Tenkrát v Římě
Ngaio Marsh

Roderick Alleyn série
Děj románu slavné autorky detektivek nás zavede do Říma, města plného historických památek, malebných zákoutí, ale i křivolakých uliček a pochybných špeluněk. Na scénu vstupuje proslulý spisovatel, naivní dívka, pochybný průvodce, výstřední tetička, nehodný synovec, bizarní manželský pár a nakonec sám superintendant Alleyn, který je na stopě mezinárodního gangu pašeráků drog. Osudy všech postav se protnou při prohlídce podzemí římské baziliky, kdy je objevena mrtvola v sarkofágu, a události náhle dostanou spád. Drogy, vydírání i vražda umocňují napínavost příběhu, který ozvláštňuje barvité vylíčení prostředí a výstižné popisy postav.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2008 , BránaOriginální název:
When in Rome, 1968

Také jsem se dobelhala k cíli, ale zřejmě jen pro kladný vztah k autorce, jejímu laskavému způsobu psaní, vykreslení atmosféry příběhu a potřebě i v dnešní superrychlé době zpomalit, jsem si knihu celkem užila :))

Překonal jsem únavný začátek a dobelhal se k cíli. Zápletka sama o sobě není špatná, ale to trmácení k řešení je velice nudné.

Opravdu jsem ji chtěla dočíst do konce, opravdu...ale pak jsem si řekla, že život je příliš krátký, než abych ho marnila čtením nudných detektivek. Tahle se fakt nepovedla

Kdysi jsem tuto autorku hodně četla a její knížky mě bavily. Tato knížka mě však nijak nezaujala, možná proto, že se "něco" děje až v druhé půlce...
1972 | ![]() |
1988 | ![]() |
1985 | ![]() |
1970 | ![]() |
1995 | ![]() |
Velmi nenáročné čtení, nic zázračného, ani žádný propadák. Zajímavé postavičky, atraktivní prostředí, ale že by to člověk hltal a nějak více ho to poznamenalo, to tedy opravdu ne. Asi jsem čekala více, vzhledem k tomu, jak je autorka vychvalovaná.
"Patří k tomu nejlepšímu, co bylo v tomto žánru napsáno" - tak to by bylo vážně smutné.
Za dva dny už si na knihu ani nevzpomenu.
Má hezkou obálku.
Občas krkolomná slovní spojení, a že je něco "zajímací", to slyším poprvé v životě.