Kavárna v Kodani
Julie Caplin
Romantické útěky série
1. díl >
Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se… Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , CosmopolisOriginální název:
The Little Café in Copenhagen, 2018
Chtěla jsem zařadit do čtenářské výzvy pod "Kniha, ve které je recept, ale není to kuchařka, stejně jako dalších 79 čtenářů a HLE! On tam žádný recept není, tak bacha :D Ale jinak se mi knížka líbila, oddechovka na 2 dny. A po přečtení mám sakra chuť vyrazit do Kodaně!

Prostě romantická knížka pro ženy, začátek nic moc, pak už to bylo fajn. Nelze od tohoto druhu literatury očekávat nějakou hloubku, je to prostě oddychovka. Zalézt do peřiny, číst, dát si něco dobrého k jídlu a romanticky snít/ číst...

Příjemná oddychovka. Ale musím přiznat, že při četbě popisu kodaňských specialit, jsem naprosto přesně věděla, že opravdu nutně musím navštívit Kodaň :-)

Konečne. Konečne. KONEČNE!
Konečne som sa dokopala k tomu, aby som začala s restami zo série Romantických útekov a tak som v januári stihla siahnuť po jej oficiálne prvej časti.
Začiatok bol fajn, začítať sa do príbehu nebol v mojom prípade absolútne žiadny problém a hlavná protagonistka mi, prekvapivo, nevadila. Ba povedala by som, že mi bola aj trošku sympatická. Čo zahralo na moju romantickú nôtu bol, pracovne som to nazvala “Popoluška moment medzi ňou a jej neskorším objektom záujmu, ktorý bol skrátka a jednoducho snový a potom …
Započala časť o press tripe v Kodani a ja som začínala mať pocit, že tú knihu snáď nikdy nedočítam. I keď som si užívala popisy miest i miestnych špecialít, ktoré má autorka majstrovsky zvládnuté, nedokázala som si obľúbiť skupinku na čele s našou protagonistkou. Správali sa totiž ako banda malých detí na výlete a tak nejako som mala pocit, že sa niektorému z nich musí v každej kapitole niečo stať, aby prišiel na to, že jeho život nestojí za nič a chce to radikálnu zmenu (áno, pozerám sa na teba rozbitá hlava s problémami v manželstve).
Čo moje pocity vylepšilo a vlastne aj zachránilo moje celkové hodnotenie, bol návrat z Kodane a udalosti po press tripe. To, ako boli popísané pocity hlavnej protagonistky a ako sa rozhodla otočiť svoj život o stoosemdesiat stupňov a ísť za svojim snom. A záver, to už bola len sladučká čerešnička na torte. I keď, pre niekoho možno až príliš sladučká.

No vlastně jsem touto knihou nějak vůbec nepochopila proč se kolem této autorky nadělá tolik povyku. Mě to první půlku vážně vůbec nebavilo. A to jsem se těšila i na popisy Dánska, ale prostě se to hrozně táhlo.
3. třetina už byla docela fajn, ale chybělo mi asi víc syrového humoru a asi lepší popis akce. No... Mám z toho vlažný pocit.

Dlouho jsem se na první knížku od Julie Caplin chystala, pořád byla vypůjčená. Prostředí dánské Kodaně s útulnou kavárnou bylo uklidňující. Linka příběhu v Kodani se mi líbila více než části v Londýně.
Celkově je to čtivý romantický příběh s dobrým koncem.

Oddechovka z prostředí Dánska, která inspiruje ke zkvalitnění životního stylu a soustředění na skutečné hodnoty. Vadily mi už trochu reklamní odkazy, product placement, nevím, zda za to autorka něco inkasuje, bylo toho již moc. Kniha se četla lehce a zpříjemnila mi několik večerů.

Kate pracuje jako PR manažerka a snaží se o povýšení. Místo, které očekávala, získá její přítel, který jen využil její nápady. Kate dostane šanci ukázat, co v ní je, když se objeví potenciální nový zákazník Lars Wilden. Larsova myšlenka je převést do Anglie dánský způsob života a myšlení Hygge. Kate má za úkol sehnat několik novinářů na několikadenní pracovní výlet do Kodaně. Mezi nimi se samozřejmě objeví i jeden, který je součástí romantické linky v knize.
Kavárna v Kodani je stejně jako ostatní knihy od Julie Caplin romantickou oddechovkou. Představení života v Dánsku a zmínky o různých dobrotách vás přimějí k tomu, že máte při čtení chuť do Dánska také vyrazit a udělat si tour po Kodaňských kavárnách. A všechno ochutnat. A užít si jen tak pár dní úplné pohody. Pro Kate a ostatní je ukázkou dánské pohody Eva, Larsova matka, vlastníci kavárnu. Milující, empatická, starostlivá žena.
Kavárna v Kodani je oddechovka, ale ukazuje také, jak nemusí být vše tak, jak se zdá. I člověk, který vypadá naprosto šťastný, může být ve skutečnosti plný starostí. Že lidé mohou ukazovat ostatním jen masku, aby se chránili, aby okolí nezjistilo, jaký je jejích život ve skutečnosti. Zároveň také to, že někdy stačí jen o tom, co nás trápí, začít mluvit, začít to řešit a může být lépe.
Kavárnu v Kodani jsem četla podruhé a i podruhé ji mohu doporučit.

