Zimní oheň
Anders de la Motte
Roční období série
Rok 1987, den svaté Lucie, městečko na jihu Švédska. Oslava v místní tančírně skončí tragicky – požárem a smrtí jedné dívky. Vyšetřování případu znesváří obyvatele, zbortí přátelské i rodinné vztahy a vyústí v přiznání jednoho mladíka ke zločinu. Třicet let poté se na místo neštěstí vrací Laura Aulinová, která sem do oné noci jezdila k tetě Heddě do její chatové osady. Zjišťuje, že tehdejší událost rozděluje místní dodnes. Že v městečku řádí žhář, jehož útoku se možná nevyhne ani Heddina osada. A že teta krátce před smrtí patrně objevila něco, co může vrhnout světlo na starou tragédii, ale i vrátit Lauře paměť na onu osudnou noc, která všechno změnila. A přinést vzpomínky, ze kterých čiší děs¬…... celý text
Jaro, léto, podzim, a zima je tu. Byl jsem zvědavý na příběh, stejně zvědavý jsem ale byl na dodržení (už počtvrté) autorovy šablony: žena středního věku, chytrá, bystrá, krutě poznamenaná životem, se objeví ve švédském zapadákově a rozkrývá staré tajemství, o jehož vyjasnění někteří místní moc nestojí. Ano, Anders de la Motte splnil zadání - i tentokrát jsem si užil jeho dílko, znovu mírně detektivní, chytře vymyšlené, zručně napsané, sympaticky překombinované, a hlavně - velmi čtivé.
85 % (zatím 605 hodnocení s průměrem 91 %).
…
„A co se teda stalo?“
Hedda pokrčila rameny.
„Zamilovala jsem se.“
„Do koho?“
„Do kluka s kytarou. To je klišé, co?“...
Laura se po smrti tety vrací na místo, kde kdysi trávila každé prázdniny, ale kde se již třicet let neukázala. Důvodem byla tragická událost, která všechno změnila. Nyní zdědila tetin majetek a jejím návratem se spustí nová vlna nevysvětlitelných žhářských útoků a smrtí. Dávná tajemství vyplouvají postupně na povrch, a Laura samotná se dostane do nebezpečí. Tento díl se mi líbil asi nejvíc.
V této knize mi dost dlouho trvalo, než jsem se začetla. Potom se ale děj dostává do obrátek a jsou tam i překvapivé momenty. Hodnotím ale pouze lepší průměr, umí to lépe.
Zase jsem si knihu neskutečně užila. Budu se opakovat, ale příběh byl napínavý, čtivý, dokázal si udržet tajemnou atmosféru. Postupné odhalování celé tragédie nám nabídlo velmi povedené a nečekané rozuzlení. Už jsem si myslela, že jsem na to přišla, ale byla jsem trochu mimo.
Na toto období je kniha ideální volbou.
Poslední přečtený díl mé nejmilovanější série vůbec!
Můžu říct, že až na Konec léta, který byl na konci trošku slabší, si všechny knihy držely stejnou úroveň. Byly psány stejným stylem a konec byl stejně nepředvídatelný, ohromující a smutný.
Hlavní hrdinka mi ze začátku nebyla tak sympatická, ale po nějaké době se to změnilo.
Tento díl byl můj třetí nejoblíbenější.
Doufám, že Anders de la Motte napíše ještě nějaké podobné knihy, mohla bych je číst pořád!!
Tenhle konec jsem opravdu nečekala. Autor u střídání časových rovin opravdu ví co dělá a děla to moc dobře...
1. Smrt přichází na prohlídku, 2. Smrt číhá na jarmarku, 3. Konec léta, 4. Podzimní případ, 5. Zimní oheň... opět přečteno za chvilku a opět překvapení v rozuzlení, už teď se těším na další příběh
Po dlouhé době příběh který mi sedl.I když už to přeskakování v čase je dosti otravné.A na konec vyplyne ,že šlo o něco úplně jiného (narození Laury) a oheň byl jen podružná událost.
