Řetěz
Adrian McKinty
Musíte unést dítě, aby vaše dítě zůstalo naživu. Absurdní? Ano, jen dokud se to nestane právě vám. Na tomto půdorysu rozehrává jeden z nejvýraznějších současných autorů thrillerů a detektivek Adrian McKinty (doposud u nás vyšly tři jeho detektivní romány z řady s detektivem Seanem Duffym, zasazené do doby Nepokojů v Severním Irsku) příběh, jaký se snadno může stát noční můrou každého rodiče. Jsme v poklidném novoanglickém městečku, jemuž vládne tajuplný Řetěz. Nikdo o něm nemluví, nikdo se neodváží obrátit na policii ani na FBI. Vždyť jde o vaše dítě. Próza Adriana McKintyho má jako vždy spád a snadno vás nepustí ze svých spárů, připravte se, že vynecháte večeři a přejedete stanici, kde jste chtěli vystoupit. Zároveň se jeho text pozvedá z prvoplánového napětí k nevyřčeným otázkám po smyslu lidské existence, k hranicím morálky, k znepokojivému vědomí, že každé vítězství má svou cenu. Román, který ve vás bude dlouho doznívat.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , VendetaOriginální název:
The Chain, 2019
Knížka se mi líbila, ale asi nebude patřit mezi ty, ke kterým se vracím. Hvězdičku odebírám za to, že tvůůjce řetězu jsem odhalila kousek za půlkou.
Co udělá rodič, aby ochránil své dítě? Na tom je postaven zvrácený Řetěz. Rozbíjí rodiny, psychicky ničí všechny zúčastněné. jak dlouho se takový tlak dá vydržet? Rozjezd příběhu je bleskový, ale postupně mu dochází dech a vyústění je nepřesvědčivé.
První polovina knihy byla super zajímavá. Výborně rozpracovaný nápad, skvělé psychologické rozbory postav a všech účastníků. Druhá polovina knihy mi připadala hrozně odfláknutá. Aby autor dokončil myšlenku, zbytečně ji rozvleka, a ta poslední závěrečná scéna byla úplná blbost. Předvídatelné a trochu ajko do akčňáku na netflix.
Skvělý námět, perfektní zápletka (psychologická), děsivý rozjezd - zejména u hlavní hrdinky pod velkým tlakem - to je první polovina knihy. Ta druhá část už takovou razanci nemá - zejména návrat do minulosti mi připadá nedodělaný a závěrečná přestřelka jako ve filmu "V pravé poledne" mi tam také nepasuje. Ale pokud jsem to rozečetl k večeru, musel jsem dočíst příběh "na noční". Zajímavý napínavý thriller.
Tak z tohoto příběhu jsem byla nadšená. Přečteno takřka jedním dechem během dvou odpolední. Úžasně napínavé a originální námět. Od autora si v budoucnu určitě ještě něco přečtu.
Hodně silný a naprosto originální příběh. Kniha je čtivá a hodně napínavá, prostě ji nechcete odložit. Trošku mě zklamal úplný závěr knížky, protože z toho udělal autor americkou střílečku - střílí všichni.
Někde jsem tu četla, že je tato kniha podobná stylu Taylora Adamse. Musím jen souhlasit. Čte se moc dobře, rychle to odsýpá, ale je potřeba to brát malinko s rezervou.:) Mně se kniha líbila moc, super nápad. První část byla lepší, než druhá, proto dávám 4*.
Tato kniha měla velikou reklamu a sliboval napínavý trhiller na,který nezapomenete,tak to se u mě nekonalo,čte se to svižně,začátek vypadá slibně ten měl rozjezd a byla jsem chvíli napnutá,ale v půlce se to zvrtlo a stal se z toho laciný konec,škoda měla kniha velký potenciál.
Od knihy jsem nic moc nečekala a možná proto jsem byla příjemně překvapená.
Zajímavý námět, příběh se čte dobře, krátké kapitoly, jen konec mi přijde dost "americký" a přitažený za vlasy.