Opět romantická kniha, u které je hned jasné, jak skončí, ovšem doplněná o popis prostředí Kodaně, což ve mě vzbuzovalo "cozy vibes" a zvýšila mojí touhu znovu se podívat do Kodaně o 200 %. Také začínám silně toužit po otevření vlastní kavárny. Bojím se, že tento pocit ve mně vzbudí každá kniha této série. Odpočinkové čtení.

Tohle je (zvlášť v první a druhé části) taková "cozy" romantika. I když samotná romantika je tady spíš na druhé koleji. Prim tu hraje idealizované líčení atmosféry Kodaně a osobní příběhy jednotlivých postav.
Hlavní hrdinka Kate pracuje v PR agentuře a dostane na starosti organizovat pobyt skupiny novinářů v Kodani, kterou spolu s nimi postupně poznáváme. Kate mi nebyla nijak zvlášť sympatická, ale nebyla ani vyloženě hrozná. Je mírně neurotická, její hlavní starostí je práce a její povýšení. Spoustu věcí dělá prostě proto, že se to od ní očekává. Skupinka novinářů byla nejdřív celkem rozmanitá, nicméně postupně se jim odloupávají jejich ochranné společenské obaly a zjišťujeme, že jsou vlastně všichni trochu podobní. Nakonec je pro všechny ta 5denní cesta svým způsobem ozdravná.
V třetí části knihy se dostáváme zpět do Londýna a konečně dostává trochu více prostoru romantika Kate a Bena. Mě ale tato část moc nebavila - část odehrávají se v Kodani během novinářského výletu byla sice velmi prvoplánová, ale zábavná a odlehčená - naopak londýnské pokračování najednou tu lehkost postrádalo a samotná romantika byla obyčejná až nudná (a asi nejhůř napsaná erotická scéna z toho, co jsem dosud četla).
Je to odpočinková kniha s relativně příjemnou atmosférou, která neobsahuje žádná hluboká dramata. Nevidím ale žádný důvod ji někomu dalšímu doporučovat v té záplavě romantických knih, které neustále vycházejí. Mám pocit, že k popularitě této série u nás přispěly hlavně ty krásné české obálky a nadšené vyprávění jisté knižní influencerky ;-)

Bylo to milé čtení, ale čekala jsem od toho víc vzhledem k tomu, jaký je okolo autorky a Romantických útěků boom.
Nebilo to špatné - to ne, ale vůbec mě to do sebe nevtáhlo a tak nějak nemám nutkání hned číst další díl...

Absolutně nechápu, co na tom lidí vidí. Hrdinka má být ambiciózní, ale sebeúctu má nejspíš pod bodem mrazu. Protože jinak si nedokážu vysvětlit, že jsi hned na začátku knihy nechá tak strašně *** do huby.
Ale ono nevadí, že hrdinka je nesympatická. Další stránky jsou tak brutálně nudný, že to knihu stejně odložíte, stejně jako já.

Ke knize jsem se dostala, kvůli společnému čtení. Byla to moje první kniha od této autorky a nesáhla jsem špatně. Kniha se mi moc líbila, určitě budu pokračovat dalšími.
Kniha se četla krásně, nikde jsem se nesekla.
Příběh byl napsaný čtivě a dokonce jsem se do hlavní postavy tak vžila, že jsem kolikrát byla naštvaná i za ní.

Typický romantický příběh od Julie Caplinové. Přečteno na jeden nádech. Kniha má všechno. Nádherný úvod do děje, krásnou zápletku i chmury, které na cestě potkají nejeden krásný pár. Kniha zasazená z velké části do Kodaně čtenáře přesvědčí o tom, že se tam minimálně jednou musí sám podívat. Pokud hledáte odpočinkovou četbu, u které nemusíte přemýšlet, ale chcete se jen nechat unášet příběhem, Kavárna v Kodani je přesně pro vás

,,Zamilovala jsem se do něj… nevím přesně, kdy, ale teď už to vím jistě a dál to bez něj nevydržím."
Tak v Kodani by se mi zajisté líbilo.. a tito dva a jejich první setkání bylo moc romantické, zato to druhé :). Ben byl morous,ale po boku Kate se rychle měnil...a Kate te přirostl hygge k srdci a nejen ten..

Ne vyloženě nudné, spíš jednotvárné. Odpočinková literatura ve všech ohledech, které s k tomu pojí. Což není špatně.
2018 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha.
Dlouho jsem tuto sérii měla na seznamu a nakonec jsem zvolila formu audio. Neměla jsem od toho žádné očekávání, ale byla to fajn oddechovka. Sice od začátku je jasné, jak to celé dopadne (jako u většiny knížek tohoto typu), ale i tak mě to bavilo.
Nejvíc mě bavila část Kodaně, kde popisovala město a jednotlivé památky. Rozhodně mám chuť se tam podívat. Co se týká všemožných problému, které během cesty nastaly se též daly předpokládat. Samotný závěr mě nepřekvapil. Její pracovní prostředí mě od začátku připadalo velmi toxické. Sice sem myslela, že začne pracovat pro Larse, jak jí to nabízel. Trochu mě jen mrzí, že tam nebylo napsané, jaký dopad měl její odchod z práce na propagaci obchodního domu, na Joshe a Megan. Jediné, co se moc nepovedlo byla erotická scénka. Ta byl docela trapná.
Žádné světové dílo to není, ale na knížku pro odlehčení je to ideální. Určitě si přečtu/poslechnu další díly. K mému překvapení mi to sedlo jako ta audiokniha, jak je to "jednoduchá" knížka, tak člověk to stíhá vnímat a nemusí se na to moc soustředit a u toho dělat další věci. Takže 2v1.