Besnenie
Wilbur Smith
Sága rodu Courtneyů série
Román v podstate opisuje rozpad courtneyovskej rodiny a vnútornú prehru oboch bratov bez ohľadu na ich úsilie zlepšiť situáciu v Južnej Afrike.
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2001 , Ikar (SK)Originální název:
Rage, 1987
Knihy W.S. jsem vždy hltala, nicméně tato pro mě byla tvrdý oříšek. I přes přemíru politiky měla své lepší části. Dozvěděla jsem se i něco málo o historii Afriky.
Ale jednoznačně mohu říci, že už se k ní nikdy nevrátím.
Trošku slabší, než jsme u autora zvyklí, ale lehce nad průměr dosahuje. Ztráta času to není, jen jsme zvyklí na vysokou laťku od autora, ale číst se v klídku dá.
Ságu rodu Courtneyů čtu od začátku a toto je dle mého zatím nejslabší díl. Wilbur Smith je skvělý vypravěč, ale tento příběh mě nezujal. Místo vyprávění o rodině a africké přírodě to bylo o politické situaci, rozdělování moci, bohatství, extrémismu. Navíc mi byli všichni hlavní hrdinové tentokrát nesympatický. Závěr knihy byl pěkný a i přes ta všechna negativa jsem se zase dozvěděla více z historie Afriky.
Sága rodu Courtneyů je prostě monumentální. Tolik životních zádrhelů a divokých událostí v daleké Jižní Africe. Pro nás naprosto nepředstavitelné poměry života v této bohaté zemi. Láska a nenávist si podávají ruce, lidé umírají naprosto nesmyslně i na základě spiknutí všelijakých teroristů. Je zde také hodně politiky, což mne moc nebere, ale sem to určitě patří.
Opět velký román velkého spisovatele.
Zatím nejslabší ze série Ságy rodu Courtneyů.
Příliš Africké politiky a málo akce jak jsme u autora zvyklí. První polovina se doslova táhne jak turecký med, až ta druhá se trochu rozjede.
Prostė a jednoduše dokonalé.Afrika si získala mé srdce a autor mou náklonnost jen zesílil.Výborný příběh.četbu jsem si užil od začátku až do konce.Nezbývá než doporučit.
Fantasticka jizda Jižní Afrikou, kterou si nemužete nezamilovat díky unikátnímu talentu autora vyprávět příběh...
Velice zdařilé dílo od Wilbura Smithe. Řekl bych, že jedno z jeho nejlepších. Román je zasazen do 20. století a je zde zachycen další vývoj našich hrdinů: Centaine, Šasy a Manfreda, jejich manželek a dětí. Jejich osobní život je silně spjat s majetkem a životem v politice. Autor zde výborně zachytil dva protipóly myšlení. Na jedné straně snaha o dosažení co největší politické kariéry a majetnické sklony ve velmi exponované výši, na straně druhé, bída černých zubožených lidí, jejich snahy svrhnout mocenskou vrstvu bílých, nenávist, stávky, revoluce, touha po pomstě a krvi. Autor dobře nechává na čtenáři, aby si čtenář sám udělal vlastní úsudek o tom, co je už za hranicí přijatelnosti, ať už je to ze strany přilíšného majetkaření, či naopak krvežíznivé nenávisti po odplatě mocným. Každá kapitola knihy má co nabídnout, ať už je to rebélie, politikaření a pikle, láska manželská i milenecká, stárnutí hrdinů a vývoj jejich potomků. Tajemství Šasy a Manfreda, které zná jen Centaine je pečlivě střeženo do poslední vývojové línie celkového děje knihy. Napětí je tu mnoho a i když tu tolik nefiguruje milovaná Afrika, čtenář se s touto knihou nudit rozhodně nebude. Za mě pět hvězdiček.
Ach ne, slabota. Po letech jsem chtěla vzít autora na milost, abych si u nějaké četba odpočala, ale spíš mi začal jít na nervy. Literární klišé, škoda času. 1 hvězdičku nechávám za čtivost, a to jsem opravdu tolerantní. Naivní příběh, řemeslný styl.
potrebovala by som vedieť druhú časť ságy. prvá je pobrežie v plameňoch, tretia je besnenie, ktorá je druhá?
Perfektní uzavření trilogie nevlastních bratrů Šasy a Manfreda...Jedna z nejlepších knih, co od Smitha je..
Napínavé. Pokrevní bratři usilují každý po svém o lepší život v Africe. Měli by číst všichni, kdo má více sourozenců, zvlaště nevlastních, nebo děti. Je tu hodně emocí (výčitky, nenávist, křivda, vzdor, ale také láska a porozumění). Ukázka, kam může dojít láska i nenávist a fanatismus.
Afrika jižní Afrika ságy dobrodružné romány
1997 | Dravec |
1997 | Řeka bohů II |
2001 | Čaroděj |
1994 | Když loví lev |
2014 | Bůh pouště |
Je to škoda protože to je zatím nejslabší díl