Hospůdka v Praze
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
< 12. díl
Anna získala vytoužené místo stážistky v pražském pivovaru a nemůže se dočkat, až se začne učit od skutečných mistrů v oboru. Několik měsíců v samém srdci Evropy, ochutnávky vyhlášené kuchyně a nejlepšího piva na světě, to zní jako sen. Ovšem jen do chvíle, než zjistí, kdo je druhý stážista a její nový spolubydlící – Leonardo, kterého roky neviděla a doufala, že to tak i zůstane. Bude mít kouzlo Prahy takovou moc, že je znovu svede dohromady?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , CosmopolisOriginální název:
A Little Place in Prague, 2024
Celkově se mi knížka líbila. Hlavně popis Prahy, jejích zákoutí, gastro podniky i další místa, která byla zmíněna. Bonusem byla i spousta českých jídel a samozřejmě pivo všude kam se podíváš. :) Romantická dějová linka byla tentokrat slabší, ale i tak můžu jen doporučit.
Klasická Caplinová. Od začátku jasné, jak to dopadne, ale příjemná oddychovka a milá v popisu důvěrně známých míst. Jsou její knihy, které se mi líbily víc, možná ty první a taky knihy,u nichž jsem si řekla, že už to číst nebudu...Praha bych řekla, že je to lepší.. možná patriotismus. Díky za ní.
Je jasné, že tenhle díl to má hodně těžké, protože čtenář zná prostředí a tak je přísnější. Osobně jsem byla nadšená z popisu Prahy, doporučení na některé podniky, postřehy ke klasickým jídlům; nechyběl kus Moravy a mnohé další. Tady nejde nic vytknout a pokud je to pro někoho málo, pak by si měl uvědomit, že to není cestopis, ale román.
Samotný vztah mezi Leem a Annou mě však zklamal, jako by jen klouzal po povrchu, nešlo se do hloubky, chybělo špičkování plné humoru, které je pro dvojice Caplin příznačné. Větší sblížení je až ke konci, a to jen aby se vzápětí objevila dramatizace před očekávaným happy endem.
Neodpustím si také kritiku postavy se jménem Michaela. Za celou dobu knihy je to pořád Michaela, a i je tak oslovována, přitom v Čechách se jim říká Míšo, v životě jsem se nesetkala s oslovením Michaelo mezi přáteli, tahalo mě to za uši.
Po mírných zklamání z předchozích dílů jsem se opět bavila, jelikož nás autorka vytáhla ven na poznávání ne jen Prahy. I když to místy působí skoro jak od průvodce, užila jsem si to víc, než ustrnutí na jednom místě, které bylo třeba v Hradu ve Skotsku.
Mínusový prvek je pro mě romantická linka, protože mi chybělo to seznamování a poznávání. Rozhodně se nedá říct, že jsem fanoušek lezení dvakrát do stejné řeky. I přes to, že to autorka řádně vysvětlila, tu jiskru jsem tam necítila.
Leo je skvělá postava, jsem ráda, že autorka dává vic a víc prostoru rovnocenně mezi oba protagonisty. Uznávám ale, že jeho charakter je možná až moc bohémský a otevřený. I když za to takový člověk nemůže, bohužel to moc důvěry nevzbuzuje.
Anna mi ale byla bližší, i když mě místy štvalo její podřizování se. Když si vzpomenu na své mladší já, také jsem z toho "musím vyhovět všem" musela vyrůst, a začít si vážit sama sebe a svých názorů. Ale její smysl pro organizaci naprosto chápu!
Sečteno podtrženo, je to Julie Caplin, má to její šmrc a lehkost a naprosto přesně jsem věděla, co od knihy očekávat - odpočinek a příjemný pocit. Jen teda ten spor mezi majiteli pivovaru bych uvítala rozpracovanější a trošku víc vyostřený.
