Třikrát superintendent Alleyn
Ngaio Marsh
Roderick Alleyn série
Kniha obsahuje tři případy : 1. Vražda po plese — přeložila Hana Knížková. 2. Smrt v Delfínu — přeložila Olga Rychlíková. 3. Nedokončený portrét — přeložila Hana Knížková. Doslov „Třetí dáma zločinu“ napsala Hana Knížková. Vydání první.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1985 , OdeonOriginální název:
Death in a White Tie, Death at the Dolphin, Black as He´s Painted
Poklidné detektivky ve stylu Agathy Christie. Žádné krváky nečekejte, ale vše se musí vyřešit pomocí šedých buněk mozkových.
Kvalita povídek lehce kolísá, ale opravdu jen lehce ;-). Asi nejvíc se mi líbila hned první z nich Vražda po plese. Všechny příběhy jsem hodnotila jednotlivě a průběžně, jak jsem je četla. Proto už ani nezbývá moc co dodat. Snad jen to, že mne autorka zaujala a knihu jako celek tedy hodnotím plným počtem hvězdiček ;-).
Ngaio Marshová patří k velkým dámám anglické detektivky a inspektor Alleyn má všechno, co takový velký detektiv ze Scotland Yardu má mít, včetně vzdělání a původu ( aby se s ním všichni ti podezřelí gentlemani a ladies vůbec chtěli bavit). Já osobně mám nejradši Smrt v Delfínu - ale přečetl jsem od téhle autorky snad všechno, včetně jednoho příběhu kde je vrahem Zahradník (tedy on je to herec, ale jmenuje se Gardener - jo, k anglickým detektivkám patří i humor.)
Ze čtení jsem si odnesl tři poznatky: zaprvé, autorčino jméno se čte Nájou, nikoliv Ňo, jak mi bylo řečeno. Zadruhé, běloši na Novém Zélandu dávali svým dětem už v době autorčina dětství domorodá jména, a to je přece skvělé: Ngaio znamená „světlo nad vodami“. A konečně, slečna Marshová píše, opět v rozporu s tím, co jsem slyšel, dobré knihy. Navíc vaší pozornosti doporučuju výborný doslov.
1972 | Zpěv v rahnoví |
1988 | Poslední opona |
1985 | Třikrát superintendent Alleyn |
1970 | Vejde vrah |
1995 | Nedokončený portrét |
Vražda po plese: Když si dáváte napřeskáčku detektivy z edice 3x, střídáte i fonty písma, šustot jiného papíru, prostě si to užíváte trojrozměrně; s Alleynem ženoucím to po plese kupředu si fakt zaplesáte! 24/23
Smrt v Delfínu: Alleyn sice nakluše do Delfína už před premiérou, ale půl roku po ní už zakopává o mrtvolu a pátrá, jak to s těma shakespearovskýma rukavičkama vlastně bylo a komu tlačily svědomí. 2/24
Nedokončený portrét: Aha, spisovatelka naturelem divadelnice spíše sama potřebuje mít více než čtenář hned v úvodu herecké obsazení a plánek dějiště pěkně pohromadě. K orientaci v příběhu to netřeba, což platí pro všechny alleynovky ve vynikajícím výboru 3x. 6/24