Báje & odlesky I

Báje & odlesky I
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1186/bmid_baje-a-odlesky-i-tCe-1186.jpeg 4 295 295

Sandman série

V bájích a odlescích se ponoříte do světa vládce snů prostřednictvím devíti úžasných příběhů, ve kterých se životy zachraňují i ničí, ve kterých dojde na krásné sny i noční můry, krále i špehy, císaře i herce, havrany i vlkodlaky. Na historii i fikci, na lásku i temnotu. Na život i na smrt. Báje a odlesky u nás vycházejí ve dvou knihách. Toto je první z nich. Sandman Neila Gaimana je tou nejnápaditější a nejuhrančivější komiksovou sérií. Gaiman v ní vypráví pochmurné, ujeté a někdy i deprimující příběhy o náladových, smůlou potrefených bozích a chybujících lidech. Elegantně míchá svět moderních mýtu a temné fantasy. Se Sandmanem přicházejí příběhy, na které nikdy nezapomenete.... celý text

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew

Fables & Reflections, 1993

martinstefko
29.03.2016 4 z 5

Je to prostě Sandman a stále si drží svou kvalitu, ale zároveň musím říct, že celistvé příběhy se mi zamlouvaly mnohem více a že bych si dal zase jednou něco komplexnějšího.

OldaB
01.03.2016 5 z 5

První díl povídek a já se musím s nechápavým výrazem zeptat, kde na ty nápady Gaiman chodí. Císaře jsem už četl a musím říct, že je to přesně ten příběh, pro který je cyklus o Sandmanovi považován za geniální. Thermidor je hezkým příběhem s historickým pozadím, Lov pak vlkodlačí historkou. Císař Říma je žebrák a písek je oblíbená rekvizita Pána snu.

Jano.
29.10.2015 5 z 5

Môj tretí Sandman a stále ma to ešte neomrzelo. :D ˇuvod so strachom z pádu bol super. Poviedka Posledný cisár Ameriky bola výborná a (ako spomínal Gene Wolfe v úvode,) to, že Norton 1. reálne existoval dáva príbehu o rozmer viac... Thermidor obsahuje pár historicky delikátnych odkazov a kombinácií (hlava Orfea uprostred francúzskej revolúcie,) Príbeh o vlkolakoch bol tiež super, prvky z ruských ľudových rozprávok majú moc v našich končinách zapôsobiť celkom dobre, škoda len, že to prešlo do toho číreho sandmanovského frakárenia a neostalo to v tej ruskej rovine aj naďalej, (aj Rusi musia mať príbehy o Pánovi Snov...) Augustus bolo doslovné znásilnenie legendy (niečo ako poviedka "Ten problém so Zuzanou" v zbierke Krehké veci,) ale v tomto prípade mi to celkom sadlo... Mäkké miesta (čo je totálne gaimanovský názov,) v tejto poviedke o Marcovi Polovi mi unikli nejaké mytologické súvislosti, ale bolo to fajn

LordSnape
31.05.2015 3 z 5

Osobně také nechápu, teda vlastně chápu, ale stejně mě to mrzí, že Báje a odlesky byly takhle přiblble rozpůleny. Barevná kresba navazuje na předchozí Hru o tebe, ale abych se přiznal, tak tady mi už kresba samotného Morfeuse docela vadila. Už není takový jaký byl - tajemný a zajímavý. Samotné příběhy mě nijak zvlášť nenadchly a považuji tento sešit prozatím za to nejslabší, co jsem z celé sandmanovské série četl. A slibované proroctví z anotace se nenaplnilo, páč jsem už po 14 dnech na příběhy pomalu zapomněl...

Witta
24.11.2014 3 z 5

Nějak mě to úplně neoslovilo, fakt jsem se do toho příliš nezačetl..

Harry_

- Augustus
- Měkká místa

Harry_
03.09.2013 4 z 5

Nejsem žádný znalec komiksů, takže mě Sandman překvapil. Když nepočítám komiksy inspirované dílem Shakespeara a Kafky, nic vážnějšího jsem zatím nečetl. Text zde není záležitostí citoslovců v bublinách, ale klíčovou částí. Jedná se o knihu pro dospělé, každý příběh má svůj smysl, často se smazává rozdíl mezi snem a realitou, ale na tom je to vlastně postaveno. Žánrově bych to nazval spíše temnější historickou fikcí s prvky fantasy. Nenechte se odradit skutečně příšernou obálkou a přečtěte si.

Kapis
07.06.2013 5 z 5

Tak konečně jsem dostal rozečtený book zpátky a přečetl jsem si ho do konce. No takže sumasumárum - kyčovitá zátiší s různě rozmazanýma hlavama a rádoby mysteriozními předměty, vrostlé stromy do hlav, osvícených nějakými písmeny a podobné zhovadilosti na obálkách značí obrovskou dávku nevkusu, která mě u Gaimanova díla celkem mrzí. Obzvlášť nechutný je ten týpek co si drží měsíc na hlavě a stojí u té krabičky s hroznem a kalamáři po babičce, kde má přes krysí lebku rozsypaný písek, zdobící úvodní stranu a pak ten co má na hlavě růžový grapefruit nebo co to je, tvářící se jak pičus, kterého jsem měl upřímnou chuť kopnout do řiti a narvat mu ty klacky okolo do huby, uvádějící "Lov". Ufff, naštěstí to jsou jen obálky, ale ty mi teda daly.......

K samotnému komiksu pak už výtek v podstatě nemám, jsem tímto Gaimanovým světem fascinován, první příběh perfektní nakopávák, udělal jsem chybu, že jsem pak v zájmu totálního vychutnání přečetl i Úvod. Císaře znám z Crwe, ale barva mu dala více, červená Králi bolesti hodně sedla i barevné bubliny.......u Deliria myslím....... daly jejím slovům nový rozměr - škoda rozmazané strany 26, ale to se nedá nic dělat. V dalších příbězích lze vidět široký záběr Gaimanových znalostí a rozhledu. Škoda, že Kniha není vydána dohromady, snad už to u dalších hrubých dílů nebude třeba a Crew bude spoléhat na to, že kdo si koupil 6 dílů taxi dokoupí i zbytek, i když bude stát trochu více. Tímto taky oroduju za to ať jsou zbylé booky vydané dohromady.
Mám radši celé příběhy a tento díl se mi líbil méně než Údobí mlh, ale bodů zaslouží stejně, je to prostě Sandman;-)