Bílý plášť
Robert Carter
Řeč kamenů série
< 3. díl
Poslední část volně navazující, nevšední a dokonale napsané fantasy trilogie (Řeč kamenů, Tanec obrů) zavádí čtenáře opět do středověké Anglie. Království klesá stále hlouběji do zničující války a Will, jenž má být podle moudrého Gwydiona jedinou nadějí na záchranu, zjišťuje, že jeho ochránci ubývají síly. Musí se spolehnout především na sebe a pár svých věrných přátel, a podaří se jim odhalit skutečný plán Gwydionova soka, kouzelníka Maskulla. Ten plánuje ovládnout nový svět, jenž má vniknout po katastrofické srážce s neodvratně se přibližujícím světem paralelním, a odstranit z něj kouzla a magii. A Willovi nezbývá než najít způsob, jak Maskulla přemoci, překonat všechny nástrahy a zachránit svět před tak strašlivou proměnou. zdroj - knihy abz.cz... celý text
Velice zajímavá kniha. Dobré nápady: s lorkem, s magií, se dvěma světy, tak odlišnými a zároveň propojenými. Potěšila mě poznámka autora, že použil k inspiraci skutečné názvy míst a měst v Anglii. I postavy mají původ ve skutečné minulosti. Za to tedy velký plus. Jen bych knihu zkrátila o některé popisy, které byly zajímavé,ale příliš dlouhé. Za to tedy ubírám hvězdy. Možná, že by se mi kniha více líbila, kdybych četla také díly předchozí.
Série dočtena. Komentuji zároveň 2. a 3. díl: tendence oproti 1. dílu klesající, konec celkem dobrý. Mám z toho smíšené pocity - bylo tam plno nápadů, hodně zvratů, vypravěčský styl autora je skvělý... Chlu, Lotan a jeho oči, okno do druhého vesmíru... ale vzor "ten skvělý Gwydion opět jen přísně shlíží na Willa, co zase vyvedl, i když se tak snaží" už se mi začal zajídat. Maskull je najednou slabý, z původně extrémně silného záporáka... to jsem taky moc nepochopil, stejně jako rozdvojené dvojče úplně na konci. Will je samozřejmě oproti začátku již zkušený kouzelník, ale přestože je Gwydion veskrze sympaťák, bylo tam toho pořád až moc. Anebo několikrát opakované schéma "honíme se za Kameny, abychom zastavili jejich působení, ale skoro nikdy se to nepodaří". Muselo tak padnout na můj vkus zbytečně moc hlav, přestože poslání příběhu je zásadní - naprosto a nekompromisně protiválečné.
Tři hvězdy si zaslouží, přesně kvůli této nosné myšlence. Ale kvůli některým zmíněným pasážím mohlo být lépe.
Historické zasazení perfektní (Merlin, Artuš), stejně jako v 1. díle.
"To nezapadá do toho, co víme."
"Tak to asi víme špatně."
"Will si v duchu zoufal, neboť si uvědomil, jak hrozný bude svět, kde budou napříště hodnoceni lidé podle měřítek, jež jsou sama o sobě bez hodnoty."