Rob Roy
Walter Scott
Román zachytávajúci život vodcu škótskych horalov Roberta Roya bojujúceho proti Angličanom na začiatku 18. storočia.
Samotný legendárny Rob Roy síce do deja vstupuje až neskôr a nie je mu v ňom venovaného toľko priestoru, ako som pôvodne očakával, no i tak sa Scottovi podarilo vdýchnuť mu tú správnu dávku mystiky a výnimočnosti, ktorú si postava hrdinu vyžaduje. Rovnako vynikajúco však Scott vytvoril i všetky ostatné charaktery postáv, ktoré do deja vstupujú a ovplyvňujú ho viac či menej výrazne. Celý príbeh sa odohráva na pozadí zápasu katolíkov a protestantov, zápasu o anglickú korunu a je pretkaný mnohými zaujímavými historickými reáliami. Miestami dej plynie podľa môjho subjektívneho dojmu príliš rozvláčne, no ako celok je príbeh veľmi podarený a zaslúži si svoje miesto medzi svetovo uznávanými románmi.
Zamiloval jsem se! Planu upřímným obdivem k Dianě Vernonové. Scott stvořil postavu, kterou jsem snad nikdy nepotkal (nebo je to už značně dávno) - krásná, tajemná, rozverná i vážná, plná bolesti, emocí, ctností, radosti a života. Ohromujícím způsobem skutečná. Ačkoliv její role vyniká v podstatě jen při dění na zámku Osbaldistone, bylo loučení s ní tak nežádoucí, že jsem po zbytek knihy čekal a doufal, že se znovu objeví. Výraznou slečnu Die jsem musel zmínit okamžitě, protože se pro mě stala nejsilnější součástí knihy.
Přitom Rob Roy je sám o sobě kouzelný příběh, plný jiných pamětihodných postav, v přední linii se samotným Royem. Ten knihou vůbec prostupuje spíš jako pověst, než osobně. Objevuje se po většinu děje sporadicky, skoro kouzlem. To je však v případě jeho osoby správné vykreslení, myslím. Vypravující Francis Osbaldistone je postavou trochu kulhající - je víc vypravěčem a pozorovatelem děje, než že by se ho aktivněji účastnil, natož byl jeho hybatelem. Ostatní Francise dovedou výrazně zastínit. Ať už je to poněkud svérázný Andrew, synátorská sebranka sira Hildebranda, s nimiž se Scott v závěru vypořádal velmi originálně a z nichž nejvýraznější osoba, Rashleigh, je zloduch k pohledání. Je tu ovšem i soudce Inglewood a radní Jarvie. Oba jsou tak dickensovští, že to nemůžu považovat za náhodu; hlavně v osobě Inglewooda jde o vynikající soudcovskou karikaturu. Krom postav Walter nabízí svižný, na události a zvraty poměrně hojný příběh z dramatické doby soužití Angličanů se Skoty v 18. století, před vznikem Velké Británie. Kochal jsem se pohraničním Northumberlandem i Skotskou Vysočinou plné vřesu, s nímž si vítr pohrával, Londýnem i občanskou válkou, stejně jako interiéry zámků i věznice. A hlavě těmi scénami a jejich živostí.
Roba Roye jsem určitě nečetl naposledy. Už jen proto, že potkat znovu Dianu mé srdce touží.
Rob Roy se sice výrazně projevuje až v druhé půlce knížky, ale to vůbec nevadí. I přes archaičnost jazyka je knížka velmi čtivou a stravitelnou potravou pro mozek (krásný jazyk, hezký příběh, žádné překlepy ani hrubky + vysvětlující doslov).
První polovina se mi zdála dost pomalá a nezáživná, ale chápu, že to bylo nutné zlo, které vedlo k parádnímu vyprávění. I když bych možná vyměnil hlavní postavu, protože Rob je určitě zajímavější jak Frank.
(SPOILER) Hlavní vypravěč byl Francis Osbaldistone a o Rob Royi jsem se dozvěděla někdy v půlce a zas tolik o něm tam nebylo. Ale skončilo to happy endingem (Frank si vzal Dianu) takže jsem spokojená:), vůbec, ta romantika je na tom stejně vždycky nejlepší:). Nenapadá mě víc, co napsat. Ten Frank nebyl úplně špatný, ale přišel mi docela dost nemastný, neslaný (ale možná to bylo originálem).
Anglie zfilmováno 18. století Skotsko boj o nezávislost hrdinové Rob Roy, 1671-1734
1969 | Ivanhoe |
1962 | Waverley aneb Před šedesáti lety |
1935 | Rob Roy |
1985 | Nevěsta z Lammermooru |
1947 | Talisman |
Knihu jsem začala číst kvůli tomu, abych si líp zapamatovala dějinné souvislosti. Ale nedočetla jsem ji. Nešlo to. Nebyla tam jediná dějová linka, která by mě chytla a donutila mě knihu dočíst.