Dvojitý kříž
Chris Carter
Robert Hunter série
1. díl >
Čekej na smrt a modli se, ať je rychlá. Popravený vrah ožívá a pokračuje ve svém zrůdném díle. Nebo se jeho odkazu chopil šílený napodobitel? A proč? To musí zjistit ostřílený samotář, detektiv Robert Hunter s pomocí svého partnera, nadšeného nováčka Carlose Garcii. Pod luxusem a září neonů města Los Angeles kvasí zločin, temnější než noc… Detektivu Hunterovi se vrací stará noční můra – bestiální vrah znovu útočí. Tentokrát to má ale háček: pachatel, který mučí své oběti s řemeslnou zručností, byl před léty dopaden a popraven. Napodobuje ho někdo? Vrací se nestvůra z onoho světa, aby pokračovala ve svém krvavém řemesle? Nebo snad za hrůzné činy pykal nevinný? Žádná z těch možností není právě lákavá – a je na Hunterovi, aby případ vyřešil; ale možná přitom hodně ztratí. Hlavní obětí se má totiž ve čtivém a napínavém thrilleru Chrise Cartera stát právě on.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , BB artOriginální název:
The Crucifix Killer, 2009
AUDIOKNIHA
Po dlouhé době jsem si takhle poslechla detektivku a jsem nadšená. Do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo je pachatel a docela mě to překvapilo, takže velké plus.
Určitě se pustím do dalších dílů.
Je znát, že autor je "od fochu". Skvěle propracovaná zápletka. V knihovně mám celou sérii, nešlo jinak
Toto byla moje první kniha od autora Cartera a po přečtení jsem věděla, že musím mít celou sérii. Naprosto mě dostal.
Kniha se velice dobře čte. Je hezky napsaná, napínavá a popis dost nechutňácký.
Není tam moc postav, takže se v nich člověk neztrácí. Jména jsou normální, takže si na nich nezlomím jazyk. Časová posloupnost krásně navazuje.
Každou stránku jsem hltala a těšila se na další.
Vraha jsem sice odhalila, ale rozuzlení a důvod vražd jsem neměla šanci odhadnout.
1.díl
Kniha se moc dobře četla, ač zde byly popsány dost drsné vraždy. Překvapením pro mě bylo kdo byl vrah.
Knihu jsem četla na doporučení a vlastně nevěděla co můžu očekávat. Jsem ostuda, že jsem se o spisovateli nedozvěděla dřív. Děj mě neuvěřitelně bavil a čtení hrozně rychle ubývalo. Zápletka propojení mezi jednotlivými příběhy výborné promyšlené. Za mě skvělý díl až jsem si řekla sakra že nemám další díl :)
Detektív Robert Hunter a jeho nový kolega Carlos Garcia sa púšťajú do neľahkej úlohy, hľadajú sériového vraha, ktorého jediným poznávacím znamením je červený dvojkríž vyrytý na zátylku každej obete. Čo ich spája? A kto je za týmito desivými zločinmi?
Príbeh je napísaný pútavo a aj napriek jeho temnej atmosfére, sa čítal neuveriteľne ľahko. Krátke kapitoly ma udržiavali v napätí a neustále ma nútili čítať ďalej a ďalej, stranu za stranou. Koniec každej kapitoly vždy priniesol nové prekvapenie, vďaka čomu som nedokázala knihu pustiť z rúk.
Štruktúra vyšetrovania môže na prvý pohľad pôsobiť ako klasická detektívka s predvídateľným scenárom, no vďaka častým zvratom a akčnému deju ma príbeh pohltil už od prvých strán.
Zápletka je plná prekvapení a tajomstiev. A aj keď som tušila kto je vrahom, úplná pravda sa odhalila až na posledných stranách. Autor vie, ako budovať napätie a naplno využíva svoje poznatky z práce kriminálneho psychológa. Prejavuje sa to aj v realistickom popise forenzných postupov. Takže zabudnite na sci-fi technológie zo CSI,tu vás čaká poctivá práca detektívov (v niektorých momentoch síce trochu zrýchlená...asi).
