Zrádci krve
Lynette Noni
Ranhojička série
< 3. díl
Kiva si myslela, že ví, co chce – pomstu. Ale pocity se mění, lidé se mění všechno se změnilo. Po tom, co se stalo v paláci, zoufale touží zjistit, zda jsou její přátelé a bratr v bezpečí. Mohou jí vůbec ještě někdy odpustit? V sázce je ale víc než její zlomené srdce, protože království jsou na pokraji války. Nový začátek přinese nebezpečnou výpravu, která donutí zapřisáhlé nepřátele spojit síly, aby zachránili nejen Evalon, ale celý Wenderall. Kiva už nemůže jen přežívat. Musí bojovat za to, v co věří.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Fragment (ČR)Originální název:
The Blood Traitor, 2022
Čtení třetího dílu Ranhojičky jsem dlouho odkládala. Po přečtení druhého dílu, kde jsme se opět dostali na úplný začátek, jsem si říkala, že už se tam nechci vracet. Skoro mě to bolelo. Ale čas všechno otupí a zvědavost je mocnější. Tak jsem to riskla a pocity po přečtení jsou nepopsatelné. A vůbec se nedivím autorce, že se do svých postav zamilovala, jak zmiňuje v poděkování - já je miluju také. Bylo to fascinující, úplně mě to dostalo a teď už budu jenom snít...
Panebože, jak mám TEĎ číst něco jiného. Já už naprosto chapu, proč jsou knihy hodnocené čím dál lépe. Pomalejší start prvního dilu nabral ve druhém díle na obrátkách a třetí díl..to je emoční, dějový a zápletkový urakán. Miluju to. Budu si to muset okamžitě přečíst znovu, protože jsem myšlenkami pořád s Kivou všemi a nedokážu se vrátit do reality! Nechci! Už teď mi chybí. Vzhledem k tomu, jak autorka umí popisovat emoce a city mezi Joranem a Kivou, jejich vzájemnou touhu a chtíč, vůbec by mi nevadilo, kdyby se v knize ocitlo ještě něco “víc. Už tak jsem u těch jejich polibků skoro nedýchala :D doufam, ze nejsem jedina! Tohle se tak povedlo. A naprosto nejlepší za mě byla Kiva brebentící pod vlivem andělského prachu. Tyhle kapitoly od strany cca 300 jsem si přečetla asi pětkrát. :D Já chci ještě prosím!
Instagram: @kirstinrau
Na túto knihu som sa strašne tešila a naozaj nesklamala. Bála som sa, či po druhej časti autorka zvládne dať všetko do poriadku a či sa veci nepokazia ešte viac. Toto bol však skvelý záver série.
Na Kivu som bola naštvaná v druhej časti, ale tu mi jej bolo ľúto. Prešla si peklom za svoje chyby a snažila sa ich napraviť, aj keď to tiež nebolo jednoduché. Závislosť, zúfalstvo a násilie. Nie len v Zalindove. Priestor dostanú aj staro-nové postavy a ja som si napríklad obľúbila Crestu. A teda tá prekvapila asi najviac. Taký zvrat som nečakala.
Záver bol prekvapenie za prekvapením a jediné, čo ma mrzí je, že to skončilo. Mohla byť pokojne nejaká kapitola čo bolo po rokoch. Opäť by som prijala viac o Torellovi a aj o Ashlyn. Caldon ako vždy vniesol trochu humoru a odľahčil to napätie. Riešili sa vzťahy, no nechýbala akcia. Spoznávali sme aj iné kráľovstvá a teda boli naozaj zaujímavé. S niektorými by som sa veru stretnúť nechcela a niektorí mi naozaj nesedeli už od začiatku.
Zdá sa mi, že o tejto sérii nie je až tak počuť, čo je naozaj škoda. Rozhodne tomu dajte šancu. Verím, že si nájde fanúšikov.
Dúfam, že si od tejto autorky ešte niečo prečítam.
Kiva byla v tomhle dílu trochu ufňukaná a pořád brečela, což mi maličko vadilo, jinak byl ale příběh moc fajn. Odhalily se nějaké věci, ale zvraty jako v předchozích dílech chyběly. Celkově jsem se sérií byla spokojená.
Nebylo to špatný, ale odvařená jsem z toho taky nebyla. Kiva a Jaren byli celou dobu na pěst. Kdyby to nezachraňovali Caldon a Cresta, tak nevím.
Třetí a závěrečný díl série. Byla jsem na něj neskutečně zvědavá, protože oba díly před byly úžasné od začátku do konce. Nemůžu říct, že by mě tento díl zklamal, ale úplně na větvi jsem z něj taky nebyla.
