Rozprávka
Stephen King
Charlie je obyčajný chlapec, ale ak chce zachrániť svet, musí sa stať hrdinom. Charlie Reade vyzerá ako bežný stredoškolák. Vyniká v športe a je aj celkom šikovný žiak. V živote to však nemal ľahké. Mal len desať rokov, keď ho autonehoda pripravila o mamu a otec sa zo žiaľu dal na pitie. Charlie sa preto musel naučiť starať sám o seba. V sedemnástich sa spriatelí s Howardom Bowditchom, pustovníkom z veľkého domu na kopci, ktorý stráži mohutný pes. Najviac ho však zaujme kôlňa za domom, z ktorej vychádzajú čudesné zvuky, akoby sa odtiaľ pokúšal ujsť hrozivý tvor. Keď pán Bowditch zomrie, zanechá Charliemu dom, zlatý poklad a nahrávku neuveriteľného príbehu, ktorý vystaví sedemnásťročného chlapca ďalšej ťažkej skúške. V kôlni sa totiž nachádza portál do iného sveta. Obyvatelia tejto ríše sú v ohrození, ich panovníci sa chystajú zničiť nielen svoj svet, ale aj ten Charlieho. V paralelnom vesmíre, kde sa na oblohe predbiehajú dva mesiace a kde k oblakom čnejú veže paláca objavuje podzemné väzenia, súboje na život a na smrť a tiež magické slnečné hodiny, ktoré dokážu vrátiť čas.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
Fairy Tale, 2022
Pamatuji, jak kdysi Stephen King rval věty na kusy a skládal z nich zprávy o rozbitých světech, objektivních či vnitřních. Tady zvolil styl, ke kterému se dopracoval - hladký, splývající, přesto o nic méně emocionálně působivý. Záleží na každém čtenáři, co má radši... - Je skvělé, že pohádky jako téma zpracovává přiznaně. Většina motivů se u něj už objevila (ne, nemyslím zrovna na Dračí oči, ty zajímavější jsou v těch, co se tváří střízlivě), vypadá to, jako by jejich výhonky chytil, přeručkoval po nich až ke kořenům a vzájemně je propojil - a napojil. Aby vzniklo něco nového, přitom povědomého, soustředěného, přitom rozbíhavě inspirativního. - "Myslím, že každý v sobě má temnou studnu, která nikdy nevysychá. Pít z ní je ale nebezpečné. Voda je jedovatá." (s. 547) - Jako by se spojil Nadaný žák (tentokrát do plusu, nikoli mínusu) a Talisman (ten oproti Pohádce působí sakra nepovedeně) s poctou bratřím Grimmům, Ostrovu pokladů, Tomu Sawyerovi, Spartakovi a (jak jinak) Lovecraftovi. Pes a zlaté hodiny jako motivace jsou bonus. Tedy - dva. - Nemohla jsem se odtrhnout. Na druhou stranu, o dvě stě stran méně a byla bych nadšená. Takhle jsem "jen" spokojená. - Dívejte se pod nohy i na oblohu. Budete-li mít štěstí (nebo tu správně napsanou větu v osudu), ten vchod do jiného světa tam někde najdete. Ale pozor - ne vždycky je to dobře.
(SPOILER) Tak tato kniha byla pro me bohuzel rozcarovani. Cekal jsem " pohadkove fantasy" ve stylu Dracich oci a dostal jsem zcela neco jineho. Po prokleti Salemu jde o druhou nejmene oblibenou knihu od Stephena a dle meho by se nemel poustet do "fantasy" pribehu, pokud nema z moderniho zanru alespon neco nacteno. Kniha je napsana velice dobre, remeslo je stale kvalitni, ale aby byla tretina knihy jen pokec s ne uplne sympatickym duchodcem a zbytek variace na Jacka a fazolku pretrenou sedym nadechem, to jsem necekal...
V istom zmysle je to presne kniha, ktorú som chcel, aby King napísal. Také to úplné popustenie uzdy fantázie ako pri Temnej Veži. Plné podivuhodností, kúziel, hororu (ako inak), ale aj dobrodružstva, napätia, priateľstva a šťastných koncov. V nejakom rozhovore King povedal, že by rád napísal pokračovanie Temnej Veže, no nevie nájsť ten správny spôsob. Nuž, za mňa ho našiel. Možno to nieje úplne to, čo sme v tomto smere čakali, ale o to bol ten zážitok krajší. Aspoň za mňa. Pretože sú i iné svety, než tento.
Je to roztáhlé, děsivě dlouhé, ne pro každého čtenáře.
Je to v podobném nádechu, jako Temná věž- masterpiece Kinga. A jak jsem tuto skutečnost nasála a podvolila se tomu tempu a rozplzlosti knihy, málem mi to podlomilo kolena.
V mém okruhu málo lidí četlo sedmidílnou sérii mistra střídající žánry od westernu k fantasy a tvářící se spíš jako osobní zpověď, ve které k hororu moc nečichnete.
Toto je tak podobné v té ukecanosti a v potřebě naladit se na autora.
Já si netroufám říct, jak se to bude líbit tobě, protože King je pro mě moc osobní a nedokážu se na jeho knížky dívat jinýma očima a ani nechci :-D
Je to o vztahu dospívajícího amerického kluka (Charles) se starým morousovým sousedem z ulice, jehož hlavním jmenovatelem je starý pes.
Je to knížka plná tajemtví, nelehkých začátků, lásky ke zvířatům a schopnosti lidské mysli otevřít se pohádkám a uvěřit na ně.
Jestli tě nalákalo něco z výše jmenovaných a nebojíš se 700 stran, tak doporučuju.
Mini výtka putuje k zbytečnému opakování některých informací a drsné mluvě ke konci. Ale to je vše.
Já si to dávám do poličky vedle Temné věže, zaslouží si navzájem dělat společnost. Krása!!!
Říkám díky, sai Kingu, říkám díky, Ka-tet