Do děje knihy jsem se nedokázala ponořit, chybí mu totiž jakékoliv napětí. Jak to dopadne je vám jasné na straně 14. A to příběh začíná až na deváté. Není tam žádný konflikt. Ten je pouze naznačen mezi dvěmi vedlejšími postavami majitelů konkurenčních pivovarů, když je mezi řečí zmíněna krádež dědictví, což se ve výsledku nakonec jen přejde a celý spor zažehná jedna dobře uvařená večeře. Úplně do ztracena také vyšumí Annin problém s příliš kontrolující rodinou. Čtenář je s ním seznámen, a to je tak všechno. Celou dobu jsem se nemohla ubránit myšlenkám na Čechovou pušku na zdi.
Celé v recenzích.
Hospůdka v Praze je další příběh ze série romantických útěků od Julie Caplinové.
Už od první stránky je dost patrné, jak se autorka do našeho hlavního města zamilovala. A nejen do něj. Musím přiznat, že sekce z Mikulova mě chytla za srdce (trošku spoiler).
Angličanka Anna touží po tom, aby mohla vařit své vlastní pivo a přihlásí se proto na stáž v pražském pivovaru. Její nadšení brzy pohasne, když velmi brzy zjistí, kdo bude jejím spolubydlícím a taky konkurentem o hlavní cenu stáže.
Atraktivního Leonarda neviděla dlouhá léta a tak nějak doufala, že tomu tak i zůstane. Však jeho pivo nezajímá, tak co tu dělá?? Jak celý příběh dopadne si přečtete v této knize, kterou autorka psala zvlášť pro nás, její české fanoušky.
Další zastávkou série Romantické útěky je Praha. Věřte, že pokud jste romantická duše a ještě k tomu patriot, tak vás ta procházka tajemnými pražskými uličkami a útulnými hospůdkami s výborným pivem bude bavit.
Hospůdka v Praze od Julie Caplinové je dalším milým příspěvkem do její série romantických příběhů zasazených do okouzlujících míst po celém světě. Tentokrát nás zavádí do malebné Prahy, kde se mísí vůně piva, české kuchyně a špetka nostalgie s druhou šancí na lásku.
Julie Caplinová skvěle zachytila jedinečné kouzlo Prahy – od dlážděných ulic, malých pivovárků až po autentickou atmosféru českých hospůdek. Popisy místních jídel, piva a každodenního života v hlavním městě dodávají příběhu hřejivý a realistický nádech, díky kterému si čtenář připadá, jako by se sám procházel Prahou.
Vztah Anny a Leonarda je plný nostalgie, nevyřčených emocí a druhých šancí. I když příběh začíná s jemným napětím a obavami z minulosti, postupně se rozvíjí v milou a nenásilnou romantiku. Jejich dynamika je přirozená a příjemná, i když je místy předvídatelná – což ale k oddechovému žánru patří.
Zajímavým prvkem je zasazení příběhu do pivovaru, což přináší osvěžení do klasické romantické zápletky. Anna jako stážistka, která se chce naučit mistrovskému řemeslu, působí odhodlaně a její zaujetí pro pivovarský svět je sympatické. Tento aspekt dodává příběhu hloubku a příjemně kombinuje romantiku s profesním růstem hlavní hrdinky.
Caplinová píše lehce a čtivě, takže se kniha čte jedním dechem. Tempo příběhu je vyvážené – od počátečního napětí mezi Annou a Leonardem až po postupné rozplétání jejich vztahu a osobních snů. Některé vedlejší linky by si ale zasloužily více prostoru a propracování, aby příběh působil ještě celistvěji.
Přestože je děj předvídatelný a romantická linka nabízí klasická klišé druhých šancí a vzájemného porozumění, vše je zpracováno s takovou lehkostí a milým přístupem, že to příběhu nijak neubírá na půvabu.
Příjemným příběhem nás provází opět Veronika Lazorčáková, na kterou se už snad i s každým dílem Romantických útěků i těším. Celý poslech trvá 10 hodin a 35 minut.
