Přelomená čepel
Melissa Blair
Sága půlelfů série
1. díl
Keera je nejtalentovanější špiónka v království. A králova oblíbená vražedkyně. Nyní ji vysílá vypátrat a zabít tajemného nepřítele Koruny známého jako Stín. Pokud se nevrátí s jeho hlavou, vezme si král tu její. Jenže zdánlivě nelítostná vražedkyně má své tajemství – navzdory tomu, kolik nevinných mužů, žen i dětí v králově jméně popravila, touží i ona po pádu muže, který bez milosti vraždí a zotročuje všechny, kdo mu stojí v cestě. A tak se Keera musí rozhodnout, zda konečně nadešel čas, kdy odhodí přetvářku a bude následovat hlas srdce a svědomí. Jenže, můžete důvěřovat někomu, koho se tak dlouho snažíte uštvat?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Laser-books (Laser)Originální název:
A Broken Blade, 2021
Jelikož jsem nečetla (ne zatím opravdu ne) Skleněný trůn, ke kterému je knížka přirovnávána, tak mě se líbila. Dala bych asi 4,75 bodů,ale tady to úplně nejde. Knížka se mi líbila i když je tam na můj vkus moc násilí,ale postupem času v knize vlastně poznáte souvislosti, proč hlavní hrdinka Králova čepel Keera koná jak koná. A na konci dostanete vlastně rozuzlení, ale ne všeho a já určitě ráda přečtu druhý díl.
Čte se to rychle a snadno.
Jinak je to průměrný příběh, už stokrát předtím někde vyprávěný.
Zápletka klasická, nepřátelé -> láska -> zrada.
Celkově mě tahle love story moc nenadchla, byla taková jalová.
A alkoholismus sem naopak pasoval, alespoň šlo uvěřit, že tolik smrti prostě zanechává stopy.
3 hvězdy, ani propadák, ani skvost.
(SPOILER)
Čepel a Stín patří k sobě, králova hlava do sedlové brašny a svoboda všem rasám a míšencům v království! Nebo je to celé složitější? Bude Keeřina cesta z opilé královy vražedkyně na zamilovanou rebelku dost akční, nápaditá, sexy i plná létajících čepelí?
Ne, tak docela. Kniha není nejoriginálnější, menší vykrádačku jiných YA ani Keeřin alkoholismus jí však nezazlívám. Pro mě byla problémem logika a hloubka.
Kniha sice má potenciálně kvalitní ostří dobrého příběhu, ale jako kdyby na té čepeli byli trhlinky. Trhliny v ději. Některé věci mi zkrátka nesedí nebo nebyly vysvětleny. V jednu chvíli se zmíní původ naší hrdinky, jako kdyby to měla být bomba, co otřese vším, problém je, že vůbec netuším nic o rase jejích předků. Pak zmiňuje že byla na cestě měsíce, přitom autorka několikrát píše, že museli pěkně klusat a celý plán ušít na koleni během dvou týdnů. Podrobnosti o zázračném plánu se čtenář dozvídá tak náhodně. Někde jsem sebrala to, někde tohle, všechno vlastně mám, koně, zbraně, lidi a úplně náhodou se mi vše daří!
Zkrátka- mohla by to být vážně skvělá čepel zabodnutá přímo čtenáři do srdce. Nějak se ale zkrátka zlomila a ty střípky k sobě úplně nesedí...
Zdá se mi, že tato knížka dostává dost nespravedlivě vynadáno za podobnost se Skleněným trůnem. Popravdě je trůnu podobná méně, než jsou první díly Trůnu podobné Zaklínači (a konkrétně lince s Ciri, protože Celaena je v zásadě Cirilla, a to mi nikdo nevymluví. Stejný vzhled, nadání, princezna ztraceného království, dcera starší krve, magické nadání...) Takže v zásadě nadáváte na podobnost s knihou, která je sama o sobě kopírka.
Jestli je Čepel něčemu hodně podobná, tak knize Ohař a liška, ale s tím, že hrdinka je uvěřitelnější, protože má svoje chyby (chlast a sebelítost je rozhodně uvěřitelnější, než superžena přesvědčená o své dokonalosti a pravdě) a Stín mě bavil, i když na konci trochu naštval...
Překlepy a chybky v překladu tam jsou, to je pravda... Ale upřímně řečeno jsem už viděla i daleko horší.
V rámci žánru mi to přijde lepší průměr, něco k těm 75-78 %
Protože hrdinka uvěřitelná, Nik vtipný, Stín se spoustou tajemství, která nevykecá ani milence (hurá, konečně hrdina co nepřemýšlí rozkrokem) a popravdě řečeno se toho událo v prvním díle docela dost. Za mě dobrý!
