Běh o život

Běh o život
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77494/bmid_beh-o-zivot-xQH-77494.jpg 4 2127 2127

Richard Bachman série

Běh o život napsaný Stephenem Kingem pod pseudonymem Richard Bachman zná český čtenář pod názvem The Running Man a takto byl uveden do distribuce i film s Arnoldem Schwarzeneggerem (sám King filmu na chuť příliš nepřišel). Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Beta-Dobrovský

The Running Man, 1982

artlucie
04.09.2021 4 z 5

K četbě mě inspiroval film, jak asi mnoho z nás, který (ač se mi z jistě nostalgie či čeho líbí) má s knihou málo společného.
Upřímně toto je první Kingovka, kterou jsem hltala od začátku do konce. Napínavé, rychle ubíhá děj, pořád se něco děje a konec taky povedený. A všechno je až strašidelně uvěřitelné.

tetanurae
24.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Běh o život (trošku nepřesně přeloženo z původního Running man) je sci-fi thriller, který velmi silně hraničí s horrorem, a pochází z klávesnice Stephena Kinga (pardon, Richarda Bachmana).

Ben Richards je osmadvacetiletý muž, jenž nemá práci, a jeho ani ne dvouletá holčička je vážně nemocná, pročež Benova manželka musí vydělávat prostitucí.
Ben je však zodpovědný, a tak se rozhodne podstoupit krvavou reality show. Děj se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti (v době, kdy King stvořil tento příběh, daleké), kde celý svět propadl autoritářskému režimu a vše řídí tzv. Síť, jež veškeré lidstvo udržuje v kázni za pomoci jediného vysílacího kanálu VéVé. Právě tam probíhají vysoce sledované soutěže, v nichž jde soutěžícím o krk. Když dokáže Ben měsíc prchat, aniž by jej dostali Lovci nebo veřejnost, obdrží miliardu dolarů. Postavit se celému světu však vůbec není snadné.

Stephen King vytvořil naprosto famózní postavu, jíž držíte po celou dobu palce. Ben Richards je skutečně chlap na svém místě, byť buran, který má smysl pro humor evokující představu spojení Indiana Jonese a Jacka O'Neilla ze seriálu Stargate.
V téhle knize se jednoznačně najdou příznivci horroru, ale zároveň také sci-fi a thrilleru.
Celkové hodnocení 85% -hluback-

DomYell
04.08.2021 5 z 5

Moc moc moc dobry! Akcni dej, letici jako tryskac... Stranka za strankou... Adrenalin, akce, mazec. Citil jsem z toho prichut 1984 a konec...byt to napsane o 20let pozdeji, hadal bych inspiraci s 11.zari. Rozhodne jedna z nejzabavnejsich knih tohoto roku

pazdy15
16.07.2021 5 z 5

Tak na to že to Mistr údajně sesmolil za 72h je to pecka! Krásně a snadno se to četlo, hodně akce, přímé řeči - a hlavně - Ríšovi prostě musíte fandit, a jste zvědaví, co bude na další stránce :) Konec mi až nápadně připomíná americký rok 2001 (že by se někdo inspiroval?). Povedené.

KirmaLee
14.07.2021 3 z 5

Přiznám se, že jsem příběhy Stephena Kinga zmlsaná. Ale přesto jsem se rozhodla do knih jeho "alter ega" jít, protože jde zase o absolutně jiný směr námětu. A Běh o život mě o jedinečnosti sakra přesvědčil - měla jsem pocit, že při čtení koukám na akční film, přesto mě ale značná část první poloviny knihy, dá se říct, nenadchla úplně, prokousávala jsem se. Ke konci už jsem však otáčela stránky rychlostí letadla Lockheed. Škoda, že se zde nedají hvězdičky půlit, dala bych bez rozmyšlení 3,5. Chválím výborné vykreslení systému a boj proti němu. A hlavní hrdina, Richards, si mě získal. Chcete-li dystopickou, akční, dynamickou jednohubku, pak po Běhu o život sáhněte.

esfinge
25.06.2021 5 z 5

Další skvělý King. Přestože jde o 40 let starý nápad, tak je neuvěřitelné nadčasový.

Runinka
20.06.2021 5 z 5

knížka dobrá,děj pěkně ubíhá.

jasmina.kralova
18.06.2021 5 z 5

Knihu jsem četla v anglickém originále Running man a můžu říct, že stejně jako všechny další knihy pana Kinga i tato ve mně zanechala po přečtení několikadenní pachuť znechucení, pocitu děsu, strachu a zhnusení. V knize se nesetkáváme s žádným bubákem, zlo není interpretováno jako příšera vylézající ze stínů, zlo jsou tady lidi. Bohatá, znuděná a hloupá vrstva společnosti. A pak je tu Ben Richards, který je zoufalý a odhodlaný zachránit život své dcery. A je to boj. Je to brutální, epická a smutná podívaná, kdy jediné v co čtenář doufá, je že už to nebude horší... Což samozřejmě horší je, protože tohle je King... Geniální. Doporučuji!

k009
04.06.2021 5 z 5

Páni... To nebyl běh, ale pořádná jízda! Tahle kniha mě bavila a zhltnul jsem ji jako zákusek. Jen jedno velké mínus k vydání z roku 2020 od Beta-Dobrovský - v předmluvě je prozrazen závěr, tohle se nedělá!!!

TaNya_
27.05.2021

Bylo poznat, že knihu napsal Bachman a ne King, což zmiňoval i sám autor ve své předmluvě. Absolutně nedoporučuji filmovou adaptaci, na jedné straně je totiž skvělá kniha a na druhé béčkový a předlohu prznící film.

