Inferno - Peklo

Inferno - Peklo
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169710/mid_robert-langdon-inferno-peklo-qaB-169710.jpg 4 4462 4462

Robert Langdon série

Vzrušujúci život Roberta Langdona pokračuje! Známy a uznávaný symbolista sa tentoraz ocitá v srdci Talianska, kde sa rozpúta napínavé dobrodružstvo okolo jedného z najtajomnejších literárnych diel v histórii. Langdon sa musí postaviť tvárou v tvár súperovi, ktorý ho zavedie do sveta klasického umenia, tajných chodieb a futuristických zbraní. Kľúč na nezodpovedané otázky je skrytý medzi riadkami Danteho Pekla a symbolista sa opäť vrhá do boja s časom, aby odvrátil skazu sveta...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Inferno, 2013

michde01
31.01.2014 4 z 5

Začala jsem číst s velkým očekáváním,ale přiznám se, že do 80.kapitoly mě to příliš nebavilo. Pak to nabralo ovšem klasický Brownovský spád a věci nabraly směr, který by čtenář neočekával. Dávám čtyři hvězdy za ten brilantní závěr a zajímavé informace, které jak už je zvykem v Brownových knihách vždycky jsou.
Jen mě mrzí,že jsem se nedozvěděla, proč neměla Siena Brooksová vlasy... ;-)

Mako123123
30.01.2014 4 z 5

Ethan Hunt? hmmm... Jason Bourn?... vlastne nie: je to len univerzitný profesor Robert Langdon... občas som zabúdal že to je len obyčajný človek a nie špeciálne vycvičený agent. Už po 4.-krát rieši záhadu/hrozbu ľudských dejín. Už po 4.- krát mu asistuje celkom nová, mladá, atraktívna, atletická a múdra (až príliž) žena. Už po 4.-krát po ňom ide nejaká zle naladená organizácia. No nebol by to James Bond... aha prepáčte, Robert Langdon, keby sa i v tej najzapeklitejšej situácii neobjavil v blízkosti tajný rebrík, tajný výťah alebo tajný tunel pomocou ktorého sa hl. hrdina v spolupráci s partnerkou (ktorá má rovnako nadľudskú výdrž ako i on a ani sa nepotkne... no vlastne iba raz,- pri konci, a aj to urobila náročky) dostanú do bezpečia... aspoň zatial. Kakať, cikať alebo nebodaj jesť, či piť... o tom si môžu nechať zdať. A prečo nešli aj do Ríma? Ved tam kedysi chvíľu žila Danteho babka... to by isto malo nejaký súvis. Vrátnik by si isto spomenul že pred 175 rokmi do steny domu Danteho babky, vložil niekto v kapucni, nejaký záhadný predmet... nie? (nevydarený pokus o vtip) .
Dej ma párkrát iritoval, tie dlhé opisy výzorov a histórie miest by mohli byť zredukované hoc i o polovicu ale až na toto a vyššie mnou spomenuté aspekty bola kniha fajn.
Páčilo sa mi: zápletka- charakter konfliktu, že tam nebol happy end ba ani romantický (Langdon sa už nevychrápal s jeho novou sekundantkou), napínavosť, pútavosť, atd... čo sa týka toho charakteru konfliktu: s týmto má táto kniha u mňa väčšinu bodov... fakt zaujímavé a celkom dobrá téma (sám som sa ňou (touto problematikou preľudnenia) amatérsky v súkromných úvahách zaoberal a dospel som k tomu istému záveru) ... takže kvitujem. Páči sa mi ako D. Brown stále rýpe do takýchto vecí- apokryfy a konšpirácie :D
Takže u mňa 4/5

zpevSusannah
30.01.2014 3 z 5

Tak já ti nevím, Jelimáme. Strašně moc jsem se na tuto knihu těšila a teď musím s politováním říct, že mě malinko zklamala (proto 3 hvězdičky). Asi jsem čekala, že to bude vyvrcholení předchozích knih a ono ne. Opět dlouhý hon po symbolech, opět krásná pomocnice, opět nesmrtelný klikař Langdon.
Abych nebyla tak kritická, tak určitě je to čtivě napsané, to ano. Navíc velice oceňuju hloubku myšlenky této knihy, která donutí člověka, se nad touto otázkou zamyslet.

