Robinsonka
Marie Majerová
Dnes už klasický román pro dospívající dívčí mládež. Patnáctiletá studentka Bláža po náhlé smrti své matky musí samostatně řešit problémy a bojovat s překážkami, být neustále ve střehu na svém opuštěném ostrově. Tímto ostrovem není nic jiného, než ztichlý domov: dravou zvěří, nepřáteli a divochy, jež na Robinsonku číhají, jsou prosté a všední úkoly jako vaření, úklid, nákup, praní. Když Bláža sama přiloží ruku k dílu, ocení nejen někdejší matčinu péči, ale začne i doceňovat manuální práci. Mladičká studentka, pyšná na svoje vzdělání, se naučí respektu k prosté služebné, jejíž vysokou školou byly život a práce, a která svou dobrotou a laskavostí pomůže Blaženě jako věrný Pátek překonat všechna nebezpečí... celý text
Robinsonku jsem si vybrala do čtenářského deníku. Zezačátku se mi moc nelíbila, ale pak jsem si jí docela oblíbila. Je hezká i jako film. :)
Robinsonku jsem jako malá měla dost ráda - jak se vypořádat se zdánlivě neřešitelným a přitom se vlastně nenechat okrást o dětství. Naštěstí i dobrého konce se čtenář dočkal...
Knížku jsem jako malá četla několikrát a vždy se mi moc líbila. A říkala jsem si jak bych to zvládla já, zda bych byla taky tak dobrá a odvážná. Ted v dospělosti má člověk jiný pohled, ale i tak je to zajímavé čtení.
Bylo zajímavé sledovat, jak odvážně čelila Bláža všem nástrahám domácnosti a jak skvěle nakonec vše zvládla. Myslím že za to, i za to, jak se s celou situací vyrovnala, jí můžeme obdivovat. :) Knížka se mi líbila, i když některé pasáže nebyly zrovna nejzábavnější... :)
Přestože jsem kluk, v boji s domácími pracemi mi byla hrdinka knihy vzorem. Ikdyž mám občas pocit, že bych se místo luxování raději obklopil palisádou, a vzdoroval náporu rozzuřených domorodců (manželky a hladových koček x)
Dodnes si vzpomínám na děj této moc hezké knížky. I když byla povinnou četbou, měla jsem ji moc ráda.
Překvapilo mě, že tahle kniha je tak málo hodnocená a ceněná, četla jsem jí už dávno, ale pamatuji se, že na mě dost zapůsobila, jako na mladou holku, která nevěděla zcela nic o životě, natož o takových starostech. Kdo z mladých by to dnes dokázal ? Pořád hodně záleží na rodině a výchově v ní.
Krásná knížka o mladém děvčeti, které se po smrti matky musí starat o chod domova a utíká do světa fantazie. I když je kniha tendenčně napsaná, je milá a věřím, že dívkám se bude líbit i v dnešní době.
Když jsem knížku četla, bylo mi asi devět let a tehdy se mi celkem líbila. Její tendenčnost jsem asi nechápala, takže jsem vnímala příběh jako takový. Nebyla jsem nikdy velká čtenářka dívčích románků, moc srovnání nemám, nicméně to málo, s čím srovnávat můžu, bylo skoro vždy horší.
S tak obrovským odstupem si nedovolím knihu hodnotit.
Souhlasím s Pajdulkou.Možná by některým neuškodilo Robinsonku si přečíst....Kniha na tu dobu dobrá.Líbila se mi.Proč ,ne?Sic smutná ale pravdivá.
pro děti zfilmováno česká literatura pro mládež úmrtí v rodině dívčí romány klasická literatura
1984 | Robinsonka |
1977 | Havířská balada |
1958 | Panenství |
1951 | Siréna |
1975 | Nespokojený králíček |
Je to pěkná knížka, ze začátku trochu zdlouhavá, nudná, nakonec mě ale moc bavila :)