Do cca poloviny knihy se nic zajímavého nedělo, ale za to druhá polovina to totálně vylepšila. Samá akce a překvapení. A některá mě tedy úplně dostala! Hlavně to s Crestou. Fuuha, to byla teda zápletka!
Romantická linka a závěr mezi Kivou a Jarenem byla nakonec jedna velká nuda. Čekala jsem od toho něco více, dopadlo to až moc sluníčkově. Jejich postavy mě v tomto díle spíše štvaly.
Postavy Cresta, Caldon, Naari a Ashlyn byly úžasné a v příběhu mě neskutečně bavily. Hlavně dvojka Cresta a Caldon.
Závěr knihy dopadl taktéž až moc růžově. I když musím říct, že mi pár slz ukáplo! To jsem je hrozně proklínala, proč zrovna on musel zemřít! Naštěstí to dopadlo tak, jak to dopadlo. Ti kdo četli ví.
Celkově je tato série neskutečně čtivá a zaslouží si pozornost všech čtenářů fantasy. Stoprocentně doporučuji a jednou se ke knihám rozhodně vrátím.
Poslední díl trilogie nás nenechá vydechnout – vše se chýlí ke konci, poctivci bojující za správnou věc musí zvítězit, padouši naopak nesmějí uniknout trestu. Já osobně jsem asi nejvíce nadšená obálkou a přiznám, že čtyřprstenová zápletka se mi moc líbila, především Zofia Sage. Nejen Oko bohů, které vlastnila babička Delora, ale dokonce Ruka bohů, to vše nás v závěrečném příběhu čeká. A nezanedbatelnou roli tady sehraje i Cresta, zrzavá vězenkyně z prvního dílu. Určitě našim YA čtenářům doporučím!
„Hodilo se, že byla zpátky v Zalindově, kde ji očekával brzký konec. Tentokrát neměla šanci uprchnout - a nebyl nikdo, kdo by ji přišel vysvobodit. Zůstala sama, přesně jak to mělo být. Dostala, co jí patřilo: všechno to utrpení, všechnu tu bolest. Ale ani to nestačilo. Na světě neexistoval trest, který by mohl napravit, co zničila. S čím musela žít - a s čím taky, jak dobře věděla, zakrátko zemře.“
Na poslední díl jsem čekala a byla jsem na něj vážně zvědavá. Ale s hodnocením jsem dost váhala. Oba předešlé mě bavily, relativně od začátku do konce. Tady jsem ale měla trošku problém se začíst. Kiva mi tady přišla hrozně nerozhodná, lehce ufňukaná a vlastně ji pořád někdo musel zachraňovat a tahat z bryndy. Sama by byla úplně marná a mrtvá už ve vězení. Rozhodně si mě tu nezískala tak jako v předešlých dílech. Bez ohledu na prach a jeho vliv.
Když už jsem si zvykla na nějak prostředí, tak se Kiva a její společnost přestěhovali jinam a takhle se to dělo docela často. To neustálé měnění lokací mě trošku rozčilovalo. Ale nakonec jsem se do čtení ponořila. Trošku mě svým vyhýbavým chováním štval Jarren (Ten ale nikdy nebyl můj favorit) , ale dalo se čekat, že na Kivu bude mít hodně lidí vztek nebo jí nebudou věřit.
Rozhodně mě nejvíc bavila Cresta a Caldon, který mě ale bavil už ve dvojce. Cresta byla správně bojovná a svérázná. Jen je škoda, že některé vztahy, co se tam začaly rozvíjet se nedotáhly do konce. A to kroužení postav kolem sebe a obhajování se mi přišlo zbytečně natahované.
Konec jsem si ale užila, i když byl na mě uspěchaný, vzhledem k té dlouhé cestě před ním. Pořádně se totiž něco děje až na posledních sto stranách.
Jinak je to fajn ukončení, jsem ráda, že se příběh nenatahuje na další díly, tři jsou akorát, i když poslední mě asi bavil nejméně. Pořád ale bavil.
