Rosie
Jan Hlubek
Kdo si oblíbil legendární braky z Ameriky osmdesátých let, nepochybně se zaraduje, že tyto knihy mají i českého zástupce. Klárka je nezvykle chytrá a vyspělá devítiletá holčička, která se se svými rodiči nově přistěhovala do staré vily v Háji ve Slezsku. Tatínek odjíždí s cestovní kanceláří na služební cestu a Klárka začíná trpět zlými sny. Má pocit, že v jejich domě straší. Navíc také s její starou panenkou Rosie není něco úplně v pořádku.... celý text
Hororová knížka pro děti, ale najdou se i dospělí čtenáři. Celkově se mi knížka moc líbila. Děj zajímavý, svižný, ideálně do ruky a super obálka. Za sebe můžu doporučit k přečtení.
Tuhle mini knížečku jsem slupla opravdu za chvilku. Dá se stihnout na jeden zátah, pokud máte více času v kuse. Já ji dala na třikrát.
Rosie, jejímž autorem je Jan Hlubek a pokud se nepletu jde o jeho čtvrtou vydanou knihu, spadá do brakove literatury,a tak na ni při hodnocení také pohlizim, stejně, jako tomu bylo u knihy Les od stejného autora.
Rosie má být hororem pro děti. Vypráví o devitilete Klare... No přesněji řečeno devitileta Klára vám vypráví svůj hororový příběh ze strasidelneho domu, kam se nedávno nastěhovali, a kde byla na půdě nalezana panenka:
"... s podobnou si hrávala babička, když byla malá. Má hodně bledou hlavičku, skoro bílou, hnědou barvou jí namalovali vlasy a červenou něžné rtíky. Ale hlavně! Hlavně má neuvěřitelně krásné ledově modré oči. Nelžu vám - jako studánky...
... Začala zdvihat své rozkošné ručičky. Tak opravdicky, až to působilo, jako by byla živá, jako by šlo o opravdové miminko, ale s tou bledou hlavou a skelnym pohledem... nepřirozené, až mrtvé. "
Myslím, že dětem se to opravdu líbit může, pokud mají pro strach uděláno až do té míry, že si po večerech čtou pod peřinou hororové příběhy . Je to napsané čtivě, děj je jednoduchý a svižně odsypa.
Ja si akorát nemohla zvyknout na neobvyklé výrazy. V životě jsem to nikde neviděla, a jestli to někdy existovalo, či se to používalo, nevím jestli z toho dnešní děti budou moudřejší než já.
Pr :
Hned mi zabylo lépe.
"Uvidíš, ten týden sletí jako voda,"...
Nic čemu bychom nerozuměli, ale mě osobně hlavně to "zabylo" trhá uši, oči a mozkové neurony. Prostě se mi nelíbí a nedává mi smysl.
A pak mi vadila jistá nekonzistence uvažování malé Kláry. Na jedné straně si na dům zvyká a vše je ok a po pár řádcích se třese před domem strachy, protože se jí tam nelíbí a boji se. Druhý případ nebudu popisovat, ptz by šlo o spojler
Ale jinak to nebylo špatné čtení, v jednu chvíli i docela napínavé a jestli to někdy budou číst moje děti, tak budou celé potento strachy.
Ale nebojte čtení je skutečně dětem přizpůsobeno, nečekejte žádnou krev.
(SPOILER)
Líbil se mi nápad a rozuzlení, že jde o horror pro děti, kde jsou sice duchové, ale nejde o typické klišé.
Ale jinak mám k Rosie hodně výtek. Klárka je napsaná stylem, jak si dospělí myslí, že děti přemýšlí a mluví. Takže to k ní vůbec nesedělo. Navíc má noční můry, které její matka řeší tím, že jí vezme k psychiatrovi a lupnou jí prášek. Bez vysvětlení vlastní ouji board, který navíc ví, jak použít.
