Šaman
Kim Stanley Robinson
„Měli jsme špatného šamana. Tuhle větu Trn opakoval vždycky, když také dělal něco špatného.“ Trn je šaman. Smyslem jeho života je předávat moudrost kmene a jeho příběhy, učit ty, kteří budou kráčet v jeho stopách. Vřesa je léčitelka. Bez ní by klan nedržel pospolu a zemřel. Elga je ta, kterou všichni podceňují, a která pak změní jejich života od základu. A pak je tady Potáplík. Šamanův učeň, rozhodnutý najít si svou vlastní cestu. Ale svět je zrádný, cesta není nikdy jednoduchá, a není jisté, kam povede. Šaman je silný, vzrušující a srdcervoucí příběh o cestě chlapce k dospělosti. A také úžasná vize o tom, jak jsme žili před třiceti tisíci lety.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2022 , Planeta9Originální název:
Shaman, 2013
Zajímavý dobrodružný román z dob předávných. Nečekejte nějaké velké akce a děj, který se dá stěží stíhat. Všechno plyne velmi pomalu, poznáváme hrdiny, učíme se společně s nimi a také je v druhé polovině románu zachraňujeme. Protože člen tlupy je rodina a té se pomáhá za všech okolností. Zatímco velké putování za záchranou a cesta zpět zabírají většinu knihy, já si stejně nejvíc užil počáteční Potáplíkovu zkoušku o samotě uprostřed lesa, kde se poprvé ukázalo, jestli má na to, aby se mohl stát šamanem.
Tak jsem tuhle knihu četl bezmála měsíc. Hodně mně upoutala divočina a syrovost příběhu, zrod nového šamana a jeho pouť životem kdysi před několika tisíci léty. Soudržnost tlupy a jak se vzájemně podporovali.
V Šamanovi držíte v ruce knihu, kde krásně zapadnete do fungování prvotně pospolné společnosti, ale neubráníte se představám toho, jak se tlupa brání smečce jeskynních lvů. Což se ovšem pro všechno to míchání barev a přežívání pod náporem pořádné zimy ani nestalo. Přesto Robinsonův styl psaní není zbytečně školometský a četba příjemně ubíhá. Ale na "příjemné počtení" je 648 stran sakra moc, když první větší thriller zažíváte až za polovinou knihy.
Více v recenzích.
1999 | Rudý Mars |
2016 | Roky rýže a soli |
2015 | Icehenge |
2006 | Zelený Mars |
2022 | Šaman |
Řekl bych, že autor, aby mohl napsat něco z období pralidí, musí mít nejenom hodně načteno, ale musí mít zároveň obrovskou představivost. Jenže zatímco Lovci mamutů měli nosnou myšlenku a hlavně zbytečně nic neprodlužovali a nenatahovali, tak tady jsem se tak nějak plácal stránku za stránkou stále na jednom místě. Námět je hodně povrchní, vůbec nikam nespěchá, většinu knihy vlastně nevíte o čem to je a zároveň tušíte, že krom abnormálně velkého popisu prostředí tu toho víc ani nebude. A ano, ve výsledku není. Máme tu skupinu pralidí, kteří mají jasně nastavený status ve své společnosti. Každý je od něčeho a každý tu dělá něco. Sem tam tu loví, sem tam si nastavují status vůči ostatním, sem tam nějaké zvíře zbourají a i o tom dokáží dlouze hovořit. Moc mě to nebavilo, byť kniha je to zvedená krásně, tedy jak se od Planety9 standardně sluší a patří.