Celá série byla super a moc se mi líbila. Žádná velká věda, ale takové pohodové trošku pohádkové čtení. Jen konec mě trošku překvapil,
Příběh se mi samozřejmě líbil. Ale nějak mě to úplně neuchvátilo, chápu ale, že je to třetí díl. Vše muselo nějak skončit. Příběh byl i dost předvídatelný, takový laciný, o konci ani nemluvím. Přesto hodnotím plný počet. Caldon nezklamal, líbila se mi Cresta
(SPOILER) Takžééé třetí díl, hmmm. Co o něm napsat? Opět mě autorka nezklamala tím, že nebyla nouze o zajímavé rozuzlení, další zajímavé zápletky a situace. Ale nemůžu vynechat jednu připomínku, že nejnapínavější a nejzajímavější bylo posledních 100 stran. Celá kniha se četla hezky, děj se posouval, vše kolem získávání prstenů, byla pecka. Nicméně poslední stránky byly nejzajímavější a bylo tam nejvíce zajímavostí a rozuzlení, které vyšlo na povrch. Na konci toho všeho nechybí, nám dobře známé, LÁSKA A PRAVDA, VÍTĚZÍ NAD LŽÍ A NENÁVISTÍ :-) Nemůžu ale jinak, než říct, že je to nejlepší trilogie, kterou jsem za poslední půl rok četla :-) Mimochodem Kiva je i na dále naivní trubka :-D Nejlepší a nejzábavnější postavy byli určitě Cresta a Caldon.
Tak tohle bylo čiré utrpení.. Ano, dočetla jsem to, líbil se mi svět, který autorka vybudovala, ale hlavní hrdinka byla totální troska. Její vnitřní pochody byly šílené, rozhodnutí hloupá, ona sama ničím kromě magie nezajímavá. Jako fakt nechápu, co na ní všichni vidí a proč ji mají tak rádi.
Za mě nejlepší postava byla Cresta a Caldon.
Tak dočteno. Na mě byl tedy poslední díl až moc "přeplácaný" a když mohu zhodnotit již všechny, tak se mi vlastně úplně nejvíc líbil první díl. Jinak je ale Kiva a lidé okolo ní prostě pohádkovým příběhem, který je dobře vymyšlen i napsán. Opravdu mi tenhle příběh sedl a líbil se mi.
Aaaaaa nemůžu přestat se myšlenkami vracet zpět k teto knize. Brecela jsem, smála jsem se a hrozně celé završení trilogie prožívala. Kiva mě chvílemi dosti štvala, ale Caldon a jeho sestra, Naari, Tip a dokonce i Cresta byli přímo úžasní. Chtěla bych to číst znovu poporvé protože to byl masakr. Smršť intrik, dobrodružsví, nebezpečí, přátelství i lásky no prostě nádhera. Je to teda trošičku náročnější vzhledem k tomu, co si kiva musela prožít, ale to vůbec nevadí. Byla to BOMBAAA!!! Miluju to, moc.
To byla taková nádhera! Nejlepší díl série. Celá ta série je bomba! I když fantasy nevyhledávám a YA fantasy už vůbec ne, tak tenhle příběh se mi tak strašně moc dostal pod kůži! A po dočtení se mi po nich všech normálně stýská! :O To se mi už dlouho nestalo.
3. díl je gradace celého příběhu, je tam všechno, opět spousta šokujících odhalení, cestování, naivity, napětí, romantiky, je tam Caldon se svými vtípky i Kiva na facku a velké finále. A sladký závěr (ale tady v tom případě ho prostě chcete!). Je to sice taková trochu pohádka a není to asi čtení pro každého a kdykoliv, ale mě si ten příběh našel v tu správnou chvíli a opravdu mě pohltil a já se díky němu vždycky na chvíli přenesla jinam, pryč od všedních starostí a problémů.
Kurde, kde takového Caldona nebo Jarena hledat? Hm, asi ve Wanderallu, co? :D
Pokud si myslíte, že YA fantasy má to nejlepší už dávno za sebou, tak si přečtěte Ranhojičku. Ta se oficiálně přidává na seznam mých nejoblíbenějších fantasy sérií, na kterém jsou třeba Havraní kruhy, Naslouchač nebo Snílek neznámý. A věřím, že ti, co už Ranhojičku četli, mi určitě dají za pravdu.
Třetí díl se mi líbil asi nejvíc ze všech. Byl neskutečně akční od začátku až do konce a jak je u autorky zvykem, opět tam sypala jeden zvrat za druhým. Jen jednou se mi stalo, že jsem ho uhodla dopředu, ale jinak jsem pořád valila oči, jak mě autorka nepřestávala překvapovat. Nechyběl perfektní vývoj postav ani dokonalé zakončení celé trilogie. A i když romantická linka nedopadla tak, jak jsem doufala, nakonec jsem byla i v tomhle ohledu vcelku spokojená.