Příběh je strašně zkratkovitý, skáče od jednoho k druhému, hodně se opakuje. Děti to asi bavit bude, bude je to i strašit, takže účel to splní. Ale i dětská literatura může být napsána s bez děr v ději.
Horor pro děti/mladistvé. Perfektně napsané. Dokázal jsem si představit, jak dokáží řádky působit bezpečný strach v dětské dušičce. Nelze nic vytknout.
Spíše bych upozornil na autorovu poetickou duši v nádherné větě: ,,...otřela si slzu z oka, kterou zčistajasna vyronila a která se chystala vydat se na pomalou pouť po tváři."
Na druhou stranu - délka od rozuzlení po konec knihy, včetně nějakého vysvětlení, je tedy opravdu pro nenáročné čtenáře :-D
Sice napsané pro děti, ale zajímavý příběh. Občas se mi zdálo, že jsou tam překlepy, ale mohlo to být myšleno záměrně – v mluvě dítěte.
Přestože je Rosie napsaná primárně pro děti, rozhodně by žádný protřelý čtenář hororů neměl tuhle maličkost jen tak přejít. Velmi dobře se četla, Rosie má opravdu spád a na žádné stránce nezažijete nudu.
Z knihy úplně dýchá napětí a ta pravá hororová atmosféra.
Při čtení jsem se vrátila do dětství, kdy jsme četli Stopy hrůzy pod dekou a pak se báli vylézt.
Jan Hlubek a jeho horror Rosie. Je sice určen pro mládež, ale přesto jde cítit, že se by se autor chtěl "více rozjet" .Ale pro mládež určitě zdařilý příběh.
"Rosie" je sympatická útlá jednohubka, která je inspirovaná sérií Stopy hrůzy a formou je určená pro ty menší čtenáře. Ale i přesto se jedná o příjemné počtení pro dospělé. Jan Hlubek má ovšem pěkný, vytříbený styl slohu, který nepostrádá spád i napínavou děsivost. Oceňuji zasazení příběhu do českých luhů a hájů - resp. do autorovi domoviny, jenž prošpikoval text patřičným výrazivem. Vzhledem ke svému menšímu formátu a velkým písmenkům se jedná o novelu a dá se přečíst rychle, takže nenudí a odsýpá jako na běžícím páse. Milé zpestření knihovničky a jsem zvědavý na jeho další počiny.
Malá,nenápadná knížečka. Pro milovníky R.L.Stina,Breziny apod. nutnost do sbírky. Příběh je svižný,není to nic nového,ale i tak nastolí pěknou dávku napětí,při kterém se člověk nenudí. Za mě paráda,která na trhu už dlouho chyběla :)
Nikdy by mě nenapadlo, že mě zaujme hororová knížka pro děti. Je skvěle napsaná, poutavá... Skoro jako byste žili příběh hlavní hrdinky, devítileté Klárky. U strašidelných pasáží jsem se samozřejmě nebál (je mi totiž 30 let, chacha!), ale asi bych toto dílo nedoporučil čtenářům či čtenářkám mladším sedmi let, protože by mohli mít potíže s usínáním... ale za to mladí čtenáři od osmi let nahoru, tuto knížku beze sporu ocení. Za mě jednoznačně palec nahoru! Doporučuji nejen dětem, ale všem, kteří hledají poutavou a odpočinkovou četbu.
Jako malá jsem milovala Stopy hrůzy. A Rosie my ty časy, kdy jsem potají pod peřinou s baterkou hltala stránku za stránkou, dost připomněla. Teď už jsem velká holka a stejně mě občas v noci vyděsí pověšenej kabát (kožich naštěstí nemám), úplně stejně jako malou Klárku.
Věřím, že malé děti může Rosie děsit. Pro nás dospělí je to prima oddechovka na jeden večer a tak jsem tu knížku taky brala a užila jsem si ji. Moc se mi líbí autorova čeština.