Čo však knihu skutočne odlišuje, sú realisticky napísané postavy. Robert Hunter je zázračné dieťa kriminalistiky, s výnimočným talentom na pozorovanie, titulmi z biopsychológie a analýzy správania, no nie je neporaziteľný. Bojuje so svojimi démonmi z minulosti a ukazuje svoju zraniteľnú tvár. Hunter nie je zatrpknutý cynik, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať,naopak, na ľuďoch mu záleží viac, než dáva najavo. Výborne mu sekunduje jeho partner Garcia, ktorý do tímu prináša sviežosť a nový pohľad. Ich vzájomné interakcie dodávajú príbehu potrebnú dávku ľudskosti a občas aj humoru, čo zjemňuje inak temný dej. Preto som si aj oboch hneď obľúbila.
Na tejto knihe nemám takmer nič, čo by som jej mohla vytknúť. Ak hľadáte príbeh, ktorý vás vtiahne a nepustí, toto je presne on. Plný napätia a skvelo vykreslených postáv. Pre fanúšikov kriminálok nejde o žiadnu novinku, no ak chcete do tohto žánru eštelen preniknúť, ťažko nájdete lepší začiatok.
TOP, TOP a třetí TOP. Četla jsem už hodně sérií s různými vyšetřovateli - Joona Linna, Erika Fosterová, Kate Marshallová, Fabian Risk a mohla bych jmenovat dále, ale prostě první kniha s Robertem Hunterem byla skvělá. Od půlky knížky jsem trošku tušila, kdo za vším stojí, ale vůbec to nesnižovalo napětí knihy. Největší přidanou hodnotou mi opravdu přijde, že je spisovatelovo studium psychologie a chování zločinců, které do knížky vložil. Těším se na další díl :)
Řeknu vám, tohle byla jízda.
Nějak nechápu že jsem se k této sérii nedostala už dříve.
Takhle nějak si představuji pořádně napínavou detektivku.
I když Robert je přesně ten kýčovitý detektiv - vlk samotář s vlastními démony, vůbec mi to nevadilo a jeho postava mi byla strašně sympatická. Stejně tak jako jeho kolega.
Konečně autor který se nebojí popsat místo činu i se všemi nechutnostmi co k tomu patří. A to já ráda.
Příběh je dobře napsaný, situace a chování postav je takový lidský, uvěřitelný.
A i když jsem vraha uhádla na můj vkus celkem brzo, ani to mi nevadilo. Protože tohle jako celek, bylo vážně skvělé a já děkuji holkám za jejich společně čtení protože jinak by mi kniha ještě pořád ležela v knihovně.
Chris Carter je zárukou kvalitního a návykového čtení... Byť tohle byl v porovnání s ostatními jeden z těch slabších dílů, emoce byla pro mě téměř dokonalá. Říkám téměř, protože nějaké detaily a drobnosti by se našly. Ale to jsou opravdu jen maličkosti...
Moje druhá knížka od Cartera a musím říct,že určitě nebude poslední.Musím říct,že pachatel pro mě byl překvapením.
Chris Carter bude rozhodně můj největší objev letošního roku! Než jsem začala pracovat v knihovně, netušila jsem, že je Chris Carter ve světě krimi takový pojem. Průměrné hodnocení žádné z jeho knih na DK nekleslo pod 90 %, což je prostě neskutečné. A já si říkám, proč jsem se do nich nepustila už dávno...
Nakonec jsem se k nim dostala ve formě audioknih a jsem nadšená. První díl ze série s Robertem Hunterem je neskutečně napínavý a místy dost brutální thriller s fantastickou zápletkou, jejíž rozuzlení jsem absolutně neodhadla. Zamilovala jsem si oba detektivy a když případ sériového vraha začal být pro ně více osobní, úplně mě mrazilo v zádech a měla jsem o ně opravdu strach.
A vlastně mi to hodně sedlo i díky perfektnímu audio zpracování. Jakub Saic knihu namluvil výborně, nedokázala jsem se od ní odtrhnout a dokázala jsem poslouchat x hodin v kuse, což se mi u audioknih zas tak často nestává.
(SPOILER)
Příběh je napínavý, plný zvratů a do poslední chvíle jsem neodhalila, kdo je vrah. I když jsem měla určité tušení, že by mohlo jít o nějakou konkrétní spojitost, nikdy jsem si nebyla jistá, jak přesně to všechno zapadá do sebe. Tento moment překvapení a neustálé přemýšlení mě bavily a udržovaly mě ve střehu.