Anidlo
29.01.2014 2 z 5

Bohužel asi zatím podle mého názoru nejslabší kniha s profesorem Langdonem. Přišlo mi to hrozně utahané, postavy stále běhají sem a tam a občas se Langdonovi podaří rozluštit hádanku. Občas mě ty "náhody", když profesor rozluštil nečekaně další záhadu až rozesmívali. Bohužel mi nesedlo ani téma, stále jsem měla pocit, že by se tohoto tématu někdo mohl chytit a proměnit jej v realitu. Doufejme, že ne :). Konec byl však překvapivý a asi jako jediná část knihy mě dokázal vtáhnout do děje.

efka.saf
29.01.2014 5 z 5

Podle mě opravdu hodně povedená knížka, v mých očích se Brown se svojí Langdonovskou sérií dostal o podstatný stupeň výš, než byl se Ztraceným symbolem. Přesto, že si autor zachovává svůj styl rukopisu, myslím si, že nějaké ty drobné změny zde určitě oproti jiným knížkám najdeme.

Tentokrát se švarný kunsthistorik a symbolog Robert Langdon probírá v nemocnici se šrámem od střely na hlavě a než se stihne vůbec rozkoukat, už se po něm zase střílí. Díky mladé doktorce se mu podaří uprchnout a začíná hon doslova za Dantovským peklem :). Opět se Langdon se svojí "průvodkyní" a zachránkyní dostával do (a hlavně ze) situací, do kterých by se normální smrtelník asi nikdy nedostal, ale tak to by asi nebyl Brown, aby svému čtenáři nenabídl notnou dávno akčna. Děj plyne tak nějak průměrně svižně cca do poloviny, od poloviny se ale všechno zamotává a zamotává, až se člověk nestačí divit. Já osobně oceňuji jak samotný závěr (tzn. že to Robík nestihl), ale i to, že žena, která tentokrát bojuje po Langdonově boku, není superbohyně (tak trochu je, ale tentokrát myslím alespoň vzhledově), která nakonec skončí s Brownovým supermanem v posteli.
Samotná zápletka se mi opravdu líbila, Danta a jeho Peklo mám ráda a nemyslím, že by se s tím DB popral zrovna špatně. Tradiční popisy architektury a umění Itálie byly opět čtenáři předkládány v notné dávce a jako vždy skvěle dokreslovaly celý děj. A samotná pointa? No, Brown nikdy nebyl troškař a tato kniha to opět dokládá. Rozhodně by měla nutit čtenáře k zamyšlení, protože nadhozený problém je bezesporu hodně aktuální.

yoko22
28.01.2014 5 z 5

Brown nezklame. Napínavý děj s pro mne nečekaným rozuzlením a závěrem. Nutí k zamyšlení i po přečtení...

janto
27.01.2014

Výborné jako vždy...

brabofka
27.01.2014 3 z 5

Panu Brownovi patrně dochází dech. Inferno bylo tak nějak skoro inferno. Kam se poděly ty akční napínavé pasáže, kde se mísila akce, napětí s popisem míst a historických faktů? Kdyby autor z knihy nechal jenom popisy míst, byl by z toho zajímavý a na daná místa lákající průvodce. Takhle? Uprostřed honičky (nebo útěku) čtete 2-3 strany o tom, jak která budova vypadá, co se v ní stalo, kde se nachází.... A pak už tak nějak to napětí opadá.... Kruci, kde je to legendární RL, který stihnul unikat policii pařížskými uličkami a ještě přemýšlet nad tajemným kódem mistra Leonarda? No takhle knížka možná uchvátí ty, jež nečetli autorovy předcházející knihy. Ti, co jsou již obeznámeni a těší se na další akci, honičky budou tak nějak zklamáni jako já. Prostě Inferno je inferno. Navíc tam chybí to kouzlo toho nového, tajemného a napínavého, které najdeme v Šifře, Andělech a trochu i Symbolu. No pane Browne, buď napíšete zase knihu která nebude na 250 stranách průvodcem slunné Itálie (z 420 celkových) nebo zapadnete do šedi a unylosti a boom Roberta Langdoma upadne. Protože autorů, kteří píší podobně jako vy (Ch. Kuzneski) nebo zcela jinak je tu pořád dostatek! Dávám 3h za toho Roberta, byť mu už dochází trochu dech. Ale upřímně, přečíst Inferno jako první, váhám na tím zkoušet další knihy :-(

jiri77
24.01.2014 5 z 5

Opět skvělé oddechové čtení,které je ještě obohaceno postřehy o umění a památkách Florencie,Benátek a Istanbulu.Kniha mě velmi bavila .Inferno splnilo mé očekávání a je podle mě nejlepší Brownova kniha.