Za mě průměr. Kniha nebyla špatná ale vlastně se děj nikam nepohnul a to co se tam skutečně dělo by se dalo shrnout do 40 stran. Jinak je to rozjezd s mnoha otevřenými dveřmi. Keera je zajímavá postava, dobře vykreslená s občas zvláštními myšlenkovymi pochody. Uvidíme jak toto bude pokračovat
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace
Keera je nelítostný zabiják sloužící krutému králi. Je to Králova čepel, která plní rozkazy a vraždí nepřátele a zrádce země.
Pak je tu tajemný týpek s kápí, něco jako Robin Hood. Nikdo neví, jak vypadá, ale všichni ho znají pod jménem Stín.
Já se do této knihy velmi rychle začetla, protože mi od první strany připomínala Skleněný trůn. A jak jsem se dostávala dál a dál, už to nebyla jen inspirace touto úspěšnou fantasy sérií, ale spíš vykradačka, která nepřinesla nic nového.
Stačilo mi pár hodin, abych se dostala k otevřenému konci. Styl je totiž velmi jednoduchý a četlo se to opravdu rychle.
Samozřejmě jsem se dočkala i romantické linky od nenávisti k lásce, ale nezapůsobila na mě tolik, jako v jiných romantasy. Moc jsem tomu vývoji od nepřátel k milencům nevěřila, i když to jejich vyměňování názorů stálo za to.
Skleněný trůn jsem nečetla, takže nemůžu srovnávat, do jaké míry je tenhle příběh jeho kopií, ale i přes to ta knížka prostě nějak nefunguje. Keera se celou knihu buď lituje nebo chválí a každý její myšlenkový pochod mě v podstatě deptal. A nemůžu říct, že by mi k srdci přirostla nějaká další postava, protože mi všechny splynuly v jedno. A když už nefunguje ani chemie mezi hlavními hrdiny s prvky hate to love, tak ani nemá cenu přemýšlet o pokračování. Co bych ještě vytkla, jsou všudypřítomné překlepy. Uvozovky si kolikrát odskočily někam do neznáma a občas bylo vážně těžké rozeznat, co je pouhá myšlenka a co vyslovená přímá řeč.
Od kamarádek jsem slyšela, že nemám mít velká očekávání, a že jim to přijde jako kopírák na skleněný trůn.
No jisté prvky v příběhu byly. Ze začátku jsem měla šílený problém se začíst. Moc jsem nechápala co se děje. Kniha nás upozorňuje, že se zde nachází vážnější témata jako násilí, alkoholismus a mnoho dalšího.. Takže musíte zvážit jestli se do toho chcete pustit. Hlavní hrdinka pracuje pro krále. Vraždí vše co jí přijde pod ruku. At už to jsou děti nebo dospělí nemá slitování. I když jí to pak v noci straší. Snaží se to utlumit alkoholem, na kterém je závislá. Chápala jsem proč to dělala, ale nechápu proč ji zaměstnával král a nebo jak je možné, že si nezlomila krk, když opilá skákala ze střechy na střechu :D K postavám jsem si za tu dobu nevybudovala žádný vztah.
Keera dostala za úkol najít Stína a přinést jeho hlavu. Vydá se ho tedy hledat a přidá se na jeho stranu a usilují o to, že krále společně svrhnou. Jenže jsou tady i jeho synové...
Celý příběh se nic zajímavého neděje. Máme tady sice nymfy a elfy. Miluju tyto nadpřirozené tvory, ale je škoda, že nedostali větší pozornost.
Já tady asi nemám k tomu co říct. Takový velký průměr...
Asi po cca 70 stranách odkládám. Nezáživná kopírka Skleněného trůnu. Dle autorky vážná témata jsou do děje našroubována neskutečně na sílu. Samotná idea, že se z notorické alkoholičky stane nejlepší zabiják v říši, která spoléhá na svoje ostré smysly a rychlý, přesný pohyb zkrátka nedává logicky smysl a člověk jen kroutí hlavou čeho je pod vlivem schopná. Jestli se to dále zlepší nevím a bohužel mě to nezajímá.
Škoda, těšil jsem se, na větu "pro čtenáře Maasové" slyším.
Nedočteno tudíž hvězdičky nedávám.
TEĎ SE JIM POSTAVÍM.
MOŽNÁ MĚ TO TAKÉ BUDE STÁT ŽIVOT, ALE BUDE TO SMYSLUPLNÁ OBĚŤ.
Keera žije v království, kde elfové, půlelfové nebo alefové nemají místo.
Navíc je prozrazují špičaté uši nebo oranžová krev.
Jejich život má v rukou král a tomu ani za mák nezáleží na hybridech nebo osobách s "nečistým" původem.
Lidé hladoví, trpí.
Keera je také půlelfka a zároveň Králova čepel.
Velí vycvičeným agentkám, které se na své povolání chystají klidně i 20 let. Jsou rychlé, neúnavné, chytré.
Muži jsou určeni k práci na polích.