Hospůdka v Praze je příjemný romantický a oddechový poslech, který potěší fanoušky Julie Caplinové i milovníky příběhů zasazených do krásných míst. Ať už vás zláká kouzlo Prahy, pivovarské prostředí, nebo milostný příběh, tato kniha je ideální společník na klidné večery.
Do knih této autorky jsem se zamilovala. Některé se mi líbí víc některé míň, Hospůdka v Praze patří mezi TOP. Přečteno jedním dechem, za jeden večer. Nemohla jsem se odtrhnout.
Matička Praha a romantický útěk s číslem 12. Opět jsme se nevyhnuli klišé, jako je modrooký blondýn s mramorovým tělem, ale kdo by se zamiloval do plešatějícího "pupkáče", že? :) Ovšem v českých luzích a hájích by to znělo trochu více realisticky. :) Romantické útěky, ale nečteme kvůli reáliím, že?
Za mne opět vyvedená obálka. Bonus v příbězích je jídlo, pití a tipy kam na výlet :)
Poslouchala jsem jako audioknihu k práci. Tedy jako knížku, u které nemusíte moc přemýšlet. Tohle kniha splnila na výbornou.
Shrnula bych to jako romantický turistický průvodce pro cizince.
Romantické útěky od Julie Caplinové jsou jednou z nejúspěšnějších romantických sérií na trhu... Sama k ní mám takový průměrný vztah, jako oddechovky jsou autorčiny knihy moc fajn, ale řadím je zkrátka jen do "čtení po práci", když chci vypnout. Když ale autorka oznámila, že další kniha v sérii bude z Prahy, resp. Česka, tak bylo jasné, že tu musím zkusit hned, když vyjde!
Novinka Hospůdka v Praze vypráví příběh mezi bývalými partnery, kteří se neplánovaně setkají v Praze jako stážisti, kteří se chtějí naučit připravovat nejlepší pivo na světě.
Hospůdka v Praze byla čtvrtým příběhem, který jsem ze série přečetla a zcela upřímně musím říct, že nemůžu být víc nadšenější a vlastně i překvapenější z toho, jak moc mě čtení bavilo. Byla jsem začtená, jak už dlouho ne! A to jsem měla obavy, jak autorka jako cizinka Prahu popíše a wow, byla jsem v šoku. Historické památky, čtvrti, podniky (nechyběl můj milovaný Lokál a dokonce citace z jídelního lístku). Bylo zkrátka vidět, že si autorka Prahu i další místa v Česku prošla, nastudovala (v knize se vyskytuje i TON nábytek)... A díky tomu celý příběh působil reálněji.
Co se vztahu a hlavní (romantické) dějové linky týče, tak ta byla jednoduše skvělá. Společná nevyřešená minulost patří mezi mé oblíbené zápletky a chemie mezi postavami nemohla být silnější. Skvělé!
Měla jsem možnost se s autorkou setkat na britském velvyslanectví a to mi celý zážitek jen umocnilo.
Julie Caplinová se netají tím, že Hospůdka v Praze vznikla jako takové poděkování nám, českým čtenářům a na tomto místě musím zase já poděkovat jí... za tohle krásné čtení.
P. S. Kniha končí před Vánoci, takže načasování pro vydání nemohlo být lepší.
Zatím nejslabší díl, myslím. Hodně jsem se těšila, protože Praha, přece, že jo, kdo by ji nemiloval. Ale tohle byla taková nuda, skákalo se z jednoho na druhé, bylo to kostrbaté, strašlivě korektní, příliš popisné, jak z příruček. Jedna o Česku, druhá o pravé lásce a jejích projevech. Prostě fakt nuda a zklamání.
Uf, uf. Zatím jsem nejvíc zklamaná co jsem kdy byla. Staropanenské čtení prošpikované cestovním průvodcem, kde se dobře najíst, napít a kde co vidět. Julie by psala skvělé průvodce. Ale romantické útěky.., od těch chcete utéct taky.