Nevím, jak to ten Anders De La Motte dělá, ale jeho knihy mě vždycky tak vtáhnou, že je mám do 5 dní přečtené a tahle nebyla výjimkou. Byla jsem k ní skeptická tím že jsem ji četla teď v květnu a ne v zimě ale vůbec to ve finále nevadilo protože z ní místy dost mrazilo. Dobrý psychothriller akorát mě štve, že jsem z této série přečetla fakt všechny knížky, protože byly tak dobré. Nejvíc mě bavila Steph a ten konec ten jsem teda vůbec nečekala. Nejvíc se mi teda ze série líbil Podzimní případ
Pan spisovatel. Třetí příběh série a opět povedený. Stará tajemství, psychicky rozbité postavy, kostlivci ve skříni. K tomu nádherná příroda a mé oblíbené střídání minulost/současnost.
Podzimní případ za mě lepší, ale v daném žánru je i tato kniha top.
Příjemné čtení, kde se minulost střídala s přítomností a příběh se hezky rozplétal. Hvězdičku ubírám za konec, to že osoba nebyla správně identifikovaná tehdy a ani v průběhu let, mi přišlo poněkud přehnané. Ale jinak určitě doporučuji.
tento díl mě bavil, i když souhlasím s předešlými komentáři, že konec byl až moc překombinovaný
(SPOILER) Moc se mi kniha jako celek nelíbila. Částečně jsem si za to asi mohl sám, četl jsem knihu bezprostředně po skvělém Podzimním případu od stejného autora. Kniha je založena na stejné zápletce ve smyslu kostlivci ve skříni po tragické akci teenagerů a tady je to zpracováno znatelně hůře. Např. je nevěrohodně podáno, jak se z hlavní hrdinky, která je kvůli přestálým událostem uzlíčkem nervů, se přes přibývající šoky a nenadálé tragické zvraty stává neohrožená "vyšetřovatelka" (uvozovky proto, že není policistka), div ne ve stylu Jamese Bonda. I kvůli tomuto mě zhruba první polovina knihy nechávala v klidu (dalším důvodem pro mě byla např. nesympatická oběť, ale to je subjektivní). Na druhou stranu je pravda, že pokud dojmy z první části knihy čtenář hodí za hlavu, tak popis děje odehrávajícího se zhruba ve třetí čtvrtině knihy je strhující. Ovšem závěr knihy ve smyslu "já nejsem tvoje dcera, já jsem tvůj dědeček" je velký úlet. Hlavně to, že hlavní hrdinka, která je v rozpoznávání identit učiněný Sherlock Holmes a má na tom založeno své podnikání, nerozezná při téměř každodenním kontaktu skutečnou identitu osoby, s kterou byla v minulosti v intenzivní kontaktu. A přitom stárnoucí oběť skutečnou identitu pachatelky rozpozná po mnoha letech hned "na první dobrou" při letmém kontaktu. Kdyby to bylo alespoň na základě prořeknutí (jako to bylo nakonec u hlavní hrdinky), ale tak to nebylo, vůbec nebylo jasné, na základě čeho oběť skutečnou identitu pachatelky rozpoznala.
Příběhy,které odkrývají skrytá tajemství minulosti se mi hodně líbí. Perfektní knížka,doporučuji!
Velmi pěkně napsaný příběh. Tajemství z minulosti vyplouvají nad hladinu. Současnost se střídá se vzpomínkami na minulost.
Velmi poutavý příběh ze současného Švédska měl pro mne malou vadu v přestřeleném závěru. Těm závěrečným zvratům se prostě nedalo věřit i přes tu Černou labuť. Jinak ovšem velmi dobrý styl vyprávění o partě kamarádů, ve které doutná mnohá tajemství, některá opravdu hnusná. Čas věnovaný této knize nepovažuji vůbec za ztracený.
vraždy detektivní a krimi romány láska thrillery švédská literatura parta dětí rodinná tajemství oheň
2018 | Konec léta |
2013 | Game |
2022 | Smrt přichází na prohlídku |
2019 | Podzimní případ |
2020 | Zimní oheň |
Chtěla jsem dát plný počet hvězd, děj mě moc bavil, ale ten konec mi přišel hodně překombinovaný. Takže ubírám 1 hvězdu.