Řbitov zviřátek

Řbitov zviřátek
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265/bmid_rbitov-zviratek-S8r-265.jpg 4 5539 5539

Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Otec lékař, krásná žena, rozkošné děti. Zdálo by se, že nic nemůže překazit jejich štěstí... Avšak objevuje se Cosi, co mrazí krev v žilách, Cosi strašnějšího než sama smrt. Cosi nesrovnatelně příšernějšího a silnějšího...... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Laser-books (Laser)

Pet Sematary, 1983

Limonadovyjoe
09.05.2019 5 z 5

Kniha možná není to nejděsivější co autor napsal, ale i tak je zatraceně dobrá. Výborné rodinné drama, které se trochu zvrhne. O smrti, o tom jak ji na základě zkušeností chápeme a o tom, jak může i racionálně uvažující člověk zblbnout, když smrt zasáhne ty nejbližší.
Dovolím si použít slova čtenářky LaCucaracha - tohle není zombie horor, tohle je šílenství jednoho muže v přímém přenosu...

ropo
08.05.2019 3 z 5

Z knížky mám trochu rozporuplné pocity. Na jednu stranu autor skvělě vypráví příběh, který vás nutí číst dále, na stranu druhou se do poloviny knížky téměř nic nestane a vy si říkáte, kdy se to rozjede. Je samozřejmě důležité řádně připravit prostředí a navodit tu správnou atmosféru, přesto bych však od hororového příběhu očekával asi trochu víc. Nicméně závěr odcejpal více než dobře, až si říkám, že je škoda, že to netrvalo o něco déle. V každém případě hodnotím kladně a doporučuji přečíst, rozhodně to není ztráta času.

Ophelie
06.05.2019 4 z 5

Musím říct, že se kniha četla dobře, příběh odsejpá, žádné zdlouhavé pasáže... Ale přesto bych od nejlepšího hororového příběhu čekala trošku víc. Pořád jsem si při čtení říkala: "Kdy už to konečně přijde, kdy se začnu bát..." Ale nic takového nepřišlo :-) Je pravda, že až ke konci příběh nabírá opravdu grády a ten závěr je "drsný", ale od hororového příběhu bych čekala o maličko víc. Přesto musím knihu hodnotit kladně a doporučila bych ji k přečtení.

kneprulka
04.05.2019

No. Tak jsem se přemohla a knížku po trochách přečetla. Kdyby byla tak o 100 stran kratší, řekla bych: "bomba!" Takhle řeknu jen:" jsem ráda, že jsem ji přečetla a víckrat ji číst nebudu."

michaela.97
03.05.2019 3 z 5

Na to, jak Kinga miluju mě tahle knížka zas tak neoslnila. Nevadí mi dlouhé pasáže - popisování detailů. Spíš naopak. Píšu stejně a mám to v knížkách ráda, ale trochu mi vadilo, že jsem se moc nebála. Občas přišlo pár zvratů, kdy se mi udělalo dokonce i fyzicky zle (mám hodně bujnou představivost a dokážu se až nesmyslně silně vcítit do děje, lidí, situací,...), ale jinak se děj tak nějak táhl a nic moc se v něm neudálo. Naopak mě mile překvapilo filmové zpracování. Možná jsem od knížky měla větší očekávání (většinu jsem přečetla před tím než jsem viděla film, jen ten konec jsem dočetla až po tom, co jsem viděla film z roku 1989 a následně i ten z letošního roku), jelikož nápad je to super. Tak či tak se těším, až rozečtu další!

Radous
03.05.2019 4 z 5

K nápadu přečíst si tento román mě přivedla upoutávka (respektive zmínka) na jeho filmovou adaptaci. Už kdysi jsem uvažoval, že si od Kinga něco přečtu, ale nikdy jsem se k tomu nakonec nedostal. Tak jsem si to musel splnit. Popravdě to bylo moje první setkání se psaným hororem. A rozhodně ne marné – King své pověsti skutečně dostál.
Co se mi líbilo nejvíce bylo, jakým způsobem je kniha stavěna – krátké kapitoly, které umožňují v klidu kousek přečíst a pokračovat podle chuti dál, aniž by se člověk ztrácel v sáhodlouhých částech. Všeho všudy mi to dalo zabrat několik dní (první polovina), druhou půlku jsem zvládnul za dva večery. Popravdě ani jsem nečekal, že mě z toho nějak zamrazí – přeci jen mám dosud zkušenosti v rámci této tématiky pouze s filmy a až na pár výjimek jsem se nikdy pořádně nezapotil. No a knize se to povedlo. Jinak, myslel jsem, že zápletku i konec odhadnu, ale docela jsem se (ke svému potěšení) mýlil. Takže u mě dobrý!

