Ready Player Two - Nová hra sa začíná

Ready Player Two - Nová hra sa začíná
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508364/bmid_ready-player-two-vsV-508364.jpg 3 322 322

Ready Player série

< 2. díl

Hra sa nekončí. Niekoľko dní po víťazstve v súťaži Jamesa Hallidaya urobí Wade Watts objav, ktorý nanovo zmení celý svet. V trezore čaká na dediča miliardárovho majetku vynález snov, vďaka ktorému sa OASIS stane ešte tisíckrát úžasnejší a návykovejší, ako si Wade dokázal predstaviť. Zároveň sa dostane k novej hádanke a znova sa púšťa do pátrania, lebo Hallidayovo posledné zlaté vajce sľubuje tajuplnú odmenu. Proti Wadovi sa však postaví nebezpečný a nečakane silný rival, ktorý na dosiahnutie svojho cieľa neváha obetovať mi¬lióny ľudí. Wadovi ide o život a v hre nie je len budúcnosť OASIS-u, ale tentoraz na vlásku visí aj osud celého ľudstva. Láskyplne nostalgický a originálny príbeh stvorený jedinečnou fantáziou Ernesta Clina pozýva čitateľov na ďalšie nápadité a zábavné dobrodružstvo vo virtuálnom vesmíre nabité akciou, ktoré ich opäť vtiahne do strhujúceho sveta budúcnosti.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ikar (SK)

Ready Player Two, 2020

KubaHanzelin
15.01.2023 3 z 5

Naprosto zbytečné pokračování na které jsem se ale překvapivě těšil mě nakonec nechává klidným a žádný zázrak už se jako u prvního dílu nekoná, Cline je správný geek a ví jak pro nás psát, ale Ready Player Two nám nic nového neukazuje, příběhová linka není moc originální a místy jsem si říkal, že je to jen upravená jednička, některé pasáže zbytečně zdlouhavé a lehce zapometulné..
Za mě se jedná o naprostý průměr na který za pár dní zapomenu

JerryDexter
15.01.2023 3 z 5

Jestli mám použít slovo, které naprosto vystihuje druhý díl, je to ZBYTEČNÝ. Jednička byla jako zjevení, povinnost pro všechny geeky. U dvojky jsem přeskakoval celé pasáže, jak moc jsem se nudil. Na knihu jsem se těšil, ignoroval jsem zahraničí recenze a doufal, že dostanu další pecku. Nestalo se. Dějová linka je dost chabá a kniha vás vlastně nemá čím překvapit. Obávám se, že Ernest Cline vyčerpal svůj potenciál už v prvním dílu. Co fungovalo tehdy, tady dost skřípe. Třetí hvězdičku dávám za popkulturu, kterou má autor v malíku. Ale tím to bohužel nezachrání.

Killerka
10.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Od začátku knihy přemýšlím, co vše bych si chtěla vyzkoušet :D

Chvílemi zbytečně zdlouhavé, některé úkoly bez znalostí prostředí a osob nudné a i částečně špatně pochopitelné. Možná pro znalce to může být lepší zážitek...

Nejvíc zvědavá jsem byla na konec. A nějak nevím, jestli to žezlo je výhra. Nehledě na to, že bych nechtěla mít tu moc...
Upřímně jsem očekávala úplně jiný konec a dost mě to zklamalo.

beom
10.01.2023 3 z 5

Kniha se mi líbila pouze částečně. Hodně částí knihy je pro mě "hluchých" - při čtení jsem kusy skoro přeskákal, pro mě nudné pasáže. Některá kapitoly dosahují kvalit jedničky, závěr mě překvapil. Celkově je dílo pro mě takové nemastné, neslané.

Milosz
04.01.2023 4 z 5

Čteno už v roce 2020 (kdo má čekat na překlady!), ale naštěstí se dochovala má dobová recenze:
Uběhlo pár let a máme tady pokračování dnes již kultovního hitu. Parzival se svými přáteli musí opět vyřešit rozsáhlý quest v OASIS, a v sázce je opravdu hodně. Základní zápletka je sice podobná jako v Ready Player One (a asi bychom byli naštvaní, kdyby tomu tak nebylo), ale nějaké odlišnosti tu naštěstí jsou. Většina knihy se odehrává během 24 hodin, neustále spěcháme dopředu a čas nás tlačí, což podobně jako třeba u knih Dana Browna vytváří podobný spád a napětí. OASIS je tu představena v pokročilé formě, která je k nerozeznání od reality, uživatelé ji vnímají všemi pěti smysly a je to vlastně jako matrix z filmu Matrix. Kromě Parzivala se vrátí Atr3mis, Aech i Shoto, ale objeví se i nové postavy, Parzival například získá novou sympatickou transsexuální kamarádku:)
Moc se nepovedl hlavní záporák a vůbec celá jeho motivace, která slouží jako spouštěč hlavní zápletky s hledáním artefaktů v OASIS. Je to přitažené za vlasy a jedné postavě z jedničky to dvakrát nelichotí.
Největší slabinou knihy jsou ale některé úkoly, které Parzival s kamarády řeší. Opět se týkají osmdesátkové kultury, ale výběr konkrétních děl se moc nepovedl. Například celý jeden úkol (tj. 4 kapitoly, cca 40 stran) se odehrává ve světě filmů Johna Hughese, které u nás viděl málokdo (dokonce ani já!!). Nejhorší je ale "hudební" úkol. Ernest Cline je samozřejmě sympaťák, ale hudební vkus má mizerný. To bylo vidět už v Ready Player One, kde se jeden úkol týkal jakési rockové kapely, o které jsem nikdy předtím neslyšel, a když jsem si to pustil na Youtube, tak jsem jen nechápavě kroutil hlavou, co je to za sra*ku. No, a v Ready Player Two je ještě něco horšího, a kapitoly s hudebním úkolem jsou tak doslova utrpení číst. Naštěstí hned další úkol se odehrává ve světě něčeho, co dobře znám (nebojte, vy taky), a najednou jsem si blaženě vychutnával každé slovo a všechny narážky pro znalce. Škoda, že takových úkolů nebylo víc.
Závěrečná bitva bohužel nedosahuje kvalit té z jedničky, ale úplný konec je docela fajn. Je jiný, než jsem očekával, a tváří se, že Ready Player Three asi nebude. Což by bylo dobře, ale jeden nikdy neví..
Takže když to shrnu, kniha nedosahuje kvalit jedničky, ale furt je lepší než Armada.