Ruské lidové pohádky
Alexander Nikolajevič Afanasjev
Přesnější než pohádky by bylo napsat mýty, legendy a lidová slovesnost, nebo také sbírka starobylých příběhů slovanské mytologie. 01-098-84
Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1984 , OdeonOriginální název:
Narodnyje russkije skazki
Afanasjev je sběratelem ruských pohádek ... jako u nás třeba paní Němcová. Ruské pohádky jsou trochu jiné než ty naše ... jsou to spíš takové povídky ze života, zvířecí báchorky ... zpracované s pomocí pohádkových motivů do svérázné až anekdotické podoby ... hrdiny jsou často samozřejmě prostí lidé a pak často zvířata, jako vlci, lišky, medvědi, sokoli a další ... pohádky jsou to krátké a tak se celkem dobře čtou ... bylo to docela fajn opětovné shledání s Kostějem Nesmrtelným, Babou Jagou, krásnou Vasilisou, bohatýry, draky ... a bylo docela fajn ... opět "jít tam ... nevím kam ... přinést to ... nevím co" :-) ... prostě takový příjemně strávený podzimní deštivý čas :-)
2000 | Zakázané pohádky |
1984 | Ruské lidové pohádky |
2010 | Ruské pohádky |
1971 | O kočičím králi a devět dalších hrůzostrašných pohádek |
1959 | Sedm Simeonů |
Sbírka pohádkových motivů, které by měly pokrýt rozmanitost lidové slovestnosti. Hodně motivů mi přišlo povědomých i z jiných zdrojů (náhodou jsem jednu pohádku slyšel v pořadu ČT:D Čtení do ouška - Kočování za pohádkou).
Uvažuji, zda se jednotlivé zdroje vzájemně ovlivňují nebo mají vechny společný prazáklad.
Jo a Marfuša je ta hodná!