Rybí sliby

Rybí sliby
https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84918/rybi-sliby-84918.jpg 4 39 39

Pohádkový příběh vypráví o mořské panence, kterou zlý Mořemor kouzlem odnese daleko od rodného moře až k prameni horského potůčku. Panenka se snaží vrátit domů a za pomoci dobrých vodních skřítků, sladkovodních živočichů i živočichů žijících kolem vod postupně nalézá cestu zpět do moře. Děti se při čtení seznámí se zvířaty žijícími ve vodních tocích a jejich okolí, s rostlinami a zároveň také s koloběhem vody (horský pramínek vytvoří potok, který se vlévá do říčky, říčka do řeky a řeka do moře). Za jednotlivými kapitolkami následují jednoduché otázky k textu, aby si děti osvojily získané informace. Kniha je psána pro děti mladšího školního a předškolního věku.... celý text

Kristulda
21.01.2024 5 z 5

Milujeme knihy autorky, tahle nebyla výjimkou. Líbí se mi, že je pojatá i naučně, děti kromě příběhu o záchraně mořské panenky, mají možnost poznat,živočichy a prostředí ve kterém žijí.

marketa3815
08.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Dceři se knížky Krolupperové líbí, mně připadají na jedno brdo, nějaké víly, putování a semtam nějaká informace o přírodě. Dětské knížky u nás vždy hodnotí dcera, takže posílá 5 hvězd.

lyrra
30.04.2022 5 z 5

Kniha ma svuj puvab a krasne ilustrace. Nejvice ocenuji, jakym zpusobem je napsana. Takovou cestinu je radost cist nahlas oproti spouste novejsich detskych knih. Tesim se na dalsi knihy od autorky.
(pozn. Psano z mobilu bez diakritiky)

Anitram22
17.01.2022 5 z 5

Krásné naučné čtení pro menší děti, které je doplněno krásnými ilustracemi. Všechny knížky od paní autorky jsou kouzelné.

nikikostadinova
13.07.2021 4 z 5

četla jsem dětem ve školce - bylo to super

mishulda
13.04.2021 4 z 5

Pakliže se člověk oprostí od srovnávání mezi ostatními dětskými knihami od paní Krolupperové, tak kniha špatná vůbec nebyla. Naopak příběh je to pěkný. Všichni si pomáhají, těch pár rybiček malým dětem na ukázku bohatě stačí a každá dětská kniha přece nemusí být nutně didaktický skvost. Každopádně kdyby někdo váhal, kterou z autorčiných knih vzít do ruky jako první, mě se moc líbila "jde sem lesem" ale možná i proto, že mám k bylinkám blíž než k rybám. Co mě a děti ale vždy naprosto nadchne a nemůžeme se vynadivat jsou úžasné ilustrace Evy Chlupíkové. Ty zkrátka slovy popsat ani nejdou. Nádhera.

ardetka22
05.12.2017 1 z 5

Kniha mě mírně řečeno hodně zklamala. Po Mizících hmyzících, kde jsem viděla slušný přínos znalostí hmyzu, jsem nadšenému synkovi rybáři koupila i Rybí sliby. Kniha je nevyvážená, často se opakují různé formulace, mám trochu dojem, že autorce dochází inspirace. O rybách jsem se dozvěděla akorát z pár řádků na konci kapitoly, v příběhu samotném o rybách není prakticky nic. Nejvíc mě ale zarazily kontrolní otázky, které mě u Hmyzíků nadchly. Nechápu, jak se může autorka ptát na informace, které v kapitole vůbec nebyly řečené. Přínos informací o vodním světě byl z mého pohledu učitelky biologie značně nízký a nedotažený, tohle téma je tak bohaté, že se divím, že autorka nevyužila jeho rozsah a nepsala více pravdy místo povídání celkem o ničem. Všude víly, ale nic moc přínosného, což naopak u Hmyzíků moc oceňuji - tam je znát, že faktické informace byly považovány za důležité. Pro mě zklamání, syn celkem s uspokojením poslouchá.

MartinaF
08.09.2017 4 z 5

Z této série se mi Rybí sliby líbily nejméně. Ale malý dětem by se snad kniha mohla líbit více.

Taťka Hraboš
10.07.2016 5 z 5

Autorka sice své knížky staví na podobných principech - hlavní hrdina musí absolvovat složitou cestu za svým cílem a přitom potkává zajímavá stvoření, která mu buď pomáhají nebo se snaží uškodit - ale to na půvabu těmto knížkám nijak neubírá (upřímně řečeno, dětem je to jedno). Kromě toho je moc fajn, že se v podstatě jedná o knížky vzdělávací - v tomto konkrétním případě se toho děti hodně naučí o některých rybách a jiných tvorech z vod a jejich okolí.

Marbulka
31.10.2012 5 z 5