Rusko je svébytné prostředí. Čím víc podobných medailonků, tím zřetelnější je vědomostní propast, kterou při nejmenším moje (ne)vzdělanost oplývá. Do jisté míry za to může v podstatě nezájem o danou část světa; vlastně i tématickou. Rimskij-Korsakova autor představuje jako obecně známou osobnost i v našem operním prostředí. Nevím, zda se něco změnilo, leč přijde mi, že na "operního Andersena" narážím poprvé v životě. Přitom jeho práce je skutečně úctyhodná, a to jak výsledkem, tak pojetím. Tichý, nenápadný, avšak pracovně a inspirací naplněn a rozdávající radost po dlouhé roky. S odkazem trvalým. A trvalý odkaz, to je něco, co bych si sám toužil tady zanechat, přiznávám. Korsakovovy operní pohádky by jistě mohly zaujmout i dnes. Určitě by však mohla zaujmout jeho filozofie a postoj k životu. Minimálně z krátkého sešitku, který o jeho životě sepsal Karel Vladimír Urban.