To byl mazec. Čtivý, rychlý, dokonalý. Jako čtenář jsem si to fakt užila,ale jako matka tohle nechci fakt nikdy zažít!!! Doufám, že vznikne nějaká další kniha. Unést dítě,aby ti vrátili to tvoje? To nechceš!
Kniha běží jako dobře promazaný Řetěz. Krátké kapitoly, hlavní postavy jsou příjemné, děj krásně plyne. Konec je lehce předvídatelný, ale přitom napínavý až do poslední strany.
Perspektivní a skvěle propracovaný námět.
Už od první kapitoly mi bylo jasné, že knihu přečtu jedním dechem a taky to tak bylo.
Propracované momenty a opravdu kvalitní pointa. V dnešní době je možné opravdu všechno, vzhledem k tomu, že přes internet se dají dělat divy, je příběh uvěřitelný. Dokonce si myslím, že i někde možná i pravdivý, z části.
Byl by toho člověk opravdu schopný? Unést cizí dítě, aby zachránil to své? Za sebe můžu říct, že pokud bych měla děti a byla bych vystavena takovéto události, byla bych spíše "pro" než "proti"...
Jen veliká škoda závěru. Ten byl trošku přitažený za vlasy. Především to, že zakladatelku Řetězu měla Rachel skoro přímo před očima.
Jinak skvělý thriller plný napětí od začátku do konce..
Dala bych 3,5 hvězdiček, čtvrtou přidávám za opravdu dobrý námět. Knížka se čte rychle, chvílemi je opravdu napínavá, ale mrzelo mě, jak rychle autor odhalil hlavního záporáka. První část mne bavila mnohem více než druhá, ve které jsem už jen čekala na předem jasně daný závěr. Knihu bych přirovnala k akčním knihám Taylora Adamse, které jsem také přečetla velmi rychle, ale moc si z nich už nepamatuji.
Jedním slovem Páni! Knihu jsem koupila ze zvědavosti, a nic moc jsem nečekala, protože jméno autora mi nic neříkalo. Ale! Knihu jsem přečetla jedním dechem. Skvělý děj, napětí za mě od začátku až dokonce. Knihu ráda doporučím a autora dávám do oblíbených. :)
Vzhledem k tomu,jak byla tato kniha chválena a jaký kolem ní byl hype,jsem čekal mnohem víc.Ano,je to originální námět a je to poměrně čtivé,ale kromě prvních několika výborných kapitol a retrospektivního vyprávění v druhé části knihy,jsem na ní neshledal nic,co by stálo za delší zapamatování.Pro mě spíš zklamání,v žánru thrilleru lehký nadprůměr.
Hodně dobře napsaný thriller, který mě naprosto pohltil a já ho přečetla téměř jedním dechem.
Zpočátku jsem ke knize přistupovala skepticky a říkala si, že řetězové unášení nemůže být pro čtenáře poutavé ale opak je pravdou. Už po pár stránkách mi bylo jasné, že jsem se mýlila a já se jen vezla na "unášecí" vlně a fandila všem aby to přečkali (pokud možno) ve zdraví.
Zajímavě pojatý příběh, který si naprosto užijete!
Za mě 4,5* a doporučuji :-)
Děj knihy opravdu není žádná tuctovka. Pohled, jak snadno se může během chvíle život zvrtnout. Ale zároveň by se takový příběh mohl opravdu stát. Stojí za přečtení a zamyšlení.
detektivní a krimi romány thrillery únosy dětí irské romány
2020 | Řetěz |
2017 | Mrazivá hlubina |
2019 | Ráno už tu nebudu |
2018 | Slyším sirény v ulicích |
2023 | Ostrov |
Něco na té knize je.
Doporučila mi ji známá, dostala mě ji do hlavy tak dokonale, že jsem si ji koupila.Už od prvních kapitol jsem si vytipovala tři čtenářky, kterým knihu doporučím.
Obal je velmi výstižný. Opuštěnost dětské houpačky a tma.