Zajímavá byla i zápletka s vraždou, která s případem souvisela jen zdánlivě, což jen přidalo na celkové atmosféře nejistoty.
Samotný závěr knihy odehrávající se na pitevně přinesl nečekaný zvrat, který mě zasáhl a dodal příběhu další emocionální hloubku. Knihu určitě doporučuji všem, kdo mají rádi promyšlené a napínavé thrillery. Těším se na další díly.
(SPOILER) Ze začátku jsem byla hodně nadšená, žádný nesmrtelný Harry Hole, ale vcelku normální detektiv. Jak jsem se zmýlila! Ale četlo se to dobře, zhltla jsem to za dva dny, i když od půlky jsem se tak nějak pousmívala některým nelogickým věcem, krokům detektivů, apod. Tušila jsem, že ta ženská do toho bude nějak zainteresovaná, ale že až tak? Jak to sama mohla fyzicky dokázat? Úsměvné.
Když už nevíte, co číst, dejte si znovu Cartera od začátku.
Je totiž skvělý. A návykový. A zaručeně vás dostane z každé čtecí krize.
Po Los Angeles sa pohybuje nebezpečný vrah, ktorý svojim obetiam vyrezáva do tela znak dvojitého kríža. Na základe šťastnej náhody je chytený, no vraždy o dva roky neskôr začnú nanovo. Detektív Robert Hunter bude musieť prísť na to, či ide o napodobiteľa alebo sa im skutočného vraha nikdy nepodarilo dostať.
Dlho hľadám detektívnu sériu, ktorá by ma dosť zaujala na to, aby som sa pustil aj do ďalších častí a neostal len pri tej prvej. A zdá sa, že som po detektívkach ako Němý křik od Angely Marsons a Kanibala z Nine Elms od Roberta Bryndzu našiel konečne niečo, čo mi v rámci detektívok naozaj sadlo. Dvojitý kríž od Chrisa Cartera má skvelé duo detektívov a na rozdiel od podobných kníh nerozoberá nejak extra ich (dávnu) minulosť, ale naozaj sa dej sústredí predovšetkým na pátranie po psychopatickom sériovom vrahovi. Už od začiatku je jasné, že pôjde o veľmi nebezpečného jedinca, ktorý sa nebojí zahrávať si ani so samotnými vyšetrovateľmi. Autor to naozaj napísal veľmi dobre tak, aby čitateľ netušil do posledného momentu, kto za vraždami stojí. Ani ja som nemal žiadny tip počas čítania a musel som čakať na autorove odhalenie. Finále naozaj stojí za to a je tu hneď niekoľko nečakaných zvratov, no mohlo byť trochu dlhšie. Napriek tomu za mňa ide rozhodne a vysoký nadpriemer v rámci žánru.
Dielo by mohlo byť tiež dobrým materiálom k sfilmovaniu a dúfam, že sa toho raz niekto chopí. Údajne si celé séria drží podobnú kvalitu ako prvý diel a preto som rozhodne zvedavý aj na ďalšie časti.
(SPOILER)
Kniha velmi čtivá. Moje třetí na kontě od tohoto spisovatele, byla jsem totiž poučena, že to mám číst popořadě. Tak jsem tak udělala a huuustý. Líbí se mi, a ne, nepřijde mi, že je to slabý odvar... Šťavnatý to bylo krásně, četlo se skvěle a už se těším na další díl.
Musim se ale pochlubit...
Jak pravil Morris v Madagaskaru: "Na tom týpkovi s tim divokým harém se mi pořád něco nezdá...."
Ty vaďo, první thriller, kde jsem vraha tipla správně. Hustý...
detektivní a krimi romány sérioví vrazi
2013 | Dvojitý kříž |
2016 | Zloba |
2015 | Jeden za druhým |
2013 | Noční lovec |
2016 | Já jsem smrt |
Perfektní styl psaní, zápletka velmi povedená, děj krásně odsýpá. Jsem rád, že jsem na knihu narazil. A vzhledem k počtu pokračování budu mít teď na nějaký čas, co číst.