Shardlake
23.01.2014 4 z 5

Opět čtivý příběh, ve kterém se nyní putuje s profesorem Robertem Langdonem Itálií po Florencii, Benátkách až nakonec skončí až v tureckém Istanbulu.

Evišťátko
22.01.2014

Tak to je po dlouhé době knížka,kterou jsem nebyla schopna dočíst.Celkový dojem z knihy by se dal shrnout jedním slovem: lacinost.Co však oceňuji je schopnost autora nadchnout čtenáře pro krásy Itálie.Ale ač jsem se snažila sebevíc,k dosažení poslední stránky jsem se nedonutila.

opal_k
22.01.2014

Hlavní vlastností všech brownowských padouchů je rozvinuté ego, které je nutí předvést lidstvu, jak jsou chytří. To dává šanci geniálnímu Langdonovi padoucha vypátrat a - až dosud - jeho plány za vteřinu dvanáct překazit. Proč to (sakra) ti padouši dělají? - kdyby byli zticha, mají vystaráno a úspěšně dopadouchováno. A teď - POZOR SPOILER - ovšem i Langdon přišel tentokrát pozdě, jen nám objasnil, co a kde se stalo...
A abych udělala čest svému nicku, ještě jedna kacířská myšlenka: je padouch opravdu padouch? Mně připadá, že to vyřešil docela humánně...
A nyní v klasičtějším duchu: ta honička po florentských palácích byla poněkud zdlouhavá, ale musím připustit, že když se děj přenesl do posledního města, vzhledem k nedávné návštěvě tamtéž jsem si to celkem užila. Jenom to konkrétní místo činu mne napadlo dřív, než Langdona (heč)(ale to by to pak bylo moc krátké, že).
Komu připadají všechny knihy podobné, doporučuji Deception Point (Pavučina lží či Anatomie lži). Ať je, jaká je, je jiná; mně se docela líbila.

lucin_a
21.01.2014 5 z 5

První kniha, kterou jsem od Browna četla. Pokud spousta z Vás říká, že předchozí knihy jsou mnohem lepší, nemohu se dočkat... a vůbec nelituji stráveného času s touto knihou. Za mě jednoznačně 5*.

Jitush
21.01.2014 4 z 5

Tato kniha je v porovnání s předchozími pro mě asi zatím nejhorší, místy jsem se do jejího čtení musela nutit a děj mě jakžtakž pohltil až v poslední čtvrtině knihy. I tak ale nebyla špatná a rozhodně měla zajímavý námět, možná, že kdybych jí četla jako první od Browna, byla bych z ní nadšená, ale takhle už mi všechny přijdou dost podobné.

zulvisek
20.01.2014 4 z 5

Take ja jsem se na Inferno moc tesila.Bohuzel,me tato kniha docela zklamala.Od predchozich knih jsem se nemohla odtrhnout a dej me vzdy pohltil.U Inferna tomu tak nebylo....

lufi-peace
20.01.2014 4 z 5

Na Inferno jsme se moc těšila a nezklamalo mě. Sice je pravda, že občas už tak trochu vím, co od pana Browna čekat, takže už to místy není tak napínavé, ale i tak je to paráda. Moc se mi líbí hlavní téma, opět spousta zajímavých symbolů, Robert Langdon a zajímavý závěr!

harris66
20.01.2014 5 z 5

super čtení,jako vždy

Matuch
20.01.2014 4 z 5

Byla to moje první kniha od Dana Browna, takže musím říct, že se mi líbila, ale slyšela jsem od více lidí, že to není jeho nejlepší. Tudíž se mám zřejmě na co těšit :)

Brus
18.01.2014

Čtu, čtu a nějak se nemůžu začíst. Předchozí knížky mě nadchly, tady přečtu odstavec a nevím, co jsem četla. Musím znovu. No, znám se. Já ji zdolám, ale zatím mě prostě nějak nebaví. Něco mi v ní chybí. Uvidím, jaký z ní budu mít pocit, až budu na konci.

Dáda4
16.01.2014 4 z 5

Téma zajímavé - k zamyšlení. Přiznám se však, že mne kniha zklamala. Díky recenzím jsem opravdu očekávala "autorovu nejlepší knihu", ale bohužel se jednalo o obdobnou zápletku jako v předchozích. Myslím si, že pokud by ji člověk četl jako první knihu Dana Browna, byl by asi nadšen.