Lacerta.j
02.05.2019 5 z 5

Moje prvni kingovka a libila se mi moc. Cetla jsem po nocich pred spanim a v loznici jsem citila takovy lehky pach hliny nebo co ????
King ma talent, nepise dlouhy popis "toho" nebo "onoho". Sem tam pouzije to spravny slovo, fantazie jede na plny obratky a to me bavilo.
Jen teda od pulky jsem se u toho kroutila...mam dvouletyho syna, a ta predstava me vzala za srdce...

Radik74
02.05.2019 5 z 5

Tohle já prostě můžu!! Knížka u který si říkáte nééé proč je tak krátká??! :(

Smart.ik
02.05.2019 4 z 5

Velmi zajímavý a nevšední příběh. První půlkou jsem se prokousával těžko, druhá šla sama, konec byl mrazivý a přečetl jsem ho jedním dechem. Určitě to není poslední kniha tohoto autora.

klara225
01.05.2019 5 z 5

Dala bych 4,5 *. Postava Juda je top nejen této knihy, ale pro mě asi i jedna z nejlepších knižních postav, se kterými jsem se dosud setkala. Příběh nebyl ani tak strašidelný jako spíš magický a znepokojivý. King si dal záležet na vybudování té správné atmosféry, vůbec mi nevadilo, že většina knihy byla moc popisná a natahovaná. Ale ten konec byl jen tak šup šup, na mě to působilo odfláknutě. Nerada bych byla kritická ke králi hororů, ale ze všech možných variant konců vybral autor zrovna tuhle? Nejsem vyloženě zklamaná, jen jsem si přála, aby zakončení bylo dokonalé.

Maevie
29.04.2019 4 z 5

King opět nezklamal. Nejdřív vám představí milou sympatickou rodinu. Nechá vás je poznat, oblíbit si je a pochopit jejich myšlení. A při tom postupně, nenápadně a jen jakoby mimochodem plní děj náznaky, útržky dávného příběhu, detaily. Drobnosti, které samy o sobě zas tak děsivé nejsou. Zavede vás na místa a popíše je tak, že si je vybavíte i dlouho po dočtení knížky. A pak vše vygraduje do velkého finále, King si mistrně pohraje s psychikou postav a jednotlivé střípky poskládá do jednoho kompaktního a dávno tušeného konce.

LaCucaracha
29.04.2019 5 z 5

Řbitov zviřátek je v něčem podobný Osvícení - také je tu rodina, děti tedy hned dvě, jedno opět jasnovidné; je tu nadpřirozené zlo, které lidi ovládá. Ale jinak je to hodně odlišné. Osvícení je precizní, důkladně propracovaný psychologický román, s děsivými okamžiky, kde napětím skoro nedýcháte, kde přesně nevíte, co bude následovat, a celý děj se stupňuje až k poměrně očistné pointě. Řbitov, to je tíživá noční můra, z které byste si přáli probudit se, ale King vám to nedopřeje. Vy víte, co se stane, jenže o to tu vůbec nejde. Někteří si stěžují, že se dlouho skoro nic neděje a konec najednou uteče. A co - to jako na 15. straně měli vylézt zombíci a zbývajících 300 stran strašit a vraždit? Vážně si takhle představujete dobrý horor? To je mi vás upřímně líto. Já měla v průběhu taky občas pocit, že o tomhle psát ani nemusel, to se děje netýká; že tohle popisuje moc podrobně, ať už se hne dál. Ovšem po dočtení musím přiznat, že je to napsáno dokonale. Jen díky tomu totiž tahle knížka zaleze pod kůži tak, až to není příjemné. Došlo mi to večer, kdy jsem byla doma sama, dům zšeřelý, za okny tma, kolem samota s lesem. Já blbec si v legraci představila oživlého mrtvého za oknem a blátivé stopy na podlaze, a od té doby jsem měla co dělat, abych se v klidu dostala do postele. Ještě že máme v ložnici roletu na okně. Ta knížka je opravdu děsivá. Během čtení vás svírá nepříjemný pocit ošklivosti až odporu, možná i nenápadné hrůzy. Po dočtení vám na mysl neustále tanou jednotlivé scény: dům, kde bydleli, i se silnicí a domem naproti; cesta lesem; řbitov zviřátek s pomníčky a polomem; skalnatá vyvýšenina s mikmackým pohřebištěm... Všechno je neuvěřitelně živé, víc, než kdybyste to viděli naservírované ve filmu. A to právě díky tomu, že vám to King svým detailním a zdlouhavým líčením zasel do mozku tak, že se toho dlouho nezbavíte - pokud jste vhodným čtenářem samozřejmě. Tohle není zombie horor, tohle je šílenství jednoho muže v přímém přenosu.
Pokud jde o chyby, na poměry dnešní knižní produkce je to velmi dobré. Text je občas podivný, to je pravda, ale nevím, jak zní v originále. Jestli byl King opravdu zhulený, může to odpovídat. Jinak jen jedna záměna předložky z/s, a pak tedy neuvěřitelná prasárna, kterou zmínil sharik (Louis se po7tam stali společně s Judem.) - to není jen chyba v písmenku, tam může chybět klidně kus věty, klidně odstavec, kdo ví. Sharik zmiňuje i záměnu manželky s dcerou, ale tak to není, ono se to totiž vztahuje nikoli k předcházejícímu odstavci, kde se skutečně píše o manželce, ale k následujícím, kde jde o dceru; ale napsané je to opravdu nešikovně.
Hodnocení rozhodně za plný počet, i když Osvícení je pro mě lepší. Ale zatímco to bych si klidně přečetla brzo znovu, Řbitov do ruky hned tak nevezmu. :-)