Dokončení série, kdy si zamilovaná dvojice konečně všechno vyříká a osud království rozhodne velkolepá bitva, čtenáře provede téměř celým kontinentem, kdy hlavní hrdinové sbírají prsteny a připravují se na rozhodující bitvu.
Štvalo mě neustálé opakující se spojení Cresta, dělnice z lomu. Dělník pracuje za mzdu, ona byla galejnice. Série se mi líbila.
Takže! Třetí díl byl z celé série snad nejvíce akční. Už jen v prvních asi osmdesáti stránkách se toho stane tolik! Jakože cože? Vy čtěte a čtěte a nepobíráte, co se děje. Po tom, co mě psychicky zničil druhý díl, ten třetí to dost spravil. Kiva se prostě někam dostane, odtamtud se dostane jinam (v obou zařízeních je nedobrovolně) a pak z toho druhého uteče, potká všechny, kteří se jí nepokusili zabít a to jsme teprve na začátku. Stalo se tam toho na začátku tolik, ale autorka nám to dokázala dát tak, že se to nezdálo ani neuvěřitelné ani přeplácané. Hledání prstenů mi trochu připomnělo Harryho Pottera a jejich hledání viteálů, ale docela jsem si to užila. Bylo fajn, že pro každý prsten něco museli udělat a byla jsem velmi spokojená s tím třetím (kdo četl - to byla ta hora chichi). Jakmile se ale chtěli dostat ke čtvrtému, zjistili něco nečekaného a od té doby se jelo dost zvratů a já jsem je všechny až na jeden milovala. Toto bylo tak akční a čtivé a úžasné. Dokonce jsem to zvládla i psychicky a jakmile se to mezi postavami urovnalo, bylo to jako pohlazení na duši. Pak jsem se sice jako zas zhroutila, ale to pak taky bylo v pohodě . Tahle série bude rozhodně patřit k mým nejoblíbenějším knihám tohoto roku. Doporučuji ji celou, miluju to. Miluju Jarena (new book bf) a Cristu a Caldona. Konec mě velmi uspokojil, fakt jsem ho nemohla milovat víc. Většinou mám radši tragické konce, protože to je prostě tragické a ne pohádkové, ale tady bych ho nedala. Tady by mě zničil a musela bych psát autorce, takže ještě že byl tak úžasný a sluníčkový.
Působivé zakončení této série. Jsem kamarádce vděčná, že mne nakonec povzbudila k dočtení těchto knih i po výhradách k prvnímu dílu. Především tento díl plný putování a navazování nových vazeb a přátelství a poznávání lidí byl dojemný. Stále náročný na čtení, byla jsem napjatá, brečela, těžce nesla to sebemrskačství hlavní hrdinky, ale nakonec to bylo prostě dojemné. Doporučuji k přečtení.
přátelství láska magie léčitelství odpuštění, odpouštění pro dospívající mládež (young adult)
2022 | Královna rebelů |
2022 | Zlatá klec |
2023 | Zrádci krve |
2023 | Tři bonusové kapitoly k sérii Ranhojička |
2025 | Akarnae |
(SPOILER) Tohle bylo, wow...
Třetí díl šlape od začátku do konce. Ten děj prostě jede a absolutně nikde se nezastaví. Je to našlapané zvraty, které by vás ani ve snu nenapadly. A emočně je to taky dobrá jízda. Přiznávám se, že v poslední části knihy jsem několik kapitol probrečela jako malé dítě.
Ranhojička je přesně ta série, která vás vlastně naštve, protože jste ji už přečetli a nikdy už to nebudete znovu poprvé číst. Na mojem pomyslném žebříčku top fantasy sérií se zařadí opravdu hodně vysoko. DOPORUČUJI VŠEMI DESTI, protože teď už budeme jen snít.
SPOILER!!!!
Tak za prvé... "Smrt" Caldona opravdu hodně bolela a obrečela jsem ji. Je to jedna z nejlepších postav knihy a zamilovala sem si ji absolutně moc. To jak se všechno v průběhu knihy vlastně pak ukázalo, že bylo i jinak uff... A Cresta?! Absolutně ani v tom nejdivočejším snu by mě nenapadlo, že by mohla být sestrou Navoka. To mi opravdu vyrazilo dech. Trochu mě taky mrzí, že kniha končí odvezním Zuleeky do Zalindova a dál už vlastně nic. Tak bych chtěla vědět jak to bylo s postavami dál, jen malinký epilog jsem chtěla. Ale tak třeba se dočkáme nějaké novely nebo něčeho. Sérii opravdu žeru a bylo by to moc fajn mít možnost e k ní vrátit.