ZuzanaZ83
28.04.2021 4 z 5

U mě dobrý. Nevěděla jsem, že na motivy téhle knihy vznikl film s Arnoldem, který jsem kdysi viděla, tak mě to trochu rozhodlo. Nicméně knížka má spád, je svižná a nemá předvídatelný konec.

MíšaS.
22.03.2021 4 z 5

Jediné, co mi v téhle knize naštvalo bylo to, že v předmluvě Vám sám autor řekne, jak kniha skončí. Takže hvězda dolů a VAROVÁNÍ, že NEMÁTE ČÍST PŘEDMLUVU !! Alespoň v tomto novém vydání od Bety z roku 2020.

klempy2
21.03.2021 4 z 5

Můj systém hodnocení:
1 hvězda: Pane bože, spalte tu knihu!
2 hvězdy: Podle mě špatná kniha
3 hvězdy: Dobrá kniha, nic extra ale pobavilo
4 hvězdy: Výborná kniha! Klidně si ji za pár let přečtu znovu
5 hvězd: Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četl - Mistrovské dílo

Moje hodnocení: 3,5 hvězdy. Výborná jednohubka, plná akce - King tady neplýtval slovy a stránkami ale kniha má od začátku do konce "tah na bránu"

Pokud jste už četli některé knihy od Kinga, tak tady čekejte úplně něco jiného, Richard Bachman má svůj vlastní hlas a King sem tam na stránkách samozřejmě "prosvítá" ale styl psaní je úplně jiný, než na co jsem byl od Kinga zvyklý.

Je to špatně? Vůbec ne, ikdyž musím říct, že miluju Kingovy popisy postav a jejich psychologie nebo jejich interní rozhovory. Každopádně knihu jsem si užil a doporučuji všem.

Komu by námět této knihy připomínal Hunger games, tak si uvědmote, že King tuto knihu napsal a vydal ještě před Hunger Games, takže tahle kniha byla na 100% inspirace pro Hunger games a ne naopak, jak tu někteří psali.

Hlavním hrdinou je vychrtlý 28 letý Ben Richards, který společně s manželkou a umírající dcerkou žije na okraji společnosti v ghettu - V družstevním městě. O zábavu se stará státní televize VéVé, která je ze zákona napojena ve všech bytech/domech. Elity z "horního města" se baví u pořadů televize VéVé, ovládnaou "sítí" - Pořady to jsou samozřejmě brutální, zvrácené a většinou v nich umírají právě chudáci z ghett, pro zábavu bohatých. Prostě řádně dystopická budoucnost.

Protože už se Ben Richards nemůže dívat na svou ženu, která musí bohužel šlapat aby měli peníze a na svou umírající dceru, rozhodne se přihlásit se do jednoho takového pořadu televize VéVé aby za vyhrané peníze mohl pro svou dceru zaplatit léky a doktora. Bohužel pro něj byl vybrán do té nejbrutálnější soutěže Běh o život - Což je vlastně hra na lovce a na kořist (soutěžící jsou samozřejmě kořist), v celé historii soutěže ještě žádný soutěžící nevyhrál, všichni umřeli a "Síť" na této tradici samozřejmě nechce nic měnit.

Takto se nám tedy rozjíždí celý příběh a pokud znáte Kinga, tak víte že umí být krutý. Víc neřeknu, přečtěte si to - Stojí to za to!

Blanca93
20.03.2021 5 z 5

Zajímavý děj...

lukma
24.02.2021

Má první Kingovka. Perfektně čtivé. Zajímavý děj

Janniska
21.02.2021 5 z 5

Jak hodně je znát starší tvorba S.Kinga.Jeho nové knihy mám moc ráda,ale ty starší zbožňuju.Syrovost děje,styl vyprávění a až morbidní zvraty.Excelentní :-)

smudlajs
10.02.2021 5 z 5

Naprosto skvělá jednohubka. Když jsem knihu brala do ruky, vůbec jsem netušila, že ji přečtu takhle rychle. Měla jsem trochu obavy, nedávno jsem četla Srovnáno se zemí, které bylo napsáno v přibližně stejné době, a to mě moc nebavilo. Tahle kniha je ale naprostý opak a rozhodně ji doporučuji.

Erutan
20.01.2021 5 z 5

Jako malý jsem měl rád filmovou verzi a vůbec jsem nevěděl, že autor předlohy je King. Na knihu jsem se těšil a byl jsem zvědavý. Byla úplně jiná než film, ve filmu byla jen myšlenka pořadu "běh o život" jinak vše změnili, ale to nevadi, kniha i film mají to svoje.

Příběh mě bavil a překvapoval, posledních 30 stran bylo skvělých. Nevím proč ale něčím mi to připomíná "451 stupňů Fahrenheita" asi ty televize a útěk. Tohle byla pro mě lepší verze 451°. Můžu doporučit.

aneta.giraffe
16.01.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem. To je prostě King.

klarkys
10.01.2021 5 z 5

Možný SPOILER!
Někdy mě až mrazí z Kingových popisů blízké budoucnosti.....vůbec bych se nedivila, kdyby se lidstvo “rozdělilo” na poslušné ovce a neposlušné rebely, kteří jsou nuceni žít v chudobě a na okraji společnosti jen proto, že se nepodvolili totalitnímu diktátu. Strašný....
Richardse mi bylo hrozně líto, byl to borec!
Skvěle napsaná kniha, nechápu, jak podle ní mohl vzniknout ten paskvil s Arnoldem Schwarzeneggerem.