Julie má úžasnou moc dělat z hlavních hrdinek totálně neschopné, nevyrovnané, zapšklé, žárlivé krávy s nulovou špetkou sebevědomí. To se jí musí nechat. Všechny postavy krom Les byly extrémně nesympatické. Od hlavní hrdinky, přes její sestřenici až k přechytračené Michaele. To bylo čiré zoufalství.
Celý koncept soutěže, kam se přihlásí jen dva lidi? Byt si musíte zařídit sami? Když jedete někam na stáž? Halo? Z romantického příběhu nám sem Julie stihla zahrnout komunisty, vyvlastňování, Vietnamce a Sapu, rozdělení Československa. Proč??!
Taky mě celkem zamrzelo, že se jedná o příběh z Česka a ani jedna z ústřední dvojce nebyla odsud. Pokaždé aspoň jeden z dvojce byl z toho místa, o kterém psala. Tak proč ne tady?
“Nakonec budeme jen dva Briti co v Česku vaří pivo. Bang baby.
Čtivé to je, ne že ne, je to psané jednoduchým jazykem. Dokonce se tu Julie rozšoupla i ve spicy scéně. Palec nahoru, aspoň to nebyla jedna pusa a jinak nic.
Obálka je krásná jako vždy, ovšem i tady mám wtf moment, jako od kdy z Vltavy rostou stromy proboha?
Celkový dojem je takový, že z toho foodtour jste přežraný, a z přeslazeného konce je vám blbě, ale jinak nic.
Dávám půl hvězdy za Leovu milou povahu a hezkou obálku. A přisahám, že další útěk už číst nebudu.
Velmi čtivé, jen ten příběh byl takový zvláštní příbržděný, hlavní postavy nesympatické, na to jak jsem se na Prahu těšila, tak zklamání
Četlo se to dobře, o tom není pochyb. Pro mě to byl ovšem nejslabší díl, asi proto, že se to točilo kolem piva. Jsem opravdu,,šťastná,, , jak moc jsme pro cizince alkoholickým národem.
Romantické útěky autorky miluju, a tak jsem se na tuto knihu moc těšila. Bohužel tady přišlo strašný zklamání. První půlka knihy je úplně o ničem a v druhé půlce knihy autorka spěchá, aby všechno stihla. Kniha nemá jednu souvislou linku. Autorka skáče v čase, máme tu velké časové mezery. Musíme se tedy pořád snažit orientovat v ději. Hlavní postavy se vůbec nevyvíjí. Jsou stále stejní. Jejich traumata a problémy se vůbec nevyřeší počas knihy. Ani jeden mi vyloženě nebyl sympatický. O tématu piva, se tu dozvídáme jen málo. Vlastně jen na začátku a pak na konci děje. Tak promrhaný potenciál… A to nemluvím až o encyklopedickým výkladům o České republice. Ale popis Čech a Moravy byl krásný, to Caplin umí. Nechápu, proč se autorka odchýlila od svého klasického psaní. Těšila jsem se na ten krásný příběh od Caplin a dostala jsem tohle. Opravdu jsem z knihy zklamaná a strašně mě to mrzí.
Překvapuje me, ze lidi jsou zklamání Prahou, je to její styl, jsem rodila Prazanda a popis Prahy, jejich zákoutí, známých mist, jako železářství, vyhlášených hospod jsem si vysloveně užívala. Je krásné vidět, ze to dokáží ocenit i cizinci, je krásné, ze mela skvěle průvodce po republice a ukázali ji třeba houbaření, Palavu apod. a nejen Pražský hrad ....
Milostna linka je klasická jako u všech dílu,
Nechápu to hodnoceni, ze je to nejslabší dil, vesměs jen díky tomu, ze místní zvyky znají ...
přátelství Praha láska anglická literatura romantika jižní Morava pivovary, pivovarnictvíAutorovy další knížky
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Kniha opět splnila očekávání . Popis Prahy byl skvělý, bylo velmi zajímavé číst o místech a věcech, které člověk zná. Na knihu jsem se moc těšila a jsem ráda že nezklamala.