Reinhard Heydrich - Hitlerův kat
Robert Gerwarth
Ačkoli byl Reinhard Heydrich jednou z nejobávanějších vůdčích postav Třetí říše – šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti, zastupující protektor v Protektorátu Čechy a Morava, jeden z hlavních strůjců tzv. konečného řešení židovské otázky –, komplexní monografie o něm jsou vzácné. Kniha líčí Heydrichův vzestup z prostředí privilegované střední vrstvy až k vrcholné kariéře masového vraha, vrhá nové světlo na jeho charakter, odkrývá nenápadné kroky, jimiž se mění osobnost v monstrum, a mapuje souvislosti konkrétního zla s ideologickou představou nacistů o novém evropském pořádku.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2012 , PasekaOriginální název:
Reinhard Heydrich - Biographie, 2011
Trochu jsem se této knihy obával. Ne kvůli tomu, že jde o Heydricha, ale protože nedávám moc životopisy. Obával jsem se naprosto zbytečně.
Výborně napsáno, je to čtivý od začátku do konce.
Fascinující je přerod z v podstatě normálního německého kluka do Heydricha, jak jej všichni známe.
Pomerne dobré čítanie, dozvedel som sa opäť niečo nové. Plný počet som nedal kvôli niekoľkým nepresnostiam, týkajúcich sa atentátu. Hneď prvá veta - Bol krásny slnečný deň. V skutočnosti bolo zamračené, takže Valčík nemohol dávať signál zrkadielkom, a je sporné, či tam Valčík vôbec bol. Druhá nepresnosť, parašutisti si zákrutu v Libni nemohli vyhliadnuť v "únoru", keďže Heydrich vtedy býval ešte na Hrade, do Panenských Břežan sa presťahovali až na Veľkú noc. A tretia nepresnosť, pri zásahu 18 júna 1942 v kostole boli hore na hliadke Opálka, Kubiš a Bublík, nie Švarc. To sú len tie nepresnosti, ktoré som si všimol, možno ich je tam viac, neviem.
O Heydrichovi jsem už četl v mnoha knížkách a v souvislosti s atentátem viděl spoustu dokumentů (mimo jiné rozsáhlý cyklus "Heydrich - konečné řešení", takže jsem si říkal, že v knize od německého autora se toho, co se týká zejména Heydrichova působení v protektorátu, už zase tak příliš nového nedozvím. Byl jsem ale příjemně překvapen. Kniha obsahuje spoustu pro mně nových informací a dokazuje pečlivé studium pramenů a to právě i z českého teritoria, jak dokazují například četné citace z dobového českého tisku. Navíc ale kniha nepůsobí dojmem nějaké suché studie, ale je velmi čtivě napsána.
Autor se nesnaží z Heydricha mermomocí dělat sadistického psychopata. Místy se ho dokonce i zastává - zejména proti některým historkám Heydrichových kolegů z námořnictva, které se snaží "uvést na pravou míru". Možná právě proto je kniha tak děsivá... když si člověk uvědomí, že i z tak relativně normálního člověka s pár lidskými chybami, jakým Heydrich byl, než vstoupil do SS, se může stát vraždící monstrum.
Výborná biografie, na které je nejlepší, že její kvalita z hlediska práce s prameny a informacemi neubírá na čtivosti.
Touto monografiou vedome zapĺňam medzeru, ktorá existovala v mojich poznatkoch o popredných nacistoch. Mala som sklon podceňovať význam Reinharda Heydricha pre hitlerovské Nemecko, neviem prečo. Vari preto, že som o ňom nevedela dosť (zjednodušene povedané: veľké zviera a Protektorát a Lidice, všade samé Lidice). Táto hrubá kniha zameraná len naňho definitívne mení pohľad na vec.
Heydrichov životopis z pera R. Gerwartha kombinuje iks informácií (avšak v znesiteľnej miere) a „čtivost“ od začiatku do konca. Ukazuje celý jeho život, rozhodujúce zlomy a obraty, ich následky; spôsob zmýšľania, konanie, kariéru a moc sústredenú v jeho rukách ... odrážajúc ctižiadostivú, nenásytnú a chladnokrvnú povahu rýdzeho nacistu ako zo zlého sna. Autor zachováva kontinuitu rozprávania, všetko sa snaží vysvetliť či objasniť dôkladne a z viacerých strán, samozrejmosťou sú referencie (odkazy na autentické zdroje alebo iné historické publikácie).
Špeciálne chválim:
– state venované konferencii vo Wannsee, ktorú Heydrich inicioval a Gerwarth skvele popísal, zakomponoval do súvislostí a definoval jej význam
– zvládnutie „gulášu“, ktorým boli všetky možné policajné inštancie, ríšske bezpečnostné útvary, oddiely SS atď. najmä organizačne a v kompetenciách (či už v Nemecku alebo na okupovaných územiach) a s ktorými bol Heydrich (cez všetky peripetie nakoniec ako šéf RSHA) jedno árijské telo a jedna čierna duša
– zaujímavé podrobnosti najmä z protektorátnych čias
– jednoduché a názorné načrtnutie rasových zákonov (mám skúsenosť, že autori sa tomu radšej vyhnú. nečudo, bola to záležitosť neprehľadná často aj pre nacistov. umelo vytvorený, smrteľne dôležitý chaos)
– kvalitnú fotografickú prílohu (pokojne mohla byť rozsiahlejšia). :-)
Ostatné musí objaviť potenciálny čitateľ. Koho to baví, odporúčam. Koho nie, tak nie. :-)
Precizně sepsaný životopis tohoto člověka. Obdiv zaslouží autor za velké množství dat, které nastřádal. Ač se jedná jednoznačně o lidskou zrůdu, přesto se nedá pochybovat o tom, že byl prostě produktem té doby. Mohl být hrdinným válečným námořníkem a utonout čestně v boji, místo toho kvůli maličkosti je nyní zodpovědný za miliony mrtvých.
2012 | Reinhard Heydrich - Hitlerův kat |
2018 | Poražení: Světová válka byla jen jedna |
Fantastická kniha. Má prvky literatury fakt i beletrie i životopisu.
Zajímavá byla i historie rodiny, je zajímavé se víc dozvědět, kdo byli rodiče a jakém prostředí vyrůstal. Z jiných knih jsem jen věděl, že otec měl hudební školu. Celou dobu si říkám, že první roky života byl skoro jako můj syn. Hodný normální kluk, nadaný muzikant a pak se to najednou zvrtlo. Může za to ta doba? Může za to jeho budoucí žena?