Rok krysy

Rok krysy
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442077/mid_rok-krysy-OKc-442077.jpg 4 55 55

Sbírka poezie Ivana M. Jirouse, českého básníka, publicisty a výtvarného kritika, vůdčího představitele undergroundového hnutí, která podobně jako soubor veršů "Okuje" vznikla roku 2008. Dílčí stylizace do podzemního tvora umožňuje Ivanu M. Jirousovi představit život na hraně sociálních jistot, balancující na pokraji občanské spořádanosti ("chcete ze mne mít zločince - budete ho mít"). Tento způsob bytí, jakkoli může na první pohled vypadat snadně, je s léty citelným jhem. Autor ho však na sebe nakládá stále raději než konformní šmíru - a svou poezií svědčí o tom, že je to jedna z možných cest k umělecké přesvědčivosti. Úvodní verše Williama Blaka naznačují konfrontační témata i sevřenou básnickou formu, mezi řádky opět nalezneme odkazy k autorovým přátelům, zaznívají tóny bilancování a také prosté zpovědi.... celý text

Přidat komentář

Peter74
08.05.2023 4 z 5

Tento žáner nepoznám, ale páči sa mi.

666Jitka
15.11.2021 5 z 5

Nečekejte žádný konvenční nebo tradiční druh poezie - toto jsou verše undergroundového guru I.M.Jirouse zvaného Magor, ve kterých svým svérázným způsobem vyjadřuje své názory, pocity a zážitky ...

"Je nebezpečí pekel - čekej
i na tebe dojde.
Je nebezpečí pekel.
Zapomenout na všechno,
nezapomenout na nic ... "

"Východ ... Západ... Čí to byl nápad ?"


ozzak
10.04.2021 5 z 5

moc pěkná poezie

Radoľa
03.11.2020 3 z 5

Môj komentár sa vzťahuje k 3. vydaniu knihy (2016, vydavateľstvo MAŤA, Praha), s krásnym doslovom Vratislava Brabenca. Verše silné i slabé, užije si ich každý, kto má vzťah k prirodzenosti. Priaznivci maškarád typu: rock´n´roll v prírode, fanatické uctievanie výlučne undergroundu alebo iného literárno-umeleckého základu, či viazaného verša, budú sklamaní. Napriek Magorovej nespornej erudícii v dejinách umenia i znalosti českej literatúry, mám niekedy z jeho básnického diela pocit, že sa mu zdalo všetko, čo napísal na drobné papieriky, či pivné podtácky po krčmách, dobré a vhodné k zverejneniu, lebo autenticita. Osobne skôr preferujem jeho zrozumiteľné, takpovediac ľudové verše, ako nadosobné hovory k duchovnu, či spomienky na prežitky, či zážitky, známe len jemu.

Nech je ako chce, knihu som si užil, sčasti aj preto, že tretie vydanie nádherne voňalo, a tak neviem, či som knihu intenzívnejšie čítal alebo voňal. Tak pol na pol.

No a všeobecne - Magor pri osobnom styku s ním (či už ako prednášajúci, debatujúci alebo v krčme prísediaci) bol 1000x zaujímavejší aj zábavnejší ako spisovateľ. Jednoducho: čaro osobnosti.

Preto, podobne ako po dočítaní Magorových listoch z väzenia, tak po Roku krysy sa dostavilo mierne sklamanie, že toto nebolo tak perfektne autentické, ako keď rozprával naživo. Aj preto len mierne nadpriemerné hodnotenie.

Sisi11
27.07.2016 5 z 5

Kdo nerozumí básním, neměl by je číst a zbytečně je tady hanit. Neporozumění není důvodem k špatnému hodnocení. Magorovy básně jsou osobní a odkazují na jeho život a zážitky.

Verrrunka
07.04.2014 3 z 5

Tomuhle jsem taky prostě nepřišla na chuť...

pajonek
30.11.-0001 1 z 5

Magorovy knihy po očku sleduji, tohle je nic jiného, než další magorovina......