Keera má nový úkol.
Dopadnout a zabít Stín, který napadá královi dodávky zásob a škodí království.
KEERA VŠAK VÍ, KDO JE SKUTEČNÝ NEPŘÍTEL!
Může bý nepřítel spojencem?
Kniha má předvídatelný děj, ale mně moc bavila :-).
No jooo elfové :-).
Na začátku jsem přemýšlela o Keere, o jejích motivech k poslušnosti krále, o jejím slibu neznámé osobě, jestli opravdu vraždí jen když musí, ale vše je postupně vysvětleno a na konci malý zvrat :-).
Těším se na další díl :-).
"Stíny mají přátele?"
"Mají jich jistě víc než Čepele."
'Přelomená čepel' ako celok na mňa pôsobil povrchne a len ťažko uveriteľne.
1) Povrchne, pretože mi tam chýbali čo i len iskierky nejakých emócií.
2) Len ťažko uveriteľne, pretože sa nedalo uveriť tej rýchlej Keerinej premene, či tej rodiacej sa milostnej linke medzi Tieňom a Čepeľou...
Aj napriek tomu, že na začiatku knihy je isté varovanie, vadil mi ten Keerin alkoholizmus, jej sebapoškodzovanie a hlavne jej sebaľútosť. A nadmierne množstvo zbytočnej smrti.
"Na pulfa, který u sebe nemá zbraň, jste dost troufalý," odsekla jsem, ale bylo to dost nejisté.
Nikolaj se zasmál: "Mám jiné zbraně. Když budete chtít, ukážu vám je."
"To určitě!" zamračila jsem se a chtěla jít pryč, ale Nikolaj už mě držel kolem pasu a vedl na parket a začal se mnou kroužit v pomalém valčíku.
"Vždycky jste takhle vlezlej?" zeptala jsem se s despektem.
"Chtěla jste říct šarmantní," opravil mě. "Nechtěla."
"Jsem prostě svůdně neodolatelný."
Knihu mnohí prirovnávajú k sérii Trón zo skla, s čím musím súhlasiť. Áno, v mnohých ohľadoch tento ikonický príbeh určite pripomína.
Hlavná hrdinka Keera je půlelf - miešanec, ktorý v kráľovstve nemá svoje miesto a krutovláda kráľa Aemona sa snaží ich vyhubiť. Tí, ktorí zostali, slúžia Korune. Ženy od útleho veku sú odvážané do Kongregácie na výcvik, aby sa stali agentkami kráľa. Keera je veliteľkou všetkých agentiek.
Keera dostala rany od života. Okrem toho vykonáva prácu, ktorú nenávidí. Kombinácia týchto skutočností vyústila do toho, že je už roky permanentne na šrot - opitá vínom a depresiou zo svojich činov. V tomto stave sa jej novým cieľom stáva Stín, tajomný neznámy, ktorý narúša kľud kráľovstva. Aby mu Keera stačila, je odhodlaná zostať triezva.
Samozrejme, máme tu aj romantickú linku, zatiaľ však veľmi okrajovo. Bohužiaľ, ja som moc tej chémie medzi zúčastnenými ani necítila. Nič so mnou nerobili!
Kto si však získal moju pozornosť je jednoznačne Nikolaj. Verný komplic Stína, vtipný, arogantný sukničkár, vďaka ktorému som neraz mala úsmev na tvári ;-)
Naopak, zásluhou Keery je v knihe na mňa až moc zbytočnej smrti. Zabíja každého, kto ju môže potenciálne ohroziť - lebo "pre istotu". A potom bedáka koľko ľudí musí ešte umrieť, kým sa dostane k cieľu a všetkých zachráni...
Preto som práve s Keerou od úplného začiatku dosť bojovala. Jej úmysly sú síce dobré, ale podľa mňa si jej konanie odporuje, pretože väčšinou "musia umrieť" aj tí nevinní.
Keera v knihe prechádza výrazným prerodom. Z opitej trosky sa stáva silná bojovníčka, odhodlaná zničiť kráľovstvo a oslobodiť svoj národ. Postupne, s každou kapitolou si aj mňa získavala stále o čosi viac :)
Knihu určite považujem za sľubný začiatok série. Hoci som najmä spočiatku mala výhrady, záver - odhalenia, zrada, tajomstvá ma určite navnadili na pokračovanie.
Hodnotím 3,75*
Příjemná fantasy, samozřejmě není úplně originální, ale je poměrně čtivá. Romantická linka je lehce plochá za mě, chyběli mi tam trochu nějaké emoce, ale předpokládám, že kdyby tam byly, tak kniha nebude 350, ale bude výrazně delší, což by jí asi jenom uškodilo. Možná by dokonce nebylo na škodu, kdyby ta romantika byla naopak úplně upozaděná. Celkově ale fakt fajn čtení