veronika8042
27.04.2019 3 z 5

První kniha od tohoto autora. Vím, že není poslední. Dej umí pěkně poposicat, takže jsem se do děje vtahla celkem rychle. Některé pasáže byly popsány až zbytečně moc, že nebyly důležité pro dej. Pri čtení jsem se tak nebala, jak jsem čekala, ale celkem se mi to líbilo. Jen by mě takový dej ani ve snu nenapadl. Pri popisování zesnulého syna použil takova slova, až jsem si ruku dávala před pusu. Pri čtení jsem pocítila silný zážitek. Určitě kouknu na film...

lubospanda
26.04.2019 2 z 5

King má zvrácenou mysl a zajímavé nápady. Nebyla by to špatná kombinace, pokud by si současně neliboval v popisování sebemenších detailů, které pro samotný děj nemají jakýkoliv význam. Prvních 200 stran byla strašná nuda, která měla pravděpodobně navodit atmosféru, nicméně pro hlavní "zápletku" byly úplně zbytečné. V druhé polovině už se konečně začalo něco dít, ale bohužel žádný zázrak. Konec nekonec už byla jen rána z milosti. King je označován za krále hororů, v Řbitovu zviřátek ale snad nebyla ani jedna strašidelná scéna. Bylo tam pár nechutných okamžiků, ale děsivého nic. Na to, že je tahle kniha považovaná za jednu z Kingových nejlepších, jsem dost zklamaný.

Lolila
25.04.2019 5 z 5

Horor ako má byť - pomaly rozbiehajúci sa dej, atmosféra postupne hustne, napätie sa stupňuje a záver hororový. King veľmi pútavo a presvedčivo opisuje všetko čo sa deje, ešte aj pochod na cintorín vyvoláva zimomriavky. Jednoducho výborné.
Sonda do duše človeka? - Ako ďaleko je schopný zájsť kvôli milovaným osobám....?

katerina5544
25.04.2019 5 z 5

King nezklamal. Opet vyborna.

LuCc1211
24.04.2019 5 z 5

Má druhá kniha od Kinga a opravdu musím říci, že to je Pan Spisovatel v tomto žánru. Strašidelná atmosféra až do poslední stránky. Přečteno jedním dechem :)

Leeonteena
23.04.2019 4 z 5

King je mistr psaného slova! Jeho popisy jsou vážně skvělé a i pasáže ve kterých se toho vlastně nic moc neděje se čtou příjemně. Stejně tak i u Řbitova zviřátek. Atmosféra mrazivá, tísnivá. Hodně živé. Nebo spíš mrtvé? :-) Jediné co mi na knize vadilo bylo, že to k čemu se celou dobu schyluje je pak téměř odbyto v posledních 50 stranách. Na to jak je kniha popisná a detailná tak ten konec byl opravdu fofr.

2mig1
23.04.2019 4 z 5

Ok, opět bylo trochu znát, že King rád natahuje (tisíc stránek To je toho zářným příkladem). Nicméně o co pomalejší první tři čtvrtiny, ve kterých máte fúru času stát se "členem" rodiny hlavního hrdiny, tím údernější závěr, kde vám skutečně stojí chlupy na ruce hrůzou a hnusem. A jak tak pročítám komentáře některých uživatelů - hrůza a děs podle mě skutečně nespočívá v počtu mrtvých a množství prolité krve. Události a skutky, kterých se hlavní postava na konec dopustí, či je k nim donucena vyšší mocí, to je skutečná hrůza a děs. Proto chápu, proč je kniha označována za Kingovu nejděsivější. A to sám děti nemám. "Tatínku!"

Podegra
22.04.2019 5 z 5

Řadím mezi nejlepší Kingovky. Mezi mé oblíbené patřilo Osvícení,Misery, Prokletí Salemu a Nezbytné věci.Tuto beru jako top one.