miesta deja, ako predzvesť zápletky. Zato právnická časť celého problému sa mi zdala dosť zjednodušená, pritom netvrdím že GRISHAM je znalec ;) Problémom tohto románu podľa mňa bolo to, že túto rovinu dávala do úzadia rovina tretia.

Treťou a pre mňa najslabšou rovinou bola paradoxne tá, ktorá je u KINGa najdokonalejšia: kde buduje napätie z tajomna a čistej hrôzy. Tentoraz to u mňa bohužial vôbec nezafungovalo :( Jednak duchárska téma, či strašidelné domy nie sú môj šialok zacapy, ale hlavne som bol prekvapený z vlažného a nereálneho prístupu hl.hrdinu k okolitým javom. Dráždila ma nelogická komunikácia medzi jednotlivými svetmi, pridlhé snové výjavy a záverečné finále nechcem spoilerovať, tak len skonštatujem ťažký návrat k 70tym rokom a brakovej literatúre. Napriek tomu historické súvislosti a motívy jednotlivých postáv zapadli dokonale do KINGovho kaleidoskopu :) Rozuzlenie ako ma byť - je to proste kráľ!

PS: Užasol som, lebo pri jednom snovom výjave KINGov hrdina prekonávajúci časové dimenzie uvidel 3 sekundy atentátu na JFK - čo je námet autorovej knihy "22.11.63" (čes.Dalas 63), ktorá vyšla až o 13 rokov po tomto románe!

ODPORÚČANIE: špiritistom bez špiritusu, vyvolávačom duchov aj puchov, ale aj všetkým romantickým dušiam a priaznivcom nádherných metafor, sem tam oxymorónu, ktorý stojí zato ;) 79%

RADOST
30.03.2016 5 z 5

Tuto knihu jsem si vychutnávala. K mnohým pasážím jsem se vracela. A to ne kvůli ději, ale kvůli mistrovství autora, jeho schopnosti vyjádřit všechny nuance pocitů Mika Noonana. Tajemnost a hrůzostrašnost dění dokresluje a pomáhá vyjádřit podstatu lidských povah a "vynucené" soudržnosti na maloměstě - jevy, které nás během života občas provázejí. Je to vlastně kniha o obyčejném životě vykresleném neobyčejnými prostředky, silnými, mistrovskými. Je to poselství o věčném boji dobra a zla, které jsou v každém z nás.

BlackBlade
24.03.2016 1 z 5

Typická "Kingovka"... prvních 100 stran kýbl keců o ničem, takže odloženo na neurčito. Přečetl jsem od Kinga asi 15 knih, ale poslední dobou už mířím jiným směrem (třeba Deaver, kde to odsýpá hned od první stránky), takže čekat 3/4 knihy, než to všechno vyvrcholí na posledních 30 stranách? Děkuji, ale někdy jindy...

marek6463
23.03.2016 4 z 5

Plně souhlasím s uživatelem boxasem,film knize nesahá ani po paty.

boxas
24.02.2016 5 z 5

Slovo horor je obecně nadužívané. Kde co je "horor" nebo "triller" a vy se pak divíte proč. Pytel kostí od S. Kinga však horor je! To vám zaručuji!

sonya
21.02.2016 5 z 5

Moje první knížka od Kinga... Po prvních stránkách jsem měla chuť knížku odložit, ale naštěstí se tak nestalo :-) Děkuju mamince za knížku a za to, že mě nevědomky přivedla ke Kingovi!

Mrnda
02.02.2016 4 z 5

Stehphen King opět dokazuje, že jeho příběhy jsou psané neodložitelně.
Knihu jsem přečetl ani ne během dvou dnů a každou část textu jsem doslova hltal.
Člověku hlavní postavy přirostou k srdci a čtenář pak nemůže přestat, dokud se nedozví, jak to s nimi dopadne.

Netopyr07
25.01.2016 3 z 5

NO... já jsem ji naopak odložila.

kata5121
19.01.2016 4 z 5

Pytel kostí mě opravdu dostal. Někdo říká, že je slabší - ale není! Pamatuju si do dneška, že jsem tu knížku nemohla odložit.

Tardy
08.01.2016 4 z 5

Pytel kostí jsem poslouchal při běhání ve formě audioknihy. Poslouchala se pěkně a často jsem si kvůli zabraní do děje trasu o pár kilometrů prodloužil. Kdybych však knihu četl, mám dojem že by se mi kvůli častým odbočkám zdála zdlouhavá.

Krysa1769
01.01.2016 5 z 5

Tohle bylo prostě něco. Podle některých komentářů tady a recenzí, bych ani nečekala, že mě Pytel kostí chytne tolik za srdce, ale stalo se. Jsem ráda, že jsem o Vánocích odložila vánoční povídky a vsadila na Kinga.

Romčuška
29.12.2015 5 z 5

Čekala jsem že to bude trošku slabší ale NE to je prostě skvělé :-) King je jednička ;-) ten popis jako bych tam u Sáry stála a byla tam a s příměsí lehké erotiky - vzrušující

shmaic
31.10.2015 5 z 5

King odbocil snad u kazde myslenky, coz knizku udelalo ponekud zdlouhavou. Na konci zase odbocky omezil, takze zaver samotny prisel necekane rychle. Z tohoto pohledu tedy nevyvazene. Jenze to bylo tak zatracene napinave a po vsech tech odbocka prisla casta odmena, takze 4 hvezdicky. A tu patou za povidani na konci, kdy celou zahadu objasnuje a pribeh zakoncuje take povidanim o legislativnim aspektu deje. Co se prvku hororu tyce, musim rict,ze jsem se nebal, spise mi vsechny ty nadprirozene veci prisly prirozene a do deje naprosto zapadajici. Filmove zpracovani se neda hodnotit jinak, nez jako odpad.

Juryk
15.09.2015 5 z 5

Ze začátku jsem měl obavy, že jsem tentokrát sáhl po slabším díle, neboť byl začátek pomalý a klidný. Poté ale klidný děj začal nenápadně zrychlovat a než jsem si to plně uvědomil, jelo to naplno. Opět úžasné dílo, které více otevřelo svět Stephena Kinga a doporučuji přečíst. Hezká připomínka knihy Nezbytné věci a To (co se postav týče - kdo již přečetl, ví o čem mluvím) :)

Zuziiik
28.08.2015 5 z 5