Zpěv v rahnoví přehled
Ngaio Marsh
Roderick Alleyn série
Detektivní román ze současnosti, ve kterém vrchní inspektor Scotland Yardu pátrá mezi cestujícími odplouvající lodi po několikanásobném vrahu, jenž rdousí ženy s náhrdelníkem a květinami a své vraždy provází zpěvem. Při pátrání, které musí probíhat většinou formou společenské konverzace a zábavy, pomáhá i promítání filmové verze Shakespearova Othella.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1972 , OdeonOriginální název:
Singing in the Shrouds, 1958
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zpěv v rahnoví. Přihlašte se a napište ho.
Autorka si od Agathy Christie požičala tie najlepšie možné ingrediencie (obmedzený počet podozrivých v uzavretom priestore, finálne rozuzlenie v prítomnosti všetkých postáv, jemný humor...), dokonca by som povedala, že v niečom ju aj predčila (skvelé budovanie atmosféry pomocou opisov, ktoré inak v textoch málokedy oceňujem), no po výbornom rozbehu to akosi začalo drhnúť, nuž a strhnúť ma nedokázalo ani rozuzlenie, ktoré bolo také akési nemastné-neslané. Jednoducho, katarzia ani "aha" moment sa nekonali, čo trochu pokazilo môj výsledný dojem, inak to však bolo celkom fajn čítanie pred spaním, skrátka taká milá starosvetská detektívka.
Klasická detektivka v retro stylu. Ač kniha měla všechny atributy, které mám tak ráda u Agathy Christie - humor, hodně konverzace, zločin v omezeném prostoru s omezeným počtem různorodých podezřelých i nakonec vedlejší milostný happyendík, přiznám se, že mě to zas tolik nenadchlo. Příliš dlouhý rozjezd, a toho zvláštního humoru až ironie tu bylo na mě až moc. Rozuzlení zvláštní a nijak překvapivé.
Věřím, že ve zdramatizované tvorbě by se mi líbilo víc, forma psaní k tomu vyloženě vybízí.
Plus za tu exotiku daleké plavby, lenošení na palubě a Las Palmas.
Pro mě první kniha od autorky, takže fajn, že jsem se s její tvorbou seznámila, vyhledávat další její knihy nebudu. To už sáhnu raději po Agatě...
Kniha Zpěv v rahnoví v seznamech
1972 | Zpěv v rahnoví |
1988 | Poslední opona |
1985 | Třikrát superintendent Alleyn |
1970 | Vejde vrah |
1995 | Nedokončený portrét |
Napínavý příběh jsem zařadila v letošní ČV - kniha z prostředí vaší poslední dovolené, protože děj se odehrává přímo na lodi. I já jsem byla a to přímo na pirátské, i když v jiném moři. Možná proto mi akniha sedla, bylo příjemné vnímat text a znovu prožívat zážitky spojené s plavbou: vlny, příjemný kapitán, mořský šum. Detektiv má za úkol vyřešit vraždy žen na lodi plující z Londýna do Afriky, které spojuje vrahova stopa - květiny. Příjemná letní detektivka, doporučuji.